Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
0.31

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Josip Iličić

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 0.31

8 let, 2 meseca

Fantastični Handanović noče poleteti, poškodba Berića (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski reprezentanti so se v klubskih dresih predstavili zadnjič pred dodatnimi kvalifikacijami za EP 2016. Izstopali so Samir Handanović, Jan Oblak, Josip Iličić in Milivoje Novaković.

Samir Handanović (Inter Milano, Ita): Navijači Interja so v sedmih nebesih. Črno-modri so ponovno zmagali z 1:0, kar je v tej sezoni njihov zaščitni znak v serie A. S tem rezultatom so v svojo korist rešili štiri izmed zadnjih petih srečanj, lahko se pohvalijo tudi z najbolj trdno obrambo v ligi.

V času nedeljskega kosila so v gosteh odpravili Torino, ponovno pa je bil junak milanskega velikana 31-letni Ljubljančan. Prvi vratar slovenske reprezentance je na Olimpijskem štadionu v Torinu ubranil vse nevarne strele gostiteljev. ''Handanović je rešil Mancinija in kaznoval Torino'', je bil le eden izmed naslovov v italijanskih medijih, ki je poveličeval veličasten nastop vratarja Interja. Branil je vso tekmo in prejel odlične ocene za nastop.

Nekatera izmed njegovih posredovanj so hitro zaokrožila po spletu, najbolj je navdušil s čudežno obrambo ob strelu Fabia Quagliarelle, s katerim si je pred leti delil slačilnico v Vidmu, na začetku drugega polčasa. Spremljala ga je tudi sreča, saj je Torino v prvem polčasu stresel okvir vrat.

''To je bila zelo pomembna zmaga pred reprezentančnim premorom. Čuti se, da igramo drug za drugega. Ne smemo še razmišljati o državnem naslovu, ampak ostati skromni,'' je po tekmi v mikrofon Sky Sports dejal Handanović in opozoril soigralce, naj ne poletijo po odličnem rezultatskem nizu.

Namignil je, da bi pogodbo z Interjem, ki mu poteče konec sezone 2015/16, lahko podaljšal po božičnih praznikih. Inter je z zmago v Torinu prevzel vodilno mesto na razpredelnici serie A, a le do večernih nedeljskih ur, ko se je na prvo mesto zaradi boljše razlike v zadetkih vrnila Iličićeva Fiorentina.

Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa): Rdeče-beli so upravičili vlogo favorita in doma premagali Sporting Gijon (3:0). Odpor gostov so strli težje od pričakovanega. Kazalo je, da se bo dvoboj na štadionu Vicente Calderon končal brez zadetkov, nato pa je Francoz Antoine Griezmann v tretji minuti sodnikovega podaljška poskrbel za val navdušenja v Madridu.

Atletico ostaja na visokem tretjem mestu, za vodilno Barcelono pa zaostaja štiri točke. Škofjeločan je ponovno ohranil mrežo nedotaknjeno. Ubranil je vse strele, najbolj navdušil navijače z izjemnim posredovanjem ob nevarnem strelu mladega hrvaškega dragulja Alena Halilovića in potrdil odlično formo pred reprezentančno akcijo, kjer mu bo namenjena vloga rezervnega vratarja slovenske izbrane vrste. Oblak je v 11 nastopih v španskem prvenstvu prejel le šest zadetkov, njegov starejši rojak Handanović pa v Italiji le sedem, kar priča o fantastični formi vodilnih slovenskih vratarjev pred najpomembnejšim izzivom leta.

Siniša Anđelković (Palermo, Ita): Rožnati, ki domujejo v največjem mestu na Siciliji, so izkoristili prednost domačega igrišča in v nedeljo premagali Chievo. Zmagoviti zadetek je v 71. minuti prispeval italijanski zvezdnik Alberto Gilardino, podajo pa je prispeval 29-letni Kranjčan, ki igra v tej sezoni pri Palermu v odlični formi. Anđelković je odigral vso tekmo, Palermo pa se je utrdil v sredini lestvice in prehitel leteče osličke iz Verone. Aljaž Struna, drugi Slovenec pri Palermu, tokrat ni dobil priložnosti za nastop in je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce.

Mišo Brečko (Nürnberg, Nem): Povratnik v slovensko izbrano vrsto in eden izmed redkih ''staroselcev'', ki v državnem dresu še ni dosegel zadetka, je v soboto s soigralci poskrbel za razburljivo srečanje v Berlinu. Nürnberg je v 14. krogu druge nemške lige gostoval pri Union in osvojil točko, gledalci pa so videli kar šest zadetkov (3:3). Na koncu so bili bolj z remijem zadovoljni Bavarci, saj so zaostajali že z 1:3.

