Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 2. 2018,
13.15

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Liverpool Arsenal Manchester City zimski prestopni rok Real Madrid

Četrtek, 1. 2. 2018, 13.15

6 let, 2 meseca

Po zimskem prestopnem roku (2018)

Angleži zapravljali v milijardah, Real črna ovca v Španiji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Zinedine Zidane | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Nočem zimskih okrepitev. Ne potrebujemo jih," je med zimskim prestopnim rokom, ki na Otoku ni skoparil z rekordi, večkrat poudaril Zinedine Zidane. Vodstvo Reala ga je upoštevalo, beli baletniki pa so (p)ostali edini španski prvoligaški klub, ki pozimi ni prevetril igralskega kadra. Največji tekmec Barcelona je na drugi strani pripeljal drugega najdražjega igralca vseh časov Brazilca Philippeja Coutinha. A to še ni vse …

V zimskem nogometnem prestopnem roku so pričakovano najbolj trgovali angleški klubi. V nakup novih igralcev so vložili skoraj pol milijarde evrov (natančneje 492 milijonov evrov), kar je dvakrat več, kot je znašal prejšnji rekord iz leta 2011 (256 milijonov evrov). Padel je rekord, ki odmeva po vsem svetu in pojasnjuje, zakaj se na Otoku v klubskem nogometu obrne največ denarja.

Najboljših šest opravilo večino nakupov

Pierre-Emerick Aubameyang je najdražji nakup v zgodovini Arsenala. Mednarodna neodvisna revizijska hiša Deloitte poroča, da so angleški klubi zadnji dan prestopnega roka v nakup novincev vložili skoraj 172 milijonov evrov, kar je nov rekord. | Foto: Twitter - Voranc Pierre-Emerick Aubameyang je najdražji nakup v zgodovini Arsenala. Mednarodna neodvisna revizijska hiša Deloitte poroča, da so angleški klubi zadnji dan prestopnega roka v nakup novincev vložili skoraj 172 milijonov evrov, kar je nov rekord. Foto: Twitter - Voranc Angleški prvoligaši, ki se jim v začetku sezon blagajne dodobra napolnijo z zaslužki prodaje televizijskih pravic, so se resno lotili načrta, kako januarja v svoje vrste privabiti igralce, s katerimi bi lahko v nadaljevanju sezone še dvignili kakovost igre. Čeprav so mnogi pričakovali, da bo zimski prestopni rok kot nalašč zlasti za klube, ki jim gori pod nogami in jih čaka krčevit boj za obstanek, so glavnino, kar dve tretjini nakupov, opravili najboljši.

Prevladovala je vodilna šesterica. Liverpool je z nakupom Virgila van Dijka Nizozemca povzdignil v najdražjega branilca vseh časov, Arsenal je zadnji dan pripeljal Gabonca Pierre-Emericka Aubameyanga in porušil klubski rekord (63,75 milijonov evrov), Manchester City pa dan pred tem Francoza Aymerica Laporteja (65 milijonov evrov).

Če prištejemo še vroče poletne nakupe, s katerimi so se krepili člani angleške premier lige, ugotovimo, da so Otočani za nove igralce v sezoni 2017/18 plačali več kot dve milijardi evrov; kar 1,9 milijarde funtov oziroma 2,17 milijarde evrov. To je rekord brez primere. Od prejšnjega rekordnega zneska (1,6 milijarde evrov) v eni sezoni je višji za več kot pol milijarde evrov.

Vsi so kupovali, le Real ne

Philippe Coutinho je najdražja okrepitev v zgodovini katalonskega velikana. | Foto: Reuters Philippe Coutinho je najdražja okrepitev v zgodovini katalonskega velikana. Foto: Reuters V premier ligi so ogromno kupovali, a tudi ostali brez dveh velikih zvezdnikov. Napadalec Diego Costa je lahko končno zaigral za Atletico, Brazilec Philippe Coutinho pa je po sagi, ki se je vlekla že čez poletje, le podpisal pogodbo z Barcelono in se v zgodovino vpisal z drugim najdražjim prestopom vseh časov.

Katalonci so zanj rdečim odšteli 120 milijonov evrov, skupaj z bonusi pa se lahko odškodnina povzpne na 160 milijonov. Brazilca, Costa ima tudi španski potni list in si skuša nastop na SP 2018 v Rusiji zagotoviti s špansko reprezentanco, sta se preselila v la ligo.

