Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
3. 4. 2009,
17.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 4. 2009, 17.30

8 let

Birsa: Lahko rečem le škoda

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sreča ga je zapustila v najbolj neprimernem trenutku. Dan pred srečanjem s Češko je zaradi gnojne angine obležal v postelji, zaradi nje zapustil priprave in preskočil gostovanje v Belfastu.

Dvaindvajsetletni Primorec bo skušal minuli teden kar najhitreje pozabiti. Z gnojno angino je imel nazadnje opravka še kot majhen otrok, nato pa ga je nevšečna bolezen pustila pri miru. Vse do minulega petka, ko je na reprezentančnih pripravah na Ptuju občutil nenadno slabost.

''Bilo je grozno. Bolelo me je do te mere, da nisem mogel niti piti vode. Na miren spanec sem lahko pozabil, saj nisem zatisnil očesa niti za minuto, izgubil sem tudi tek,'' se je Valter Birsa spominjal nezgode, ki ga je oddaljila od državnega dresa pred dvema pomembnima kvalifikacijskima dvobojema. V dogovoru z zdravnikom reprezentance se je v soboto dopoldan vrnil domov v Šempeter pri Novi Gorici in se prepustil domači oskrbi dekleta in staršev.

V soboto na klopi

Angina je nekdanjega napadalca Novogoričanov povsem uničila, saj je pet zaporednih dni preživel večinoma v postelji. ''Šele v torek so bolečine popustile. Naslednji dan sem se vrnil v Auxerre. Čeprav bi se po prvotnem dogovoru moral šele dan kasneje, je tako zahtevalo klubsko vodstvo. Trener je mislil, da bom že dobro pripravljen in bom lahko na sobotni tekmi začel od prve minute, kar pa se žal ne bo zgodilo,'' je priznal slovenski reprezentant, ki ga konec tedna čaka gostovanje v oddaljenem Valenciennesu (tik ob Belgiji). ''Do neke mere bom že nared, tako da bom odpotoval z ekipo, bom pa vseeno na klopi. Morda me doleti kakšna priložnost v drugem polčasu,'' meni napadalec Auxerra, ki je v teh dneh opravil nekaj lažjih treningov. Bolezen je pustila posledice tudi v izgubi štirih kilogramov telesne teže, na srečo pa se mu je vrnil apetit.

Soigralcem nima kaj očitati

Tekmo v Ljudskem vrtu in remi brez zadetkov s Češko je spremljal doma po televiziji, dvoboj v Belfastu pa si je zaradi klubskega treninga v posnetku ogledal naknadno. ''Lahko rečem le škoda. Zaslužili bi si več. Z igro, ki smo jo pokazali, je ena osvojena točka odločno premalo. A tak je nogomet, zdaj je potrebno iti naprej,'' meni 25-kratni reprezentant, ki še vedno čaka na prvi zadetek. Po obeh dvobojih so ga zmotile kritike o igri reprezentance v medijih. ''Pokazali smo igro, ki si jo drugi želijo. Na določenih tekmah smo si morda priigrali premalo priložnosti, a nimam soigralcem kaj očitati. Oddelali so v bistvu vse kar je potrebno. Zadovoljen sem tudi z remijem proti Češki, ki ni v dobri formi, a ima igralce, ki lahko v vsakem trenutku spremenijo rezultat. Obramba je odigrala vrhunsko, napad tudi, na žalost pa nismo izkoristili priložnosti. Nimamo kaj 'jokati', zdaj moramo vse tekme do konca kvalifikacij dobiti,'' je napovedal slovenski legionar, ki igra v klubu v igralnem sistemu 4-4-2 na mestu desnega zveznega igralca, včasih pa ga trener preizkusi tudi na levi strani.

Zaradi kazni Mirnesa Šišiča bi se mu v primeru zadovoljivega zdravja nasmihalo mesto v prvi enajsterici na štadionu Windsor Park. ''Morda. A tudi Brečko ni odigral slabo. Mogoče bi sam odigral boljše ali pa slabše. Škoda, ker nismo dali zadetka, ki smo ga potrebovali. Važno je, da smo kot reprezentanca pokazali dobro igro. Z malce več sreče bi si zaslužili boljši izkupiček,'' je podobno kot večina Kekove čete po bolečem porazu na Severnem Irskem izpostavil primanjkljaj sreče.

Dvoličen trener Sochauxa

Nad dvoličnostjo trenerja Sochauxa, ki je v zadnjem obdobju pozabil tudi na usluge Bojana Jokiča, je bil v jesenskem delu nemalokrat razočaran. Po besedah Birse naj bi pred tekmo nekaj obljubljal, nato pa tik pred zdajci spremenil odločitev. Zmogel ni niti toliko poguma, da bi igralcu pred tekmo v obraz povedal, da ne bo dobil priložnosti. Trener Auxerra Jean Fernandez mu zaenkrat zaupa veliko bolj kot njegov stanovski kolega pri Sochauxu.

Do konca sezone bo v Auxerru prebil kot posojen igralec Sochauxa, nato pa ima klubsko vodstvo trenutno devetouvrščene ekipe v francoskem prvenstu čas do 9. junija, da se odloči, ali bo slovenskega reprezentanta dokončno odkupilo ali ne.

Ne spreglejte