Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
18. 1. 2015,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Zavrč Ivica Solomun Miran Vuk Varaždin Marko Ranilović

Nedelja, 18. 1. 2015, 20.31

8 let

Hrvat, ki bo odgovoren za usodo slovenskega fenomena

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zavrč je po koncu jesenskega dela zamenjal trenerja. Hrvata Željka Orehovca je nasledil rojak Ivica Solomun. Miran Vuk je nekdanjemu vratarju naložil nalogo, da ustvari pogoje za svetlo prihodnost.

Fenomen med nogometnimi prvoligaši, saj prihaja iz zaselka z manj kot stotimi prijavljenimi prebivalci, ostaja zvest svoji strateški politiki nabora delavcev na območju med Varaždinom in Mariborom. Tudi novi trener prihaja iz soseščine, iz hrvaške prestolnice baroka, kot radi rečejo Varaždinu. Pred leti je v tem mestu kraljeval nogometni ponos Varteks, ki pa je nato plačal kruto ceno finančnega propada in se še ni postavil na noge. Zavrč ogromno mladih upov črpa ravno iz Varaždina, ki v novi podobi nastopa v tretji hrvaški ligi. Treniral ga je tudi Ivica Solomun, zato ni bilo veliko presenečenje, ko ga je za sodelovanje zaprosil Miran Vuk in ga pripeljal v Zavrč, kjer bo vodil številne rojake, z nekaterimi je sodeloval prav v Varaždinu.

Po koncu jeseni je klub zapustilo kar 15 igralcev

Zavrč je jesenski del končal na visokem petem mestu, zaloga točk pred tekmeci, ki jih čaka krčevit boj za obstanek, pa je takšna, da novemu strategu omogoča sorazmerno sproščeno delo. Brata Vuk, ki vodita klub in mu omogočata nemoteno poslovanje, sta se odločila, da bosta v spomladanski del vstopila z izrazito pomlajeno postavo.

Skozi izhodna vrata se je pognalo reci in piši 15 nogometašev. Pogodbo s klubom je zadržalo le osem igralcev, ki so jeseni pomagali Zavrču do petega mesta, cilj novega trenerja pa je, da čim hitreje in bolje uigra novince, ki se v teh dneh že marljivo pripravljajo na spomladanski del.

Želi si, da bi bilo še več takšnih, kot je Miran Vuk

"Živim v Varaždinu in že dolgo spremljam nogometno dogajanje v širši okolici. Želel bi si, da bi bilo v nogometu še več Miranov Vukov. Miran (završki podjetnik in župan, op. p.) podarja sredstva in svoj prosti čas za družbenokoristno delo. Hitro sva našla skupni jezik. Cilj je pomladitev ekipe. V Varaždinu sem veliko let delal z mladimi igralci in imel pri tem veliko uspeha," se je predstavil in pohvalil Ivica Solomun. Nekdanji vratar ima 46 let in prvič sodeluje s slovenskim klubom. Da se je hitreje prilagodil novemu okolju, mu je pomagal tudi starejši rojak Željko Orehovec.

Solomun ga je nasledil na trenerskem položaju, Orehovec pa ostaja v klubu, saj bo skrbel za podmladek kluba. "Imava korektne odnose, skupaj sva igrala tudi za veteransko ekipo," je vesel, da ga je v klubu pričakal stari nogometni znanec.

Zakaj bi bil šport nekaj čudnega?

Zavrč je znan po tem, da je postal združena slovensko-hrvaška ekipa. Hrvatov je po novem celo več kot Slovencev, kar pa po mnenju vodstva kluba ne bi smelo predstavljati ovir za plodno sodelovanje.