V močno prvenstvo, kjer so bili v zimskem prestopnem roku dejavni vsi razen Reala, najbogatejšega kluba, ki ponavadi prednjači pri nemoralnih ponudbah, s katerimi prepriča kupca in si zagotovi želeno okrepitev. Zinedine Zidane je zadržal vse igralce, s katerimi mu v zadnjih mesecih, ko beleži slabše rezultate od pričakovanih, ne gre vse po načrtih. Za vodilno Barcelono s tekmo manj zaostaja bolečih 19 točk. Če so kateri navijači pričakovali, da bo skušal zajeziti krizo z morebitnim prihodom zimskega novinca, so se ušteli. Real je zaklenil vrata vse do konca sezone, Zidane pa bo vztrajal pri zdajšnjih močeh.

Zimski prestopi v sezoni 2017/18, visoki vsaj 20 milijonov evrov:

Nogometaš (država) Prejšnji klub Novi klub Vrednost prestopa
Philippe Coutinho (Brazilija) Liverpool (Ang) Barcelona (Špa) 120
Virgil van Dijk (Nizozemska) Southampton (Ang) Liverpool (Ang) 78,8
Diego Costa (Brazilija/Španija) Chelsea (Ang) Atletico Madrid (Špa) 66
Aymeric Laporte (Francija) Athletic Bilbao (Špa) Manchester City (Ang) 65
Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon) Borussia Dortmund (Nem) Arsenal (Ang) 63,7
Cedric Bakambu (DR Kongo) Villarreal (Špa) Beijing Sinobo Guoan (Kit) 40
Inigo Martinez (Španija) Real Sociedad (Špa) Athletic Bilbao (Špa) 32
Lucas Moura (Brazilija) PSG (Fra) Tottenham (Ang) 28,4
Andre Ayew (Gana) West Ham United (Ang) Swansea (Ang) 22,8
Theo Walcott (Anglija) Arsenal (Ang) Everton (Ang) 22,5
Guido Carrillo (Argentina) Monaco (Fra) Southampton (Ang) 22
Cenk Tosun (Turčija) Bešiktaš (Tur) Everton (Ang) 22
Manuel Akanji (Švica) Basel (Švi) Borussia Dortmund (Nem) 21,5
Pietro Pellegri (Italija) Genoa (Ita) Monaco (Fra) 21
Emerson Palmieri (Brazilija) Roma (Ita) Chelsea (Ang) 20

*Po podatkih Transfermarkt. 

Kar je v Španiji Real, so v Angliji višnje

Cedric Bakambu se je odpravil na Kitajsko. | Foto: Getty Images Cedric Bakambu se je odpravil na Kitajsko. Foto: Getty Images Vodilna Barcelona je poleg Coutinha, najdražjega nakupa v zgodovini kluba, na Camp Nou pripeljala še Kolumbijca Yerryja Mino, ostala pa brez Javierja Mascherana (selitev na Kitajsko), Arde Turana, Rafinhe in Gerarda Deulofeuja, ki so odšli na posojo. Kupovali so tudi drugi španski klubi, ki jih zanimajo mesta pod vrhom. Atletico je poleg Coste lahko končno zaigral še z Vitolom, Valencia je pripeljala Luciana Vietta in Francisa Coquelina, ogromno novincev sta predstavila Sevilla (Guilherme Arana, Miguel Layun, Roque Mesa in Sandro Ramirez) in Villarreal, ki je resda izgubil najboljšega strelca Cedrica Bakambuja (odšel je na Kitajsko), a dobil veliko svežih obrazov.

V Španiji, kjer so klubi pozimi zapravili 285 milijonov evrov (večino za Coutinha in Costo), je s prestopnimi dejavnostmi miroval le Real, na Otoku pa so zapravljali vsi razen Bournemoutha, angleškega prvokategornika z vzdevkom višnje.

V preostalih ligah so zapravljali manj. Še zlasti so pozimi z denarjem skoparili italijanski klubi. Zapravili so le 23 milijonov evrov, kar je manj celo od druge angleške lige (tekmovanje championship – 34 milijonov evrov).

Ne spreglejte