Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
12. 2. 2014,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Arsene Wenger David Moyes Manchester United Arsenal

Sreda, 12. 2. 2014, 13.42

8 let

Arsenal želi pokazati dvomljivcem, United za boljši jutri

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne Arsenal ne Manchester United se pretekli konec tedna nista proslavila. Topničarji so bili ponižani na Anfieldu (1:5), rdeči vragi pa so le remizirali proti zadnjeuvrščenemu Fulhamu (2:2).

Če je slaba forma Uniteda že stalnica v tej sezoni, ne morejo in ne morejo se pobrati, pa je Arsenalu do zdaj kazalo odlično. No, še vedno mu, a zdaj se za njih začenja izredno zahtevna serija težkih tekem. Topničarji so pokleknili že na prvem težjem testu, do tal jih je potolkel Liverpool.

Vedelo se je, da je v tej sezoni prerojeni Liverpool doma hud zalogaj, a da bo še do pred kratkim prvo moštvo lige dobilo tako porcijo, si ni mislil nihče. Že po prvih 20 minutah so varovanci Arsena Wengerja zaostajali 4:0, Liverpool pa je imel v prvem polčasu še dve smrtonosni priložnosti. Najprej je nonšalantno streljal Daniel Sturridge, malce pozneje pa je Luisu Suarezu pravi evrogol preprečila vratnica. Končni izid 5:1 je bil konec koncev še kar zmeren poraz, lahko bi bilo tudi veliko hujše.

Wenger ima idealno priložnost, da konča pred Unitedom

Na drugi strani se navijači Manchester Uniteda še vedno sprašujejo: "Kaj za vraga so rdeči vragi počeli v nedeljo?" To še zdaj ni jasno nikomur, a pravega odgovora ni. Imeli so premoč, bili boljši, imeli so rekordnih 81 predložkov v kazenski prostor, kljub temu pa v slačilnice odšli le s točko. V četrti minuti sodnikovega podaljška jih je šokiral Darren Bent in še povečal krizo Uniteda.

Lahko rečemo, da ne prvi ne drugi nimajo najboljše popotnice pred derbijem, a dvoboji med Arsenalom in Unitedom so vedno zanimivi in nabiti s čustvi. Ne bomo se veliko zmotili, če povemo, da francoskega stratega Wengerja vsako leto skrbi le to, ali bo pred Unitedom. To je še tisto rivalstvo med njim in Fergijem, a to "tekmo" je kot po pravilu v zadnjih desetih letih vedno dobil Škot. Letos ima torej Francoz idealno priložnost, da prvenstvo konča kakšno mesto pred Unitedom.

Ne bo lahko

Čeprav je skoraj nemogoče, da bi Arsenal padel v tako krizo, da bi ga ogrozil celo United. Pa ne zato, ker bi bili Londončani tako dobri, pač pa zato, ker je četa Davida Moyesa povsem razglašena, nepravilno vodena, nemalokrat na igrišču delujejo kot čreda ovac. Kot smo že dejali, Arsenalu ne ustreza niti težek spored. Po obračun z Unitedom, ki ga niso premagali že od maja 2011, štiri dni pozneje na Emirates prihaja Liverpool, pokal FA, nato pa še v sklopu šestnajstine finala lige prvakov veliki Bayern.

Trenutek resnice za Arsenal

Kaj do 5. aprila še čaka Arsenal? Povratna tekma z Bayernom, Tottenham v gosteh, Chelsea v gosteh, obračun z Man Cityjem doma in Everton v gosteh.

Mnogi napovedujejo, da bo Arsenal po teh obračunih kapituliral, a pustimo odprte vse možnosti. Tudi sami Londončani verjamemo, da bodo vsem dvomljivcem pokazali, da je res njihovo leto. Nazadnje so Premier League osvojili leta 2005. "Na Anfieldu smo pozabili, kako dobri smo. Nismo igrali, kot znamo, a se zavedamo, da nismo zastonj tam, kjer smo. Do konca sezone moramo dokazati vsem dvomljivcem, da zna tudi Arsenal igrati velike tekme," je v upanju, da je bil kolaps v Liverpoolu le posledica slabega dne, pred tekmo rdečih vragov dejal Arsene Wenger.

Man Utd imensko za top 3, realnost malce drugačna

Podobno kajpak razmišlja tudi David Moyes, "the chosen one", ki iz dneva v dan povečuje svojo popularnost, v negativnem smislu seveda. "Smo izjemna ekipa, ekipa, ki bi morala biti strah in trepet za vse v ligi, to moramo le še pokazati na igrišču." Lahko se strinjamo z njim, da United imensko nikakor ni slabo moštvo, mogoče sta pred njim v tej sezoni le City in Chelsea, a denimo Arsenal nima nič boljše ekipe, lestvica pa vseeno kaže povsem nekaj drugega.

Kdo bo manjkal? Vsi zgoraj našteti, govori pa se, da bo Moyes vseeno lahko računal na vprašljiva Phila Jonsa in Belgijca Fellainija. Vprašanje pa je, ali bosta res dodana vrednost, sploh drugi, saj žoge ni videl že lep čas.

Tudi Wenger ne bo mogel računati na veliko igralcev. Zagotovo bo najbolj pogrešal izkušenega Mathieua Flaminija, pravega poveljnika igre letošnjega Arsenala, in seveda Aarona Ramseyja. V ekipo pa se vrača temnopolti napadalec Yaya Sanogo, ki bi lahko med tekmo zamenjal že na "škrge dihajočega" Oliverja Girouda.

Van Persie vselej zabil na zadnjih petih tekmah

Arsenal je v zadnjih letih redna in ena bolj prijaznih strank Manchester Uniteda. Na zadnjih petih medsebojnih srečanjih so rdeči vragi zmagali štirikrat, enkrat pa se je tekma končala neodločeno. Na prav vseh se je med strelce vpisal tudi Nizozemec Robin van Persie, ki je trikrat zatresel mrežo topničarjev, pred dvema letoma pa mu je to uspelo tudi v obratni smeri.

Stavnice pravijo, da stavite na Arsenal

Da sklenemo. Ne glede na vse, je pred domačimi gledalci Arsenal favorit. Če ne zaradi drugega, zaradi pogleda na lestvice. Topničarji imajo na drugem mestu 55 točk, United pa jih je do zdaj zbral le 41, kar zadošča za trenutno skromno sedmo mesto. Tudi stavnice so prepričane o zmagi Londončanov, kaj pa vi?

Ne spreglejte