Trboveljčan je na mestu desnega bočnega branilca odigral 90 minut, nato pa ga je trener v drugi minuti sodnikovega podaljška taktično menjal. Brečko se je po selitvi iz Kölna hitro vklopil v moštvo Nürnberga in postal stalni član udarne enajsterice. Njegov klub zaseda v drugi ligi deseto mesto.

Boštjan Cesar (Chievo Verona, Ita): Kapetan slovenske reprezentance in rekorder po številu nastopov za člansko izbrano vrsto je v Palermu odigral vso tekmo in Sicilijo zapustil brez točk. Chievo je izgubil z 0:1, Ljubljančan pa je odigral vso tekmo in ponovno prejel rumeni karton. Sodnik mu ga je pokazal v 37. minuti. To je njegov četrti rumeni karton v tej sezoni, skupno pa že 56., odkar je oblekel dres italijanskega prvoligaškega kluba iz Verone.

Branko Ilić (Astana, Kaz): Izkušenemu Ljubljančanu je s selitvijo v oddaljeni Kazahstan uspel veliki met. Najprej je Astani pomagal do senzacionalnega preboja v skupinski del lige prvakov, kjer je v štirih krogih osvojila že dve točki, v nedeljo pa je postal še kazahstanski prvak. Astana je v zadnjem krogu državnega prvenstva pred domačimi gledalci premagala Aktobe z 1:0, Ilić pa je odigral vso tekmo. Za njim je zelo uspešen teden, saj je v torek remiziral doma z močnim madridskim Atleticom (0:0).

Bojan Jokić (Villarreal, Špa): Rumena podmornica je v nedeljo gostovala pri Barceloni in pokleknila proti oslabljenim gostiteljem, pri katerih je manjkal poškodovani Lionel Messi. Villarreal je na štadionu Camp Nou izgubil z 0:3, vse zadetke pa je prejel v zadnjih 30 minutah. Dva je dosegel Brazilec Neymar, enega pa Urugvajec Luis Suarez.

Kranjčan je dvoboj pri branilcih španskega in evropskega naslova spremljal s klopi za rezervne igralce. V četrtek je na gostovanju v ligi Europa v Belorusiji odigral vso tekmo, tri dni pozneje pa ga je trener Marcelino na zahtevnem gostovanju v Kataloniji pustil na klopi. Villarreal v španskem prvenstvu ostaja na petem mestu, za Barcelono pa zaostaja že sedem točk.

Luka Krajnc (Cagliari, Ita): Cagliarju gre v drugi italijanski ligi kot po maslu. Po 12 nastopih je v vodilnem položaju, v zadnjih štirih nastopih pa je osvojil kar deset točk. V soboto je na domačem štadionu Sant'Elia ugnal Modeno z 2:1, oba zadetka pa je prispeval Brazilec Joao Pedro. Mariborčan, ki je hitro postal obrambni steber sardinijskega drugoligaša, je odigral vso tekmo. To je bil njegov šesti nastop v tej sezoni.

Miral Samardžić (Rijeka, Hrv): Rijeka ostaja na vrhu hrvaškega prvenstva. V derbiju 16. kroga je doma ugnala Split z 2:1, oba zadetka za vodilno ekipo pa sta dosegla slovenska legionarja. Že v 3. minuti je v polno zadel Jeseničan, ki se je kot branilec v tej sezoni podpisal že pod pet zadetkov, v 38. minuti je prednost po lepem volej udarcu povišal napadalec Roman Bezjak. Rijeka je v prvem polčasu zastreljala še strel z bele točke.

Split je v drugem polčasu prek kazenskega udarca znižal zaostanek, a so izbranci Matjaža Keka do konca tekme ubranili vse napade in osvojili tri pomembne točke. Oba slovenska legionarja sta odigrala vso tekmo. Prednost reškega kluba pred zagrebškim Dinamom, ki je v nedeljo šele v končnici srečanja strl odpor Istre (1:0), znaša štiri, pred splitskim Hajdukom, ki je v soboto po bledi predstavi klonil pri Osijeku (0:1) pa že pet točk. Rijeka ostaja edina neporažena ekipa v hrvaškem prvenstvu.

Andraž Struna (PAS Giannina, Grč): Primorec, standardni član prve enajsterice PAS Giannine, bo zamudil na reprezentančni zbor, saj se bo na tekmi 10. kroga grškega prvenstva predstavil šele danes. Njegov klub je trenutno v grškem prvenstvu na desetem mestu, danes pa ga čaka gostovanje pri Panaitolikosu.

