Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
23. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Rostov nogomet Miha Mevlja liga prvakov liga prvakov Patrick Ekeng kvalifikacije za SP 2018

Sreda, 23. 11. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Miha Mevlja

Fant, ki je v zanj sanjskem letu izkusil najbolj žalosten trenutek v življenju

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Miha Mevlja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Miha Mevlja, branilec ruskega predstavnika v ligi prvakov Rostova, se bo danes spet pokazal na največjem odru. Še pred kratkim je bilo povsem drugače. A čeprav je bilo leta 2016 zanj v številnih pogledih sanjsko, se ga bo spomnil tudi po najbolj žalostnem dogodku v svojem življenju.

Rostov se bo danes v petem krogu skupine D lige prvakov v Rusiji ob 18. uri pomeril z Bayernom Münchnom, ki je drugi in je do zdaj zbral devet točk. Možnosti za napredovanje je že izgubil. Rostov se bo s PSV, oba imata eno točko, v zadnjih dveh krogih udaril za tretje mesto, ki zagotavlja nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Atletico Madrid Jana Oblaka, ki je stoodstoten in je že v osmini finala, bo gostil PSG.

Od Divače, kjer je začel igrati nogomet, se je Miha Mevlja v treh letih prebil do najboljšega, kar ponuja nogomet.

"To je življenje, v katerem za uspeh potrebuješ tudi srečo. Predvsem zadnje leto je bilo zame sanjsko," je povedal Mevlja, ki bo danes zvečer igral proti Robertu Lewandowskemu, Francku Riberyju, Thomasu Müllerju in še nekaterim zvezdnikom svetovnega nogometa.

Z ruskim prvoligašem Rostovom, h kateremu je prišel poleti, bo v ligi prvakov gostil münchenski Bayern. Še pred kratkim si česa takega ni mogel niti zamisliti, danes 26-letnik okuša najboljše, kar ponuja nogomet.

"Letošnje leto je bilo zame res dobro, naredil sem velik korak naprej. Upam, da bo v prihodnosti še bolje," je dejal mladenič, ki je letos debitiral v članski reprezentanci in dočakal tudi prvi gol v njenem dresu. Z golom je poskrbel za remi z 1:1 na nedavni prijateljski tekmi proti Poljski v Vroclavu.

Tragedija, o kateri noče govoriti

Sanjsko leto 2016? No, skorajda sanjsko. Zanj se izteka tudi leto, v katerem je doživel grozljivo izkušnjo. Maja letos je namreč pred njegovimi očmi na tekmi romunskega prvenstva proti Viitorul Constanti, sedem minut za tem, ko je vstopil na igrišče, umrl njegov takratni soigralec Patrick Ekeng. Za kamerunskega reprezentanta je bil usoden zastoj srca.

"O tem res ne bi rad govoril preveč. Vsaka beseda je odveč. To je izkušnja, ki je ne bi privoščil nikomur. Najbolj žalosten trenutek v mojem življenju. Izkušnja, ki mi je spremenila življenje," se je z grenkobo v glasu svojega tragično umrlega vrstnika spomnil 26-letni Mevlja.
Kamerunec Patrick Ekeng je umrl 6. maja letos. | Foto: Reuters Kamerunec Patrick Ekeng je umrl 6. maja letos. Foto: Reuters

Tri leta in kar pet držav

V dvoboju s Fernandom Torresom (Atletico Madrid). | Foto: Guliverimage/Getty Images V dvoboju s Fernandom Torresom (Atletico Madrid). Foto: Guliverimage/Getty Images Danes uživa v nogometu in svoji profesionalni poti, še pred tremi leti je bilo povsem drugače. V Gorici, ko je imela še italijanske lastnike, je obupaval nad svojo usodo in iskal pot do rešitve.

Ko mu je uspelo prekiniti pogodbo, se je podal v Švico. Eno leto je bil član Laussane, potem se je za leto dni preselil v Izrael, igral je za Bnei Sachin, in se lani napotil še v Romunijo, kjer se je uveljavil v dresu Dinama iz Bukarešte. Čeprav je bil tam manj kot eno leto, je postal celo njegov kapetan, vmes dočakal klic selektorja Slovenije Srečka Katanca in poleti še sanjski prestop.

Preselil se je v Rostov, ki je v kvalifikacijah za ligo prvakov najprej izločil belgijski Anderlecht, nato šokiral še nekdanjega evropskega prvaka in se veselil uvrstitve v najboljšo evropsko ligo. "Rusi so me želeli že pozimi, poleti pa so spet potrkali na vrata Dinama in, čeprav so me Romuni želeli zadržati, le dosegli dogovor o mojem prestopu. Predsedniku v Bukarešti sem rekel, da je to priložnost, ki je ne smem zamuditi, in k sreči je upošteval mojo željo," je ozadje prestopa, vrednega 700 tisoč evrov, razkril Mevlja.

