Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 9. 2015,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bojan Prašnikar Ante Šimundža liga prvakov liga prvakov Barcelona NK Maribor NK Maribor

Torek, 15. 9. 2015, 15.22

8 let

Ante Šimundža: Morda pa dočakamo kakšno presenečenje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Se lahko Barcelona vpiše v zgodovino in kot prva ubrani naslov v ligi prvakov? Ante Šimundža in Bojan Prašnikar, edina slovenska trenerja, ki sta se družila z elito, ji napovedujeta zahtevno nalogo.

Čast vodenja kluba v skupinskem delu lige prvakov sta izkusila le dva Slovenca. To sta nekdanja trenerja Maribora Ante Šimundža (leta 2014) in Bojan Prašnikar (leta 1999), ki smo ju pred začetkom nove sezone lige prvakov povprašali za mnenje, ali lahko Barceloni uspe zgodovinski dosežek. Odkar pleni pozornost spektakularna in zelo bogata liga prvakov, od njenih začetkov je minilo že več kot 20 let, se ni še nobenemu klubu posrečilo, da bi ubranil lovoriko in se na evropski prestol povzpel dvakrat zapored.

Manchester City tihi favorit za Šimundžo

Bi lahko sezona 2015/16 postala zgodovinska? Lahko Katalonci poskrbijo za podvig, ki bi v nogometnih leksikonih ostal podčrtan z zlato barvo? "Barcelona definitivno spada v krog favoritov za naslov prvaka, a bodo k temu težile tudi ostale ekipe. Po najvišjih mestih želita vsako leto poseči zagotovo Real Madrid in Bayern. Morda v tej sezoni dočakamo tudi kakšno presenečenje," je prepričan Šimundža, strelec zgodovinskega zadetka za NK Maribor, s katerim so vijolice pred 16 leti v uvodnem krogu skupinskega dela lige prvakov v gosteh šokirale kijevski Dinamo.

Med klube, ki bi lahko v tej sezoni v ligi prvakov opozorili nase in bili zmožni priti zelo daleč, je nekdanji napadalec in trener vijolic izpostavil tudi Manchester City.

"Vsako leto naskakujejo večji dosežek v Evropi, ki pa ga kljub kakovosti, ki jo imajo, ne naredijo. Lahko bi bili tihi favoriti, tudi Juventusa kljub slabemu štartu v domačem prvenstvu (le točka v uvodnih treh krogih, op. p.) ne gre odpisati, " meni Mariborčan, ki se je pred letom dni kot trener slovenskih prvakov pripravljal na nogometno "zabavo" v družbi Sportinga, Schalkeja in Chelseaja, v tem trenutku pa je brez delodajalca, saj je po nezadovoljivih rezultatih Maribora zapustil vijolično barko.

Barcelona ne bo prvič v tem položaju

Poudaril je, da bo v prednosti tista ekipa, ki bo znala dlje zadržati formo in jo dvigovala proti koncu sezone.

"Barcelona je v prejšnji sezoni osvojila vse, čeprav je bilo do novega leta ogromno polemik, ali jim lahko uspe. Po novem letu so začeli stopnjevati formo in osvojili vse. Barcelona bo izpostavljena pritisku, ker je branilka naslova, a se ni prvič znašla v tem položaju. Za zdaj se jim je še vedno, ko so branili naslov, nekje zataknilo. Ni preprosto braniti naslov zaradi ambicioznosti preostalih tekmecev, zlasti Reala in Bayerna.

Z veseljem si bo ogledal najbolj zanimive dvoboje v ligi prvakov, ne bo pa za nobenega posebej stiskal pesti. "Tudi prej nisem imel svojega favorita. Nekaj klubov mi je všeč zaradi načina igre, tekem pa se veselim tudi zaradi iskanja novih taktičnih rešitev, " je pogovor sklenil zadnji Slovenec, ki je vodil klub v skupinskem delu lige prvakov.

Bojan Prašnikar: Nehvaležno je, saj lahko le ugibamo

Led je v sezoni 1999/2000 prebijal njegov nekdanji strateg. Prašnikarjeva četa je pred 16 leti presenetila Evropo, nato pa v šestih nastopih osvojila štiri točke in se dostojno poslovila od nogometne elite. V tej sezoni bo naslov branila Barcelona. Bo najboljša tudi 28. maja 2016, ko bo znameniti štadion San Siro gostil sklepno dejanje lige prvakov?

"Favoritov za naslov je kar nekaj. Izbor je zelo pester, liga prvakov pa vedno prinaša presenečenja. Barcelona seveda spada v krog favoritov. Je sredi takšnega obdobja, da prihaja od nekaj vrhunskih predstav do problematičnih. V predtekmovanju ne bo imela nobenih težav za napredovanje, lahko pa jih dočaka v izločilnem delu, kjer lahko vsaka tekma predstavlja presenečenje zase, " je španskim prvakom napovedal lahko delo v skupinskem delu, kjer se bodo pomerili z Bayerjem Kevina Kampla, pa tudi Romo in BATE Borisovom.

Izkušeni trener iz Šmartnega ob Paki je poudaril, da bodo imeli favoriti izjemno težke naloge, če bodo res hoteli priti do konca. Veliko bo po njegovem mnenju odvisno od žreba. "Danes je res nehvaležno napovedovati, kdo bo najboljši. Lahko le ugibamo na osnovi dolgotrajne forme in rezultatov iz prejšnje sezone, dejstvo pa je, da se bo liga prvakov končala šele 28. maja 2016. Čaka nas izjemno dolgo obdobje, v katerem bodo favoriti v svojih domačih prvenstvih potrošili ogromno energije, tako da je zelo težko kaj napovedati, " se je vzdržal konkretnejših napovedi o tem, kdo bi lahko stopil na evropski prestol.

Raje je imel Bayern pred prihodom Guardiole

Prašnikar je dodal, da bo Barcelona izpostavljena strahovito zahtevni nalogi, saj je v nogometu vedno težje osvajati kot pa braniti. Kako težka bi lahko bila ta naloga, dokazuje pogled na seznam zmagovalcev, ki je v zgodovini lige prvakov še vsako leto podaril sveže ime, branilci naslova pa so se obrisali pod nosom.

Komaj čaka na začetek lige prvakov in festival vrhunskih srečanj. Nekaterim klubom je pri izbiri o tem, kateri dvoboj si bo ogledal, redno posvečal prednost. Tako mu je od angleških klubov vedno všeč Manchester United, od španskih Real, v Italiji ga najbolj navdušuje Juventus, najbolj čustveno pa še vedno doživlja srečanja Bayerna.

"Moram pa poudariti, da mi Bayern po prihodu Guardiole ni najbolj všeč. Guardiola poskuša spreminjati slog, kar ni všeč velikemu številu Nemcev. A dokler dosega rezultate, se to nezadovoljstvo vendarle nekje skrije, " se je nasmejal trofejni slovenski trener, ki smo ga zmotili ravno na poti na reprezentančni dvoboj nogometašic do 19 let, kjer igra tudi njegova hči Lara Prašnikar.

Ne spreglejte