Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
1.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Miral Samardžić Roman Bezjak

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 1.34

8 let

Fenomen: Kek na Hrvaškem ruši rekord za rekordom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski nogometni trener Matjaž Kek se je po zmagi Rijeke nad Splitom, s katero je povišal prednost pred zasledovalci v hrvaškem prvenstvu, vpisal v zgodovino reškega kluba.

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek žanje uspehe na trenerskem stolčku Rijeke, hkrati pa skrbi tudi za izboljševanje rekordnih dosežkov. Reški klub je v obdobju državne samostojnosti vodilo ogromno trenerjev, a ni na vročem položaju zdržal nihče tako dolgo kot 52-letni Štajerec.

Po zmagi nad Splitom je statistični izračun potrdil, da trenersko delo na Reki opravlja že 973 dni. S tem je za dan prehitel dozdajšnji mejnik, ki si ga je lastil Nenad Gračan. Nekdanji ljubljenec navijačev Rijeke in zvezdnik jugoslovanskega nogometa je športni ponos Kvarnerja neprekinjeno vodil 972 dni, Kek pa je popravil njegov rekord in postal trener z najdaljšim stažem v zgodovini 1. HNL. V tem obdobju je vodil Rijeko na 142 tekmah. Dobil jih je več kot polovico (85), izgubil pa le 21.

Če bo Mariborčan, ki je v srcih klubskega vodstva in navijačev zapisan z zlatimi črkami, na odgovornem mestu pri Rijeki vztrajal vsaj še leto dni, bo izboljšal tudi večni klubski rekord. Pripada legendarnemu napadalcu Marseilla Josipu Skoblarju, ki je Rijeko v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil 1302 zaporednih dni.

Zaradi ljubezni do Rijeke zavrnil grške milijone

Da namerava Kek ostati zvest reškemu projektu, ki mu je pisan na kožo, saj pri delu na Hrvaškem ne skriva sreče in zadovoljstva, je dokazal tudi s tem, ko je zavrnil izdatno ponudbo grškega velikana Panathinaikosa. Hrvaški časnik Novi list je poročal, da je atenski klub snubil slovenskega stratega in mu za triletno vodenje zelenih iz grške prestolnice obljubljal več kot dva milijona evrov. Kek naj bi ponudbo brez daljšega razmišljanja zavrnil in zbrano nadaljeval delo z Rijeko, s katero vodi v hrvaškem prvenstvu in naskakuje krstni državni naslov.

Najdaljše obdobje na klopi Rijeke v obdobju samostojne hrvaške države ni edini rekord, ki si ga je z zmago nad Splitom privoščil Kek. Rečani v tej sezoni v domačih tekmovanjih sploh še niso izgubili. Edini poraz so doživeli v uvodni evropski preizkušnji, ko jih je v gosteh na napačni nogi ujel Aberdeen in zmagal 3:0. Po tem porazu Kekovi izbranci, med katerimi imata pomembno vlogo prvi strelec Roman Bezjak in obrambni steber Miral Samardžić, niso več izgubili.

Neporaženi so že 18 tekem zapored, s tem pa so popravili klubski rekord. Ni bil tako star, saj je bil postavljen lani (17 zaporednih tekem), pod njega pa se je podobno kot pod zdajšnjega podpisal nekdanji nogometaš in trener Maribora.

Kekova Rijeka ima priložnost, da 21. novembra popravi še nekaj rekordov. Takrat jo čaka gostovanje v Osijeku, vodstvo v hrvaškem prvenstvu pa bo obdržala ne glede na rezultat, saj najbližji zasledovalec Dinamo Zagreb zaostaja štiri točke.

Ne spreglejte