Bratu, ki je še bolj nadarjen, je zmanjkalo sreče

Miha ima brata dvojčka Nejca, tudi nogometaša, po njegovih besedah celo bolj nadarjenega, kot je sam. Skupaj sta se z nogometom resneje začela ukvarjati pri Gorici. Medtem ko Miha danes igra na najvišji ravni, si Nejc, prav tako branilec, ki je leta 2012 kot zelo obetaven nogometaš prestopil k Mariboru, kruh trenutno služi v drugi švicarski ligi (FC Schaffhausen).

"Z bratom sva skupaj začela igrati nogomet. Sva zelo povezana, slišiva se vsak dan in če le lahko, gledava tekme drug drugega. Nejc je bolj kakovosten nogometaš, kot sem jaz, a ni imel sreče. Zdaj končno spet redno igra in verjamem, da bo kmalu dokazal, koliko je vreden," je o manj znanem bratu povedal reprezentant Mevlja.

Letos je debitiral še v dresu Slovenije in dočakal tudi prvi reprezentančni gol. | Foto: Reuters Letos je debitiral še v dresu Slovenije in dočakal tudi prvi reprezentančni gol. Foto: Reuters Nekaj sreče in veliko truda

"Prehodil sem dolgo pot, na kateri sem imel tudi nekaj sreče. Predvsem z zdravjem. Redko sem bil poškodovan, vedno sem bil zdrav in pripravljen na igranje. V to, da mi je uspelo, sem seveda vložil tudi veliko truda. Vedno sem stremel k napredovanju in bil ambiciozen. Takšen sem seveda tudi danes in tak bom, verjamem, vedno," pravi nogometaš, ki je v Rusiji, kjer je še vedno nastanjen v hotelu, zelo zadovoljen.

"Mesto je zanimivo, liga je dobra, igram redno in na visoki ravni. Moram biti zadovoljen. Zdaj nas čakata še dva tedna, potem sledi premor. Vrnil se bom v Slovenijo in se skušal čim bolje spočiti," pravi Mevlja, ki za Rostov igra redno. V ligi prvakov je na vseh dozdajšnjih štirih tekmah igral od prve do zadnje minute. Podobno velja tudi za rusko prvenstvo, v katerem je nastopil devetkrat.

Za vodilnim imajo kar 13 točk zaostanka

Rostov, ki je ruski podprvak in še nikoli ni osvojil naslova, je po 14 krogih elitne ruske lige na šestem mestu in ima za vodilnim moskovskim Spartakom 13 točk zaostanka. Od pokalnega tekmovanja se je poslovil v šestnajstini finala.

"Z Rostovom imam triletno pogodbo in upam, da bom tukaj ostal dlje, kot sem v prejšnjih klubih. Seveda pa si tudi tukaj želim napredovati in naredil bom vse, da mi bo uspelo," k napredku stremi slovenski reprezentant, v izbrani vrsti je do zdaj nastopil štirikrat.

V Münchnu je doživel katastrofo, kako bo tokrat?

Rostov je proti Bayernu v Münchnu izgubil z 0:5. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rostov je proti Bayernu v Münchnu izgubil z 0:5. Foto: Guliverimage/Getty Images Pred premorom, ki bo po napornem letu zelo dobrodošel, ga z Rostovom čaka še pet preizkušenj. Tri v prvenstvu in dve v ligi prvakov. Prva bo današnja, ko bo z Rostovom v skupini D gostil münchenski Bayern.

Lahko ekipi, ki ji s klopi poveljuje sloviti Italijan Carlo Ancelotti, odščipnejo kakšno točko?

"Upajmo, da lahko. Smo neobremenjeni in imamo svoje želje. Jasno je, da bodo na drugi strani stali nogometaši, ki spadajo med najboljše na svetu, a ko se tekma začne, o tem ne razmišljaš. Igraš, daš vse od sebe in upaš, da ti bo uspelo. Proti Atleticu smo bili na zadnji tekmi blizu (z 1:2 so izgubili, potem ko so gol prejeli v 94. minuti, op.p.), morda nam tokrat uspe," verjame nogometni poliglot. Govori namreč kar štiri tuje jezike. Ob angleščini še italijansko, romunsko in francosko.

"Ob nogometnih izkušnjah želim čim več pridobiti tudi na drugih ravneh življenja. Verjamem, da se bom kmalu naučil tudi rusko," pravi Mevlja, za katerega se je v letošnjem letu marsikaj spremenilo na bolje.

"Morda mi še največ pomeni to, da sem začel igrati za reprezentanco in v njenem dresu zabil tudi gol. Sanje vsakega nogometaša so, da bi predstavljal svojo državo. Ponosen sem, da sem jih izpolnil. Se pa tukaj ne nameravam ustaviti. Zdaj sem zaradi vsega skupaj še bolj motiviran, kot sem bil," je povedal Primorec.

Ne spreglejte