Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 5. 2016,
11.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

NK Gorica NK Zavrč NK Krško NK Krka NK Koper NK Domžale NK Rudar NK Celje NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 11. 5. 2016, 11.18

6 let, 6 mesecev

Danes za Celje, ki lahko Olimpijo spravi na rob obupa, navija vsa Štajerska

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Tri kroge pred koncem na prvoligaški razpredelnici najbolje kaže Olimpiji. Če bi zmajem danes spodrsnilo v Celju, bi štafetno palico vodilnega lahko prevzel Maribor in si že priigral odločilno prednost, še kako pomembno za novo državno zvezdico. Oba slovenska velikana bosta na delu ob 16. uri.

34. krog Prve lige Telekom Slovenije

Celje – Olimpija ob 16. uri

"Ljubljančane močno spoštujemo, a se jih nikakor ne bojimo," sporoča Robert Pevnik. Besede nekdanjega branilca, ki se je pred leti odlično počutil tudi za Bežigradom, občutil pa tudi, kako je v prvi ligi voditi Olimpijo, bi lahko zaskrbele zmaje, saj Polzelčan kot trener Celja sploh še ni izgubil. Še več, Celjane je popeljal v finale pokalnega tekmovanja in potrkal na vrata Evrope, v prvenstvu pa bil neusmiljen tudi do Maribora, s katerim se je doma, čeprav so vijolice nujno potrebovale zmago, razšel brez zadetkov. Bo Pevnik pokazal več usmiljenja do ljubljanskega kluba, do katerega v preteklosti ni skrival simpatij, ali bo v povezavi s tesnim japonskim sodelavcem poskrbel za nov podvig?

Za Celjane bo danes navijala vsa Štajerska, saj bi grofje s tem, ko bi jo zagodli Olimpiji, lahko Mariboru omogočili odločilen skok na vodilni položaj. Vprašanje je, ali bi ga vijolice potem izpustile iz rok. V poplavi scenarijev se omenja tudi enačba, da bi Maribor pod Pevnikom nepremagljive Celjane za dober rezultat proti Olimpiji, ki bo danes pogrešala kaznovana Matica Finka in Ricarda Alvesa (na večnem derbiju je prejel rumeni karton med ogrevanjem), nagradil s pokalnim naslovom. Z nagrado, ki so se ji Celjani približali tudi na račun velikega presenečenja v četrtfinalu, ko so izločili favorizirano Olimpijo. Finale pokala Slovenije bo šele 25. maja, štiri dni po koncu prvenstvene sezone.

Silenzio stampa v Ljubljani

Nejc Vidmar je v soboto na večnem derbiju prejel dva gola. Koliko jih bo danes? | Foto: Nejc Vidmar je v soboto na večnem derbiju prejel dva gola. Koliko jih bo danes?

 

 

V taboru Olimpije pred najverjetneje odločilno tekmo za naslov prvaka, saj je petouvrščeno Celje najtežji zalogaj do konca sezone, vzdušje ni sproščeno. Predsednik Milan Mandarić je razočaran nad preveč iskrenim pogledom Roka Kronavetra na zgrešeno taktično odločitev trenerja Rodolfa Vanolija, ki je v drugem polčasu večnega derbija popeljala Maribor do preobrata. V ljubljanskem klubu so do nadaljnjega igralcem prepovedali dajanje izjav predstavnikom sedme sile. Vse sile in energije so usmerjene le v tri točke, ki bi ob močni podpori ljubljanskih navijačev (celjski zaradi sporov iz preteklosti že lep čas ne računajo na svoje) lahko osrečile slovensko prestolnico.

Celje je v uvodnem spomladanskem krogu razveselilo Olimpijo, ko je osvojilo Ljudski vrt. Takrat naj bi zeleno-beli Celju ponujali celo denarno nagrado, a je Štajerci niso sprejeli. Se jim lahko to danes maščuje ali bo Celjanom pot do prestižne zmage, s katero bi spravili zmaje v popoln šok, olepšala celo kakšna nagrada iz Ljudskega vrta? Vprašanje je veliko, končni odgovor, komu bodo šle točke, pa bo znan malce pred 18. uro.  

Maribor – Rudar ob 16. uri

Mariborčani so z zmago v Stožicah poskrbeli za dramatičen zadnji del  Prve lige Telekom Slovenije. | Foto: Mariborčani so z zmago v Stožicah poskrbeli za dramatičen zadnji del Prve lige Telekom Slovenije.

 

 

Branilci državnega naslova so absolutni favoriti. Čudežna zmaga v Stožicah, ki so si jo izbojevali v zadnjih sekundah, jim je dala krila. Navijači v Ljudskem vrtu bodo z enim ušesom spremljali dvoboj v Celju in navijali za gostitelje, ob tem pa bodrili nogometaše v vijoličastih dresih, da upravičijo vlogo favorita in ohranijo upanje na končni naslov prvaka. Po dolgem času bo južna tribuna Ljudskega vrta prazna. Navijaška skupina Viole se bo morala preseliti drugam, na tribune, ki so ponavadi namenjene drugim. Mariborsko občinstvo bo zagotovo zaploskalo vijoličastim junakom, ki so pred štirimi dnevi v črno zavili razprodane Stožice, trener Darko Milanič pa bo skušal enega najprijetnejših trenutkov v tej sezoni, ki je končno odpihnil turobno razpoloženje po silnih aferah in pripetljajih, izkoristiti v popolnosti. "Zdaj vsi pričakujejo novo zmago, kar pa ni samoumevno," opozarja Milivoje Novaković, ki se zaveda, da točke na dvoboju s knapi ne bodo prišle same od sebe.

