Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 2. 2016,
14.07

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NZS Aleksander Čeferin Gianni Infantino Joseph Blatter

Četrtek, 25. 2. 2016, 14.07

3 leta, 8 mesecev

Čeferin bo obkrožil ime Švicarja, ki ni prvi favorit

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V petek bodo na volilnem kongresu Mednarodne nogometne zveze (Fifa) odločali o novem predsedniku. Slovenija bo glasovala za Švicarja Giannija Infantina, enega izmed petih kandidatov.

V petek bodo oči svetovne javnosti uprte v Zürich. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) želi po viharnem obdobju, ki so ga leta 2015 zaznamovale afere, aretacije in suspenzi vplivnežev, vstopiti v novo obdobje. Dolgoletni predsednik Joseph Blatter se je zaradi obtožb o koruptivnem dejanju predčasno poslovil od odgovorne funkcije. Na petkovih izrednih volitvah v Zürichu bo dobil uradnega naslednika.

Na volitvah se bo za predsedniško mesto potegovalo pet kandidatov. Dva prihajata iz Evrope, dva sta Azijca, eden pa Afričan. Slovenska krovna zveza bo v skladu s predhodnim dogovorom na volilnem listku obkrožila ime Švicarja Giannija Infantina. Aktualni generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa) se je pred dvema tednoma udeležil regionalnega sestanka 13 članic Uefe v Beogradu, kjer se je srečal tudi s predstavniki NZS in se prepričal v podporo evropskih zvez.

"Podprli smo evropskega kandidata Infantina. Je edini, ki ga dobro poznamo. Kot generalni sekretar je dobro vodil Uefo, z njim smo zelo dobro sodelovali, s tem pa ne podcenjujemo preostalih kandidatov. Možnosti za izvolitev imata po mojem mnenju le dva. To sta Infantino in bahrajnski šejk Salman," nam je nedavno zaupal predsednik Nogometne zveze Slovenije Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin, ki na kongresu Fife zastopa barve slovenskega nogometa skupaj z generalnim sekretarjem NZS Alešem Zavrlom.

Princ Ali, Champagne in Sexwale brez resnejših možnosti

Največja kandidata za zmago sta torej nogometna funkcionarja iz Švice in Bahrajna, stavne hiše pa vlogo prvega favorita namenjajo Azijcu. Če bi osvojil potrebno število glasov, bi postal prvi predsednik Fife, ki ne prihaja iz Evrope oziroma Južne Amerike.

Infantino in predsednik Azijske nogometne zveze šejk Salman bin Ibrahim Al Khalifa, ki je eden izmed zdajšnjih podpredsednikov Fife, sta si pred volitvami neformalno obljubila, da ne bosta posegala drug po drugem. Evropejec tako ne bo drezal v azijske glasove, Azijec pa ne v evropske. V ozadju so v zadnjih tednih vseeno potekala intenzivna lobiranja za pridobitev še kako potrebnih glasov na vseh celinah.

V senci Infantina in Salmana, ki naj bi po napovedih pobrala glavnino glasov, bodo na volitvah kandidirali tudi jordanski princ Ali bin Al Husein, Francoz Jerome Champagne in Južnoafričan Tokyo Sexwale.

Za zmago v prvem krogu je potrebnih 138 glasov

Glasovanje bo potekalo v tajnosti. Najvišji predstavniki nogometnih zvez bodo stopili v poseben prostor, kjer bodo obkrožili ime svojega kandidata. Listek bo romal v volilno skrinjico, po seštetih glasovih pa bodo javnosti predstavili novega predsednika. Volilno obveznost bo v imenu NZS opravil predsednik Čeferin.

Glasovalo bo 207 članic. Po prvotnem načrtu bi jih moralo biti 209, a bosta Kuvajt in Indonezija zaradi suspenza prikrajšani za volilno pravico. Zmago v prvem krogu volitev prinaša pridobitev dvotretjinske večine (138 glasov). Če v prvem krogu noben kandidat ne bo prejel tako veliko glasov, bodo razpisali nov krog volitev, ko bo za zmago zadoščala že dobra polovica glasov (104 glasovi).

Volilni kongres se bo začel v petek ob 15. uri. Po zadnjih informacijah naj bi za Salmana glasovala večina afriških in azijskih držav, za Infantina pa vsa Evropa. "Pričakujem, da bom prejel glasove vsaj polovice afriških držav," ne skriva optimizma Infantino, ki je nogometni javnosti najbolj znan zaradi javnega žrebanja klubskih in reprezentančnih tekmovanj pod okriljem Uefe. Želi si, da bi Fifa polovico svojega zaslužka, ki se meri v milijardah evrov, namenila vsem članicam.

Ameriške države se nagibajo k temu, da bi glasovale za Švicarja, jeziček na tehtnici pa bi lahko predstavljale članice Oceanije ter številne karibske države. Neuradno naj bi špansko govoreče karibske države glasovale za Infantina, angleško govoreče pa za Salmana.

Ne spreglejte