Valter Birsa (Chievo Verona, Ita): Primorec je na štadionu Renzo Barbera v Palermu, kjer se je v zadnjih sezonah zvrstilo ogromno slovenskih legionarjev, odigral 75 minut. Igrišče je zapustil le nekaj minut po zadetku Palerma, ki je odločil srečanje v prid gostiteljev. Namesto njega je v igro prišel nekdanji italijanski reprezentant Simone Pepe. Chievo je po porazu na Siciliji na lestvici padel na 14. mesto.

Josip Iličić (Fiorentina, Ita): Vijolice iz Toskane ostajajo vodilni italijanski prvoligaški klub. V nedeljo zvečer so z 2:0 v Genovi premagale Sampdorio, ogromno zaslug za veličastno zmago pa ima slovenski reprezentant. V prvem polčasu je izkoristil strel z bele točke in popeljal Fiorentino v vodstvo, v drugem delu pa je prispeval podajo hrvaškemu napadalcu Nikoli Kaliniću, ki je popeljal Firenčane do lagodnejšega rezultata. Ostalo je pri 2:0, Jojo pa se je s svojim klubom vrnil na vrh serie A, kjer ima enako točk kot Handanovićev Inter, a krasi statistiko vijoličnih nogometašev boljša razlika v zadetkih.

Iličić je v tej sezoni nezgrešljiv z bele točke, v italijanskem prvenstvu je izkoristil že štiri strele. Premagal je tudi velikega mojstra za branjenje 11-metrovk, rojaka Handanovića. Na zadnjih dveh tekmah (Lech in Sampdoria) je dosegel tri zadetke in podajo, kar je prvovrsten dosežek, ki glasno odmeva tudi na Apeninskem polotoku. ''Pred začetkom sezone sem mu povedal, da mu zaupam in da vem, da pri Fiorentini še ni pokazal vsega, kar zna. Upošteva moja navodila, zelo sem zadovoljen z njegovimi predstavami. Je naš ključen igralec,'' je Jojota po novem bleščečem nastopu pohvalil trener Paulo Sousa.

Kevin Kampl (Bayer Leverkusen, Nem): Za lekarnarji je neprijeten teden. Najprej so v ligi prvakov izgubili na gostovanju pri Romi (2:3) in si otežili pot do napredovanja med 16 najboljših, nato pa so v 12. krogu bundeslige nepričakovano doma klonili proti Kölnu. Praznih rok so ostali na prestižnem porenskem derbiju, ki ga je z dvema zadetkoma odločil občasni slovenski reprezentant Dominic Maroh. Kampl, ki se je podobno kot njegov rojak Maroh rodil na nemških tleh, je odigral vso tekmo, Bayer pa je po petem prvenstvenem porazu v tej sezoni padel na osmo mesto. Zbral je 17 točk, dvakrat manj od vodilnega Bayerna.

Andraž Kirm (Omonia Nikozija, Cip): Ljubljančan bo prvenstvene obveze z Omonio v 10. krogu ciprskega prvenstva opravil šele danes. V Nikoziji se obeta derbi kroga, saj bo na štadionu Neo GSP gostoval vodilni mestni tekmec Apoel, ki v tej sezoni na domačih zelenicah še ni doživel poraza.

Rene Krhin (Granada, Špa): Eden izmed treh slovenskih reprezentantov, ki si služijo kruh v najmočnejšem španskem prvenstvu, je ostal v soboto praznih rok na gostovanju v Madridu. Rayo Vallecano je bil boljši z 2:1, čeprav je več kot 70 minut igral le z desetimi nogometaši, Granada pa je ostala po 11 krogih zgolj pri sedmih točkah in predzadnjem mestu na razpredelnici. Štajerec je odigral vso tekmo in si v 63. minuti prislužil rumeni karton.

Jasmin Kurtić (Atalanta Bergamo, Ita): Večerni sobotni spopad na štadionu Giuseppe Meazza se je končal brez zadetkov. Atalanta je tako osvojila dragoceno točko pri Milanu (0:0), bila pa je celo bližje zmagi, a je med vratnicama gostiteljev stal razigrani najstnik Gianluigi Donnarumma. Belokranjčan je prvič v tej sezoni ostal brez igralnih minut in dvoboj spremljal s klopi. Atalanta po 12. krogu v serie A zaseda osmo mesto.