"Fantje živijo blizu Zavrča, tako da klub ne potrebuje veliko stroškov za stanovanja, avtomobile … Vlada zadovoljstvo, saj smo vsi blizu doma. Od Varaždina do Zavrča je zelo malo. Kar pa zadeva Slovence in Hrvaško, smo zdaj vsi v Evropi. Mej praktično ni več, razumemo se dobro. Kultura nas povezuje, zakaj nas ne bi tudi šport? Zakaj bi bil šport nekaj čudnega?" verjame v srečno slovensko-hrvaško zgodbo, ki naj bi sadove najprej obrodila z obstankom v Prvi ligi Telekom Slovenije, v prihodnjih sezonah pa se pozabavala še s kakšnimi boljšimi dosežki.

"Želimo, da se mladi igralci dokažejo, zato bomo nekoliko spustili merila. A tudi Evropa še ni izključena … Na koncu bomo potegnili črto in videli, kam smo prišli, pa tudi, kdo je upravičil zaupanje in kdo ne," je spregovoril o ciljih in izpostavil še enega, ki ni toliko povezan z rezultati.

"Rad bi, da bi ugajali ljudem v Zavrču, ki imajo radi nogomet. Naredili bomo vse, da si bomo zaslužili zaupanje domačih navijačev."

Da je v Zavrču zapihal svež veter, ne dokazujeta zgolj prevetrena postava in kopica novincev, pač pa tudi skoraj že dokončana osrednja tribuna, ki se bo prvič v svojem sijaju s tako pričakovano streho nad glavo predstavila konec februarja, ko bodo v Zavrču gostovali jesenski prvaki iz Domžal.

V skladu s povečanih številom hrvaških legionarjev so se zgodile spremembe tudi na položaju kapetana. Novi kapetan Zavrča je Hrvat Lovro Cvek. To ni naključje, saj ga je Solomun treniral v Varaždinu in pri njem našel veliko vrlin. "Vedno je bil primer pravega profesionalca in vzor drugim, kako se vesti na treningih. Je zelo korekten igralec, pred njim je lepa prihodnost," je pohvalil novopečenega kapetana Haložanov.

Veliko pričakujejo od posojenega napadalca Hajduka

Zavrč je pozimi odprl vrata dvanajstim novim igralcem. To so Ante Mitrović (jeseni je igral v Kopru), Josip Balić, Miha Korošec, Ivan Novoselac, Antonio Brzoja, Luka Petanjek, Rok Zorko, Blaž Dobaj, Hrvoje Čubić, Mateo Monjac, Luka Leko in Tomislav Kiš. Največ zanimanja je deležen prav zadnji. Svetlolasi Zagrebčan je posojeni napadalec splitskega Hajduka, ima komaj 20 let in ogromno obeta.

"Kiš je imel jeseni zavidanja vredno statistiko, bil je drugi strelec druge hrvaške lige. Veliko pričakujemo od njega, tudi on vidi v Zavrču priložnost za napredek. Je ambiciozen, zanj je bolje, da se dokazuje nekje drugje, kot da ne bi igral pri Hajduku," veliko od občasnega mladega hrvaškega reprezentanta Tomislava Kiša pričakuje Solomun, ki želi do odhoda na prijateljski turnir v Novigrad na Hrvaškem zasedbo okrepiti še z nekaterimi imeni.

Ranilović prihaja v najboljša leta

Kot nekdanji vratar je zelo zadovoljen z zdajšnjim 28-letnim prvim vratarjem Markom Ranilovićem. "Prihaja v najboljša leta za vratarje in ustreza vsem merilom. Vsak trening doživlja kot novo dokazovanje, želim mu vse najboljše. On in Kelenc sta med starejšimi igralci, preostali so mlajši," je vratarju in dirigentu ekipe pripel odgovorno nalogo, saj bosta morala z izkušnjami pomagati k čim hitrejšemu razvoju mlajših soigralcev.

Solomun čuti, da mu bo uspelo. Na kako dobri poti je, bo pokazal že prvi spomladanski dvoboj. To bo pravi praznik. Odprtje nove tribune in prihod jesenskih prvakov. Si lahko novi strateg Zavrča želi še kaj lepšega?

Ne spreglejte