Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
22. 6. 2014,
4.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edin Džeko BiH Safet Sušić Asmir Begović

Nedelja, 22. 6. 2014, 4.00

7 let, 12 mesecev

Edin Džeko ogorčen: Izpadli smo zaradi sramotnega sojenja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razočaranje v vrstah Bosne in Hercegovine je po porazu z Nigerijo ogromno. Zmaji so zamudili zadnji vlak, da bi ostali v igri za napredovanje. Jezni zvezdnik Edin Džeko je s prstom kazal na sodnika.

Edina novinka na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu je o tem, da bi se lahko uvrstila v izločilni del, sanjala le dve tekmi. Državo, tako ponosno na svoje nogometne junake, je v zadnjih tednih držala pokonci izjemna evforija. Zdaj, ko so zmaji že ostali brez glavne nagrade in se bodo po za njih skorajda revijalni tekmi proti Iranu poslovili od domovine sambe, sta evforične občutke zamenjala šok in nezadovoljstvo. Navijači so prepričani, da bi lahko njihovi ljubljenci dosegli več, jezni pa so tudi na sodnika.

Podobno, kar je Hrvaška priredila japonskemu sodniku po tako opevanem porazu z Brazilijo, lahko v kratkem pričakujejo tudi v Bosni in Hercegovini. Glavni krivec v njihovih očeh je novozelandski sodnik Peter O'Leary. Kaj mu očitajo? "Ko sem dosegel zadetek, nisem bil v nedovoljenem položaju. Ko pa ga je dosegla Nigerija, ga je sodnik priznal, čeprav je bil pred tem storjen prekršek nad našim kapetanom. Danes bi morali zmagati, a smo imeli opravka z nekaterimi sramotnimi sodniškimi odločitvami. Žalostni smo, ker moramo iti domov, a prvenstvo bi moral zapustiti tudi ta sodnik. Vplival je na rezultat in ga spremenil v prid tekmeca. Zato smo izgubili," je bil do glavnega delivca pravice kritičen Edin Džeko.

Borili so se do zadnje minute, a niso imeli sreče

V prvem polčasu je, to so potrdili tudi televizijski posnetki, dosegel povsem regularen gol, ki pa so ga Novozelandci zaradi domnevnega nedovoljenega položaja razveljavili. Nato so v polno zadeli afriški prvaki, čeprav so se nogometaši BiH še dolgo po zadetku pritoževali, da bi moral sodnik dosoditi prekršek nad Emirjem Spahićem. Pokonci je poskočila vsa klop BiH in zdrvela proti stranskemu sodniku, a vrnitve ni bilo več.

Nigerija je še vedno vodila z 1:0, prednost pa zadržala vse do konca. In imela še ogromno sreče, saj je strel Džeka v izdihljajih sodnikovega podaljška zadel okvir vrat. "Borili smo se do zadnje sekunde, a nismo imeli sreče," je v pogovoru za goal.com poudaril priljubljeni ter spoštovani diamant.

Zvezdnik Manchester Cityja se tako odpravlja domov, vprašanje pa je, ali bo ob krstnem nastopanju na svetovnem prvenstvu sploh okusil, kakšen je občutek, ko dosežek zadetek. Na dveh tekmah ga ni, morda pa njegovo jezo izkusi Iran. In s tem tudi reši Nigerijo, da ostane na mestu, ki vodi med 16 najboljših. BiH je pogorela po vsej črti in je po Španiji ter Angliji naslednja evropska ekipa, ki je tudi teoretično izgubila vse možnosti za napredovanje.

Selektor Sušić ni hotel govoriti o sodniku: Izgubili smo od boljšega

Če je Džeko glavni razlog bolečega poraza proti Nigeriji iskal pri sodniku, pa njegov selektor Safet Sušić o tej temi ni želel preveč razpredati. "Dejali so mi, da Džeko ni bil v nedovoljenem položaju. To ni prva sodniška napaka na tem prvenstvu, a o tem ne bi govoril, saj smo izgubili proti boljšemu. Nigerijci so nas presenetili, bili so hitrejši in prodorni, kot smo predvidevali. Imeli so tudi več sreče. Videli ste, kaj vse smo zapravili v napadu, v zadnji minuti pa še imeli vratnico," je dejal Sušić.

Sodniške napake ni želel izpostavljati niti prvi vratar reprezentance BiH Asmir Begović. Imel je ogromno dela, nogometaši Nigerije so ga od prve do zadnje minute obstreljevali z različnimi streli, pot do mreže je našel le eden, a je bil na koncu usoden za poraz Begovića in soigralcev. "Nigerija je bila boljša, zasluženo nas je premagala. Mi smo jim žal prepustili preveč prostora, kar je znala izkoristiti. Razveljavljen zadetek ni vplival na našo igro. Nismo pač imeli sreče, a to je del nogometa," je dejal vratar Stoke Cityja, rojen v Kanadi. Tokrat je prejel manj zadetkov kot na uvodnem spektaklu na Maracani, a je bil že en prejet dovolj, da je končal sanje BiH o tem, da bi kot debitantka na svetovnem prvenstvu že v prvo dosegla odmeven rezultat. V domovino se bo vrnila po srečanju z Iranom.

Ne spreglejte