Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dalibor Stevanović

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 17.04

8 let

Če bi igrali doma, bi bili svetovni prvaki, tako pa …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
O Ekvadorju, ki bo na svetovnem prvenstvu igral v skupini E skupaj s Francijo, Hondurasom in Švico, smo se pogovarjali z Daliborjem Stevanovićem.

Ekvador je do zdaj igral na dveh svetovnih prvenstvih. Leta 2002 je v Južni Koreji in na Japonskem izpadel v skupinskem delu, štiri leta pozneje je v Nemčiji storil korak dlje in prišel do osmine finala, v katerem je izgubil po težkem boju z Angleži. Takrat je Anglijo rešil David Beckham z golom v drugem polčasu.

"Ker jih na zadnjem svetovnem prvenstvu ni bilo, je za Ekvadorce velik uspeh sploh to, da bodo v Braziliji nastopali. Dejstvo je, da prav gotovo niso med favoriti za napredovanje v skupini E, a prav gotovo lahko presenetijo. Na velikih tekmovanjih se presenečenja dogajajo, favoritom lahko spodrsne. Zato verjamem, da lahko Ekvadorcem uspe. Lahko se prebijejo do osmine finala. Če se bodo, bo to zanje gromozanski uspeh," pravi Dalibor Stevanović. "Možnosti, da bi dosegli kaj več, pa skorajda nimajo. Do osmine finala lahko pridejo, potem se bo njihova pot ustavila," je prepričan nogometaš, ki je pred časom igral v Španiji, zdaj pa si kruh že nekaj časa služi na Poljskem.

Kapetan Ekvadorja najboljši pri Man Utd

Ko je beseda nanesla na reprezentante, ki branijo barve Ekvadorja, razumljivo ni vedel povedati veliko, a nekaj jih vseeno pozna. Opozoril je predvsem na dva. "Poznam vezista Christiana Noboa, ki že vrsto let igra v Rusiji. Prej je bil član Rubina Kazana, zdaj igra za moskovski Dinamo. Dober nogometaš," se je s poznavanjem nogometa izkazal izkušeni slovenski nogometaš.

O prvem zvezdniku in kapetanu Ekvadorja, Luisu Antoniu Valencii, ki že vrsto let igra za Manchester United, je seveda znal povedati veliko več. "Zame eden najboljših pri Manchester Unitedu, prav gotovo. Kadarkoli gledam Manchester in ga vidim na klopi, ne razumem, zakaj je tako. Tudi v tej sezoni je bil ob Waynu Rooneyju in morda še kom najboljši posameznik ekipe," je občasni slovenski reprezentant pohvalil 28-letnega krilnega napadalca, ki je bil na svetovnem prvenstvu 2006 izbran za najboljšega mladega igralca turnirja.

Od takrat se je marsikaj spremenilo. Postal je zvezdnik evropskega nogometa, nosilec igre in tudi kapetan Ekvadorja. "Postal je odličen nogometaš, ki dela razliko. Je hiter, odlično tehnično podkovan, prodoren in ima odlične predložke z desne strani. Zame prav gotovo eden izmed najboljših pri Manchester Unitedu in s tem seveda tudi Ekvadorju. To kljub temu ni dovolj, da bi z reprezentanco naredil kaj večjega. S kakšnim prebliskom ekipi seveda lahko pomaga, a da bi za seboj potegnil celotno ekipo in jo popeljal do najvišjih mest, seveda ni mogoče. V dandanašnjem nogometu prav gotovo ne," je prepričan Stevanović.

Kaj bi bilo, če bi igrali v Quitu?

Je lahko prednost za Ekvadorce dejstvo, da bodo na svetovnem prvenstvu nastopili na domači celini, v Južni Ameriki, smo ga še povprašali? "Manjša prednost že, a prav gotovo ne tako velika, da bi zaradi tega dosegli vidnejši uspeh. Če bi igrali v Ekvadorju, bi bili lahko celo svetovni prvaki, saj vemo, da domače tekme igrajo na nenormalnih višinah, ki gostujočim reprezentancam povzročajo obilico preglavic, tako pa …" se je nogometaš Slaska iz Vroclava izkazal tudi s poznavanjem geografije. Znano je, da Ekvador domače kvalifikacijske igra v Quitu. V najvišje ležečem glavnem mestu na svetu, ki leži na 2800 metrih nadmorske višine.

Ne spreglejte