Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
21.09

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Gianni Infantino FIFA Fatma Samoura

Sreda, 14. 6. 2023, 21.09

10 mesecev, 3 tedne

Fatma Samoura

Afričanka bo odstopila z mesta generalne sekretarke Fife

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Fatma Samoura | Fatma Samoura bo konec leta zapustila svoj položaj pri Fifi. | Foto Guliverimage

Fatma Samoura bo konec leta zapustila svoj položaj pri Fifi.

Foto: Guliverimage

Generalna sekretarka Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Fatma Samoura bo po sedmih letih, v katerih je odigrala ključno vlogo pri oblikovanju organizacije, povrnitvi njene verodostojnosti in odpravljanju ovir, konec leta zapustila svoj položaj, je Fifa danes sporočila na svoji spletni strani.

"Pridružiti se Fifi je bila najboljša odločitev v mojem življenju. Zelo sem ponosna, da sem lahko vodila tako raznoliko ekipo. Najprej se zahvaljujem Gianniju Infantinu, ker mi je zaupal to sanjsko delo. Fifo bom zapustila z velikim občutkom ponosa in zadovoljstva," je dejala Senegalka.

Fatma Samoura je sicer postala prvi ženska in neevropska generalna sekretarka zveze. Leta 2016 jo je imenoval novoizvoljeni predsednik Gianni Infantino. Od takrat je skrbela za neverjetno rast ženskega nogometa.

"Svojo novico sem nameravala prihodnji teden najprej sporočiti članom sveta Fife, a se zavedam, da so se v zadnjih mesecih pojavila številna ugibanja o mojem položaju. Za zdaj sem popolnoma osredotočena na pripravo in izvedbo prihajajočega ženskega svetovnega prvenstva v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Od prihodnjega leta želim več časa preživeti s svojo družino. V nogomet sem zaljubljena že od svojega osmega leta in sem počaščena, da sem bila na tej poti," je še dodala 60-letnica.

"Njena strast in navdušenje za spremembe sta navdihujoča," pravi predsednik Fife Gianni Infantino. | Foto: Reuters "Njena strast in navdušenje za spremembe sta navdihujoča," pravi predsednik Fife Gianni Infantino. Foto: Reuters

"V čast in privilegij mi je bilo sodelovati s pionirjem igre," je povedal Infantino. "Odkar sva se spoznala, sem vedel, da bo odlična za Fifo. Njena strast in navdušenje za spremembe sta navdihujoča. Fatma je prva ženska in prva Afričanka, ki je bila imenovana na tako pomemben položaj pri zvezi. Spoštujemo njeno odločitev in rad bi se ji zahvalil za tako predanost in zavezanost nogometu. Še naprej bo prispevala k razvoju igre in njenih družbenih vrednot."

Fifi se je pridružila po več kot dveh desetletjih izkušenj z delom v Združenih narodih, kjer je službovala v sedmih državah. Poskrbela je za popolno prestrukturiranje Fife, ki je vključevalo imenovanje dveh namestnikov generalnega sekretarja, nov in popolna razvit oddelek za ženski nogomet, oddelek za tehnični razvoj, glavnega uradnika za skladnost ter izboljšane programe za 211 združenj članic zveze.

Ne spreglejte