Dejan Lazarević (Antalyaspor, Tur): Srečanje 11. kroga turškega prvenstva v Antalyi se je v soboto končalo brez zmagovalca (1:1). Gostitelje je v vodstvo spravil legendarni afriški zvezdnik Samuel Eto'o, ko pa je Kayserispor v 65. minuti izenačil (zadetek je dosegel Malijec Samba Sow), je domači trener v igro poslal hitronogega Domžalčana. Lazarević je vstopil namesto Senegalca Lamina Diarraja, a se rezultat ni več spreminjal. Ostalo je pri 1:1. Med vratnicama Antalyasporja ni bilo Saša Fornezzija. Antalyaspor se je utrdila v sredini lestvice, zaseda deveto mesto.

Nejc Pečnik (JEF United, Jap): V drugi japonski ligi je bil v nedeljo odigran že 40. krog. JEF United je pred domačim občinstvom v Chibi premagal Tokyo Verdy (1:0) in zadržal šesto mesto, ki pelje v dodatne kvalifikacije za napredovanje v elitno ligo. Korošec je odigral 84 minut, s 14 zadetki pa ostaja najboljši klubski strelec ter šesti strelec tekmovanja.

Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir, Tur): Prvoligaš iz Istanbula je v soboto tesno odpravil Trabzonspor (1:0). Zmagoviti zadetek je dosegel že v tretji minuti, Mariborčan pa je srečanje spremljal v vlogi gledalca, saj ga trener ni uvrstil niti na klop. Njegov klub je po 11 nastopih na visokem četrtem mestu, pred njim so le trije turški veljaki in mestni tekmeci (Fenerbahče, Bešiktaš in Galatasaray).

Benjamin Verbič (Köbenhavn, Dan): Levi iz danske prestolnice so v 15. krogu gostovali pri Bröndbyju, derbi 15. kroga danskega prvenstva pa se je končal brez zadetkov (0:0). Köbenhavn je zadnjo tretjino dvoboja odigral z igralcem manj. Vojničan je okusil le nekaj sekund srečanja, saj je v igro vstopil v sedmi minuti sodnikovega podaljška. Köbenhavn je ohranil vodilni položaj, pred branilcem naslova Midtjyllandom ga loči točka prednosti. Verbič je v prejšnjem krogu, ko se je po odpravljeni poškodbi vrnil na igrišče, odigral 13 minut.

Robert Berić (St. Etienne, Fra): Desetkratni francoski prvak je po navdušujoči zmagi nad Dniprom ostal praznih rok na gostovanju v Lyonu. Krčan je prvič gostoval na štadionu Gerland, ki bo kmalu le še nogometni spomenik, saj se bodo lyonski levi preselili na modernejši in večji objekt.

Berić si dvoboja na Gerlandu ne bo rad zapomnil, saj so njegovi zeleni izgubili z 0:3, vse zadetke za gostitelje pa je dosegel prebujeni zvezdnik Alexandre Lacazette. Slovenski napadalec je na igrišču vztrajal od prve do zadnje sekunde, a je po tekmi postalo jasno, da ima slovenski napdalec, na žalost, poškodovano koleno in bo izpustil dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo proti Ukrajini. Njegov klub po 13 krogih zaseda peto mesto. Vodilni Parižani, ki so v tej sezoni v deželi galskih petelinov razred zase, imajo že 13 točk naskoka.

Zlatan Ljubijankić (Urawa Red Diamonds, Jap): Urawa Reds je v soboto doma remizirala z moštvom Kawasaki Frontale (1:1). Izbranci nekdanjega nogometaša in trenerja Olimpije Mihaila Petrovića so edini zadetek dosegli v 28. minuti. Ljubljančan je odigral 75 minut, a se ni vpisal med strelce. V tej sezoni je v polno zadel osemkrat, njegov klub pa ostaja na visokem petem mestu.

Milivoje Novaković (Nagoya Grampus, Jap): Drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov je pred tekmama z Ukrajino v odlični formi. Na tekmi 16. kroga japonskega prvenstva je pomagal ekipi do prepričljive zmage nad Ventforet Kofujem (4:2). Dosegel je dva zadetka, prvega v 31., drugega, zelo atraktivnega, saj je pretekel polovico igrišča, pa v 74. minuti. Kmalu po drugem golu je zapustil igro, odigral 78 minut in dokazal, da je poškodba ključnice, zaradi katere je izpustil zadnje tri reprezentančne tekme, že preteklost. V tej sezoni se je 36-letni Ljubljančan, ki bo kmalu zamenjal delodajalca, podpisal pod pet zadetkov. Nagoya v prvenstvu zaseda deseto mesto.

Ne spreglejte