Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 1. 2010,
14.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 17. 1. 2010, 14.21

7 let, 12 mesecev

Black Gringos: Zakaj bi vzdevek sploh morali imeti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
O morebitnem vzdevku slovenske reprezentance in prihajajočem svetovnem prvenstvu smo se pogovarjali z članom navijaške skupine Black Gringosov Stankom Martincem.

Slovenija bo edina udeleženka svetovnega prvenstva brez vzdevka, po katerem bi bila prepoznavna v svetu. Pa bi ga morala sploh imeti? "Tu sploh ne gre za to ali bi Slovenija tak vzdevek morala imeti ali ne. Zaradi tega, ker nimamo vzdevka, nismo nič manj vredni. Sedaj je nekdo ugotovil, da smo Slovenci edini, ki nimamo nekega vzdevka in bi ga morali na silo in hitro izbrati. Zakaj bi ga pa sploh morali imeti oziroma dobiti? Če ga bomo že dobili, naj pride spontano. Take stvari, ki pridejo spontano, so skoraj vedno najboljše," meni član navijaške skupine Black Gringos Stanko Martinec ter dodaja, da izbira vzdevka preko natečaja po njihovem mnenju ni najbolj smiselna.

Velik uspeh že uvrstitev

In kaj lahko slovenska reprezentanca stori v Južnoafriški republiki? "Naša reprezentanca je naredila velik uspeh že s tem, ko je premagala Ruse in se uvrstila na svetovno prvenstvo. Seveda to ne pomeni, da se moramo s tem zadovoljiti, ker smo enega od velikih ciljev že dosegli. Naša reprezentanca je za nas najboljša. Potrebno je biti motiviran in ambiciozen ter si želeti še boljših iger in rezultatov, saj se le na takšen način lahko napreduje.Treba je razmišljati pozitivno. Verjamemo in tudi želimo si, da se naša reprezentanca uvrsti naprej v naslednji krog. To bi bil že super rezultat. Vse kar bi bilo več pa še toliko bolje," pravi Martinec.

Nekaj jih bo šlo tudi v Južno Afriko

Na kvalifikacijski poti Slovenije so stiskali pesti in navijali tudi murskosoboški navijači, ki se jih okoli trideset redno udeležuje vseh domačih reprezentančnih tekem, našo reprezentanco pa so podpirali na bližnjih in cenejših gostovanjih, nekaj posameznikov je bilo tudi na EP 2000 in SP 2002. Pa se bodo odpravili tudi na črno celino?

"O poti na jug Afrike se še dogovarjamo. Dejstvo je, da nismo tako dobro organizirani kot druge velike navijaške skupine. Dejstvo je tudi, da bo to izjemno velik finančni zalogaj, ki si ga bodo lahko privoščili le redki. Treba si bo urejati odsotnost z dela oziroma dopuste. Mnogi bi si želeli obiskati SP, pa jim finance ali čas (ali oboje) tega ne bodo dopuščale. Stanje v Prekmurju na žalost ni ravno rožnato. Na roko nam gre podatek, da je slaba prodaja vstopnic Fifo prisilila, da bo odprla dodatno fazo nakupa vstopnic v prihajajočih mesecih in bo tako več časa, da se stvari organizirajo in skristalizirajo. O številu ljudi, ki se bodo odpravili v JAR bi sedaj težko odgovorili. Trenutno kaže na to, da bi se v Afriko lahko odpravilo 6-8 ljudi. Vse je odvisno od tega, če bomo uspeli zbrati kaj sponzorskih sredstev, in ali bomo vsi zainteresirani uspeli privarčevati toliko denarja," pravi Martinec

Niso obremenjeni z Ljubljano in Mariborom

Do začetka prihodnjega kvalifikacijskega ciklusa, ki se bo začel jeseni, naj bi bil dokončan tudi štadion v Stožicah, zato se bo morala Nogometna zveza Slovenije (NZS) odločiti, če se bodo tekme še naprej igrale v Mariboru, ali bodo znova v prestolnici, ali pa bodo tekme v obeh največjih mestih. Kakšne so želje navijaške skupine Black Gringos?

"Nam je čisto vseeno, kje bo naslednji ciklus igrala Slovenija. Mi nismo obremenjeni ne z Ljubljano in ne z Mariborom. Ko so se tekme igrale v Ljubljani, smo šli v Ljubljano. Ko so se tekme preselile v Celje, smo se na tekme vozili v Celje in ko so se tekme preselile v Maribor, smo hodili na tekme v Maribor. Če in ko se bodo tekme spet preselile v Ljubljano, bomo pač spet začeli hoditi v Ljubljano. Tako Ljubljana kot Maribor sta mesti, ki sta obe primerni za igranje reprezentančnih tekem," pravi Martinec in dodaja, da v obeh mestih delujeta naši največji navijaški skupini, ki znata narediti izjemno vzdušje, kar so oboji že večkrat dokazali v preteklosti in kar je tudi najbolj pomembna stvar za reprezentanco.

Bo Mura končala kot Beltinci?

Medtem ko evforija zaradi uvrstitve naše reprezentance še vedno traja in se bo proti poletju samo še stopnjevala, pa v Murski Soboti navijači na klubskem nivoju nimajo pretiranih razlogov za dobro voljo. "Ne le, da nimamo razlogov za dobro voljo, zadeve so dejansko še bolj črne kot izgledajo na prvi pogled. V petek in v soboto so igralci bojkotirali trening. Obakrat so opravili sestanek z upravo in se odpravili domov brez opravljenega treninga in brez dogovora. Kolikor nam je znano, igralci pod takimi pogoji, kot so jim jih ponudili, ne mislijo igrati. Spet nekateri drugi igralci, ki so že zapustili klub, so sprožili arbitražo. Klub ima dolgove, ki pa so relativno majhni v primerjavi z dolgovi, s katerimi se ubadajo nekateri prvoligaški klubi. Kljub temu, da je Prekmurje ali pa Pomurje majhna regija in da je gospodarstvo pri nas trenutno v zelo velikih težavah, bi se dalo poiskati rešitev, a manjka predvsem volje ter iskrenosti in odkritosti. V tem klubu niso delali za interese kluba, ampak za svoje lastne interese in za dvigovanje lastnega ega. V klub je vmešana tudi politika, kar ni dobro. Namesto sodelovanja, povezovanja in simbioze so bile v ospredju ravno obratne vrednote in to nas je pripeljalo na rob propada oz. stečaja kluba," pravi Martinec, ki je prepričan, da bi še en stečaj oziroma propad kluba verjetno pomenil dokončni konec kakovostnega nogometa v Murski Soboti, tako kot se je to pred časom zgodilo v Beltincih. V primeru črnega scenarija murskosoboški navijači upajo, da se bo proti odgovornim vložila vsaj kazenska ovadba, a glede na izkušnje iz preteklosti je kaj takega verjetno iluzorno pričakovati.

Ne spreglejte