Gostitelji bodo ponovno nastopili brez kaznovanega Željka Filipovića, pri gostih iz Velenja, ki si matematično še niso zagotovili obstanka med najboljšimi, pa bo manjkal Senad Jahić. Manjkal pa bo še nekdo, ki se je v zadnjih treh letih in pol dokazoval proti Mariboru in preostalim slovenskim prvoligašem. Na trenerskem stolčku ne bo Jerneja Javornika, ki se je iz osebnih razlogov odločil, da bo z Rudarjem sodeloval le še kot strokovni sodelavec. Varovanci ga bodo pogrešali, največ dela pa pričakuje nekdanji vratar Maribora Matej Radan, ki je jeseni na gostovanju v Ljudskem vrtu prejel kar sedem golov (1:7).

Krško – Gorica ob 18. uri

Krško računa na bučno podporo domačega občinstva. | Foto: Krško računa na bučno podporo domačega občinstva.

 

 

Krčani so najprijetnejše presenečenje sezone. Pred začetkom jih je nogometna javnost resda potrepljala po rami in jim čestitala za pogum, da so se pridružili eliti, a je še vedno prevladovalo mnenje, da bodo izkusili usodo predhodnika (Radomlje) in se hitro vrnili v drugo ligo. Razpletlo se je drugače. Krško je z izjemnim spomladanskim nizom prehitevalo tekmece in se zagozdilo v skoraj že varni sredini. Tri kroge pred koncem ima pred zadnjeuvrščeno Krko že osem točk prednosti, pred devetim Koprom pa pet.

Posavci so ponosni na Petrovičeve izbrance, ki so s pomočjo mariborske pošiljke štirih posojenih igralcev poskrbeli za veliko podvigov. Tokrat bodo na štadionu Matije Gubca, ki je v tej sezoni eno najbolj obiskanih prvoligaških prizorišč, pričakali Gorico. Vrtnice so na četrtem mestu, ki bi ob predpostavki, da Celjani ne bodo pokalni zmagovalci, zadoščalo za nastop v Evropi. To bi bil velik uspeh za klub, ki je ob začetku sezone opozarjal na grozovito pomanjkanje finančnih sredstev, v zadnjih mesecih pa se je postavil na zdrave noge.

Domžale – Zavrč ob 19. uri

Slavko Matić je bil dolgo časa čudodelec na klopi Zavrča, zdaj pa ga čaka zahtevna naloga, boj za obstanek. | Foto: Slavko Matić je bil dolgo časa čudodelec na klopi Zavrča, zdaj pa ga čaka zahtevna naloga, boj za obstanek.

 

 

V Domžalah, ki so se ob izstopajočem dvojcu Prve lige Telekom Slovenije iz največjih slovenskih mest primorane zadovoljiti s tretjim mestom, je danes vse pripravljeno za slovesnost. Že nekaj krogov pred koncem si lahko zagotovijo Evropo, kar bo lepa nagrada za trud, ki so ga vložili v to sezono. Mladi strateg Luka Elsner ni bil zadovoljen z nihanjem ekipe, a je bil vseeno večkrat zadovoljen kot pa razočaran. V izjemni formi je mladi hrvaški napadalec Antonio Mance, edini poleg igralcev Olimpije in Maribora, ki je v tekmovanju presegel mejo desetih golov.

Če je v mestu ob Kamniški Bistrici prešerno vzdušje, pa je v Halozah bolj črnogledo. Klubsko vodstvo se bojuje na dveh frontah. V pisarni skuša zadostiti vsem pogojem, da se mu v drugem poskusu prižge zelena luč za pridobitev tekmovalne licence za prihodnjo sezono, na igrišču pa je po velikem rezultatskem padcu še vedno v krogu kandidatov, ki jim grozi izpad. V prvenstvu Zavrč ni zmagal že skoraj dva meseca. V zadnjih sedmih krogih je osvojil le tri točke, zato bo skušal v Domžalah pokvariti zabavo dvakratnim državnim prvakom.

Luka Koper – Krka ob 19. uri

Zadnjeuvrščena Krka ima danes eno zadnjih priložnosti, da se približa tekmecem na lestvici. | Foto: Zadnjeuvrščena Krka ima danes eno zadnjih priložnosti, da se približa tekmecem na lestvici.

 

 

Derbi začelja nosi ogromno pomembnost. Zadnjeuvrščena Krka lovi še zadnji vlak, da bi se lahko dokopala vsaj do devetega mesta, saj se zaveda, da se bo v zadnjih dveh krogih pomerila z Mariborom in Olimpijo. Če Novomeščani ne bodo osvojili Bonifike, bodo verjetno izgubili še zadnjo večjo priložnost, da ostanejo člani prve lige. Koprčani so si z zmago v Velenju olepšali izhodišče. "V zgodbi golega obstanka nam veliko pomeni tudi točka," meni napadalec Jaka Štromajer. Dolenjci, ki so se znašli v skoraj brezizhodnem položaju, saj imajo slabše razmerje dvobojev s Koprom, bodo na Obali pogrešali kaznovanega Miho Kostanjška. Trenerja Miloša Kostića lahko v 1. SNL obdrži le še čudež ...    

Ne spreglejte