Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
29. 6. 2014,
5.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Brazilija Čile Jorge Sampaoli Luiz Felipe Scolari Julio Cesar

Nedelja, 29. 6. 2014, 5.58

7 let, 12 mesecev

Brazilski junak: Le bog in moja družina vesta, kaj sem moral prestati

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brazilija srečno vztraja v boju za krono. Če bi strel Čilenca Mauricia Pinnile v izdihljajih srečanja končal le nekaj centimetrov nižje, bi gostiteljico letošnjega svetovnega prvenstva zajeli nemiri.

Če bi Čilenec v 118. minuti dosegel zadetek, Brazilija pa izgubila z 1:2, bi nastopila tragedija neslutenih razmer, ki bi v marsičem spominjala na žalovanje po boleči izkušnji proti Urugvaju pred 64 leti (1950). Razočaranje bi se preselilo tudi na ulice, tako pa skoraj 200 milijonov brazilskih src še naprej veselo utripa v pričakovanju novega svetovnega naslova.

Zdaj Brazilijo do uresničitve cilja ločijo le še trije koraki. ''Imeli smo srečo. Če ne izkoristiš priložnosti, te lahko kmalu doleti kazen. Mi bi skoraj plačali ceno v 118. minuti,'' je po drami v Belo Horizonteju dejal Luiz Felipe Scolari. Brazilski strateg je že po skupinskem delu potožil, da bi v osmini finala raje igral proti Nizozemski kot pa Čilu, a številni njegovih besed niso jemali resno. Zdaj so se lahko prepričali, da se ni šalil, še manj pa zastonj hvalil tekmeca.

''Čile je odigral briljantno. Ima odlično organizirano ekipo in izjemne posameznike. Spremljali smo izenačeno tekmo. Čestitke Čilu, a izvajanje 11-metrovk je povedalo veliko o nas ter naši želji po napredovanju. Če zmagaš na tak način, postaneš močnejši,'' je prepričan Brazilec, ki je po tesni in težki zmagi naletel na ogromno kritik. Po še eni neprepričljivi predstavi njegovih izbrancev so se številni vprašali, ali Brazilija sploh premore moč, potrebno za svetovni naslov. To pa ni prijetna popotnica za prihodnji izziv, četrtfinalni dvoboj z razigrano Kolumbijo.

Alarm: Neymar je lažje poškodovan

Scolari je bil v prvem polčasu jezen na Hulka in Marcela, da sta si tako blizu svojih vrat privoščila napako, po kateri je Alexis Sanchez poskrbel za izenačenje. ''To je bila napaka, ki se na srečanjih take ravni ne bi smela zgoditi,'' je prepričan Big Phil, ki ni bil zadovoljen s sodniškim kriterijem Howarda Webba.

Anglež naj bi Čilu dopuščal pregrobo igro, predvsem nad prvim zvezdnikom Neymarjem. ''Spominjam se leta 2006, ko sem bil selektor Portugalske in je nizozemski branilec Khalid Boulahrouz nekajkrat pokosil Cristiana Ronalda, ta pa je moral deset minut pozneje zapustiti igro. Ko sem videl Neymarja po tekmi, sem se spomnil tistega prizora. Nekateri pravijo, da Neymar pretirava s padci po tleh. Tokrat je padel trikrat, zdaj pa smo v velikih težavah, saj ga moramo v nekaj dneh spraviti v pogon. Njegova mečna mišica je načeta,'' je razkril Scolari.

Neymar ima že toliko izkušenj, kot da bi bil star 35 let

Najboljšega brazilskega nogometaša je že v 4. minuti poškodoval Charles Aranguiz in selektorja prisilil, da je začel razmišljati o spremembah. ''Bili smo zelo prijazni do gostujočih ekkip. Morda je napočil čas, da to spremenimo. Tekma je spominjala na vojno, znašli smo se v bitki. Če se bo to še dogajalo, ne bomo več tako prijazni,'' razkriva brazilski selektor, ki ga je navdušila psihološka zrelost Neymarja.

''Star je le 22 let, pa ima že toliko izkušenj, kot da jih imel 35. Pokazal je veliko psihološko moč. Zadnji je izvajal 11-metrovko, a tako sproščeno, kot bi to počel s prijatelji na ulicah Santosa.'' Ob tem je dodal primerjavo, da so ob loteriji kazenskih strelov čutili pritisk tudi najbolj izkušeni igralci: ''Če kdo misli, da ga ni, laže.''

Sampaoli: Ta tekma bi lahko postala Mineirazo

Če si je lahko Scolari po srečni zmagi vsaj za nekaj časa oddahnil, saj brazilska reprezentanca ostaja v boju za lovoriko, njegov stanovski kolega pri Čilu Jorge Sampaoli po bolečem porazu na štadionu Mineirão ni mogel biti zadovoljen.

''Dali smo vse od sebe, igrali proti gostiteljem, polnemu štadionu, vsej državi, a nismo napredovali. Moji fantje so pisali zgodovino in naredili svojo domovino ponosno. Tvegali smo in se bojevali do zadnje sekunde. Če strel Pinille ne bi zadel prečke, bi bilo vse drugače. Ta tekma bi lahko postala Mineirazo (navezal se je na znameniti Maracanazo, ki se je zgodil leta 1950, ko je Urugvaj na Maracani zrušil sanje Brazilcem, op. p.), lahko bi postala večna. Žal ni. Želim si, da bi ta bolečina, ki jo zdaj čutimo, v prihodnosti prerasla v kaj drugega. V kaj bolj pozitivnega,'' si je zaželel Argentinec.

Čile bo še dolgo pomnil 118. minuto, ko je skoraj 200 milijonov brazilskih src okamenelo, gledalci na štadionu pa slišali odmev okvirja vrat. ''Bili smo tako blizu. Ko tudi ta žoga ni šla v gol, se začenjaš spraševati, ali je sreča na tvoji strani. Morda je bila to tekma, v kateri ni nam bi bilo usojeno zmagati. Domov gremo ponosni in z dvignjenimi glavami,'' si je tekmo na svoj način razlagal čilenski zvezni igralec Marcelo Diaz.

Julio Cesar prehodil trnovo pot od krivca do junaka

Junak srečanja je postal brazilski vratar Julio Cesar. Pred začetkom prvenstva je veljal za najslabši člen svoje ekipe, veliko pove že podatek, da si nogometni kruh služi v Kanadi, kjer igra kot posojeni vratar londonskega QPR. ''Vedeli smo, kako težko bo ugnati Čile. Upam, da na prihodnjih tekmah ne bodo odločale 11-metrovke, saj nočem, da bi bila za koga usodna srčna kap,'' je po stresnem srečanju povedal izkušeni Brazilec, ki je pred izvajanjem kazenskim strelov bruhnil v jok.

Pritisk je bil prevelik, solze pa so nastopile, ko so ga soigralci zasuli s toplimi besedami podpore in dobrimi željami pred loterijo kazenskih strelov. Cesar, zaznamovan kot eden izmed krivcev za izpad na SP 2010, ni mogel več skrivati čustev. ''Le bog in moja družina vesta, kaj vse sem moral prestati, a sem vedno računal na podporo soigralcev. Zdaj moramo preskočiti še tri ovire. Rad bi videl, kako Brazilija praznuje. To so moje velike sanje. Je pa res, da smo pod ogromnim pritiskom,'' je priznal junak srečanja, po dveh ubranjenih strelih z bele točke izbran tudi za najboljšega posameznika tekme.

Brazilija si bo v prihodnje prizadevala, da bi omenjeno priznanje raje končalo v rokah katerega izmed njegovih soigralcev, ki igra v polju, kar bi pomenilo, da so Brazilci nadigrali tekmeca. To je tudi želja Cesarja, saj noče, da bi zaradi srečanj Selecãa še naprej trpeli srčni bolniki.

Ne spreglejte