SiolNET. Sportal Nogomet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Feeney Slovencem priprl vrata do JAR

1

termometer

 | Foto:
Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010 (skupina 3) v Belfastu izgubila proti Severni Irski z 0:1 (0:0).

Slovenska reprezentanca si je s porazom v Belfastu dodobra priprla vrata za pot na svetovno prvenstvo. Za sklonjene glave slovenskih fantov je tokrat poskrbel Warren Feeney, ki je unovčil eno izmed redkih nevarnih akcij domačinov. Svoje priložnosti (sicer redke) so imeli tudi gosti, toda tako kot že na prejšnjih tekmah je zmanjkalo zbranosti in nekaj sreče (Robert Koren je zatresel okvir vrat) pri zaključnih strelih.

Čeprav selektor Matjaž Kek vedno znova poudarja, da na vsaki tekmi igra na zmago, tega v Belfastu ni bilo zaznati. Napadalne igre skorajda ni bilo, nevarne akcije pa tako redke kot sončni dnevi v teh koncih sveta. Zato pa se je še enkrat več vsaj v prvem polčasu izkazala obrambna vrsta, ki je hitro razblinila kakršne koli upe Severnih Ircev po podobni ofenzivi, kot so jo prikazali v soboto poti Poljakom.

Brečko zgrešil cilj

Polne tribune Windsor Parka so bile tako prikrajšan za nogometne užitke. Domači nogometaši so delovali celo še slabše kot na prvi medsebojni tekmi v Mariboru, ki so jo Kekovi izbranci dobili z 2:0. V odsotnosti postavnega napadalca Kyla Laffertyja so bili proti slovenskim branilcem povsem nemočni, na drugi strani pa niti Slovenci - čeprav so v prvem polčasu delovali precej zrelo - niso izvedli omembe vrednega napada. Izjema se je zgodila že v deveti minuti, ko se je sam pred Maikom Taylorjem znašel Mišo Brečko, a je s "pomočjo" domačega branilca zgrešil cilj.

Tudi uvod drugega polčasa ni obetal kakšnih velikih razburjenj, saj so gledalci spremljali precej dolgočasno predstavo z veliko nenatančnimi podajami in le malo spodobnimi akcijami. Za več vzdihljajev na stadionu je šele v 67. minuti poskrbel slovenski kapetan Robert Koren, ki je z dobrih 20 metrov zatresel prečko. A njegovo smolo in premalo pogumno igro v napadu so dotlej povsem nenevarni gostitelji hitro kaznovali. V 72. minuti je namreč Sammy Clingan podal z desne strani, v kazenskem prostoru pa je z glavo Jasmina Handanovića premagal Warren Feeney.

Šele ta gol je Keka prisilil v spremembo v zvezni vrsti, ki je bila dotlej bolj ali manj obrambno naravnana. Tako je Brečka v 76. minuti zamenjal ofenzivnejši Nejc Pečnik, že čez nekaj trenutkov pa je imel veliko priložnost za sicer zasluženo izenačenje Milivoje Novaković. Sam je prodrl v kazenski prostor, a nato meril le za las previsoko. Pred tem bi Severni Irci lahko odločili zmagovalca, toda Handanović je v 79. minuti obranil strel Davida Healyja. Slovenci se tako v domovino vračajo brez treh točk in z zelo malo možnostmi za tako želeno pot v Južnoafriško republiko.


Fotoutrinki s tekme:Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin