Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 9. 2014,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Louis van Gaal Manchester United James Rodriguez

Torek, 2. 9. 2014, 11.40

8 let

Angležem se je "zmešalo", Južnoameričani vroča roba, Oblak rekorder

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometna tržnica v nekaterih državah še ni pospravila stojnic, v večini pa je že vsega konec. Za največje prestope so poskrbeli Real, Barcelona in Man Utd. Poletni kralj ostaja Luis Suarez.

Ples milijonov je vzburjal domišljijo navijačev bogatih klubov, ki so si lahko privoščili drage nakupe. Takšnih v času, ki ni preveč pisan na kožo ljubiteljev finančnih podvigov, ni ravno veliko. Preostalim, ki le stežka krpajo luknje v klubskih blagajnah, ni preostalo drugega, kot da so lahko ljubosumno spremljali vroče nakupovanje, ki so si ga privoščili velikani, ter upali, da se bogate ponudbe ustavijo tudi pri njihovih igralcih. V takšnem razpoloženju je minil tudi zadnji dan prestopnega roka ter ponovno dokazal, da so bili nekateri klubi, ki jim je zaradi pomanjkanja kakovostnih rešitev v igralnem kadru pošteno gorelo pod nogami, primorani iti v nekatere nakupe za vsako ceno.

V zapravljanju je prednjačil Manchester United. Rdeči vragi v tej sezoni ne igrajo v Evropi, pod vodstvom Louisa van Gaala pa se želijo vrniti na vrh. Začetek sezone je pokazal, da bo to vse prej kot preprosto, saj je Nizozemec v sezono vstopil celo slabše od tako kritiziranega predhodnika Davida Moyesa. Je pa United vendarle ohranil sloves prvega na svetu, katerega tako pogosto izrekajo njegovi nogometaši. To krilatico je zadržal zaradi vodilnega položaja na lestvici poletnih nakupov, kjer je za novince zapravil skoraj 200 milijonov evrov. To je ogromna številka, nepredstavljiva za slovenski klubski nogomet.

Južnoameriška prevlada na vodilnih mestih

Zanimivo je, da so vodilna mesta na lestvici najdražjih poletnih prestopov rezervirana za južnoameriške nogometne mojstre. Najdražji je Urugvajec Luis Suarez, ki zaradi znanih grehov s svetovnega prvenstva v Braziliji ne bo smel igrati srečanj še nekaj časa. Za 81 milijonov evrov ga je kupila Barcelona, ki bo skušala izkoreniniti njegove grde razvade, s prihodom nekdanjega golgeterja Liverpoola pa poskrbela za največji poletni prestop.

Le milijon evrov manj je za Kolumbijca Jamesa Rodrigueza odštel Real Madrid. Najboljši strelec SP 2014 se še privaja na igranje pri belih baletnikih, podobno kot Argentinec Angel di Maria, ki je razočarano zapustil Santiago Bernabeu, zdaj pa skuša pomagati Manchester Unitedu k vrnitvi na pot stare slave. Tudi četrto mesto na lestvici največjih poletnih prestopov zaseda Južnoameričan. Po Urugvajcu, Kolumbijcu in Argentincu je napočil čas še za Brazilca Davida Luiza, ki je še pred začetkom SP 2014 prestopil v Pariz. Z najdražjim branilcem na svetu pa se še ne konča nadvlada južnoameriških nogometašev, ki so poskrbeli za največje prestope.

Falcao brez lige prvakov, a z neverjetno letno plačo

Omeniti velja še Brazilca s španskim potnim listom Diega Costo, ki že polni mreže tekmecev pri Chelseaju, dobro gre tudi Čilencu Alexisu Sanchezu pri mestnem tekmecu Arsenalu, ki je zaradi poškodbe francoskega napadalca Olivierja Girouda zadnji dan prestopnega roka iskal kandidata, ki bi ga lahko nadomestil, nato pa je izbor padel na angleškega reprezentanta Dannyja Welbecka.

Topničarji so ga od rdečih vragov dobili za okroglih 20 milijonov evrov, na Old Traffordu pa naj bi v kazenskem prostoru kraljeval Radamel Falcao. Če bi ga Manchester United odkupil od Monaca, bi prestop zagotovo spadal med pet največjih to poletje, ker pa sta se kluba dogovorila le na enoletno posojo, so večji zneski prihranjeni za čas po koncu sezone. Je pa izjemna plača, ki jo bo v tej sezoni prejemal Falcao. Zaslužil bo neverjetnih 22,5 milijona evrov, kar ga bo dodobra potolažilo, če bo med sezono pogrešal izziv lige prvakov.

PSG in Manchester City, ki si lahko privoščita brezskrbna nakupovanja, saj je klubska blagajna polna do vrha, zadnji dan prestopnega roka nista sklepala odmevnejših poslov. Upoštevanje finančnega fair-playa je poskrbelo, da sta mirovala, za nogometne novince pa so več zapravljali v drugih klubih. Sinje-modri so zadnji dan celo posodili španskega napadalca Alvara Negreda Valencii, za največji nakup poletja pa poskrbeli že med poletjem, ko so iz Porta pripeljali Eliaquima Mangalo in Fernanda.

Lahko se smeji Chelseaju, enega izmed junakov ima tudi Slovenija

Na Otoku je potekala neverjetna nakupovalna vročica, saj so klubi za prihode igralcev odšteli reci in piši več kot milijardo evrov. Premierleague je popravila svoj rekord. Zapravila je skoraj dvakrat več denarja od španskih klubov (530 milijonov evrov po podatkih revizijske hiše Deloitte), italijanski prvoligaši so zapravili 345 milijonov evrov, nemški 315 milijonov evrov, francoski pa "le" 125 milijonov evrov.

Kdo je največ pridobil izmed angleških klubov? Smeji se lahko Chelseaju, ki je oba velika prestopa izpeljal že pred časom (Costa in Fabregas) ter se izognil nepotrebnim dramam ob koncu avgusta, hkrati pa so modri odslovili Fernanda Torresa (odšel k Milanu), ki je imel ogromno plačo, a na igrišču dajal veliko manj od pričakovanega.

Prvak Manchester City je zadržal šampionsko ekipo, njegov mestni tekmec United se je odločil za temeljito prenovo in dragocene nakupe, h katerim sta se zatekla tudi Arsenal (Sanchez) in Liverpool, ki je po odhodu Suareza poskrbel za prihod številnih novincev, seznam pa je le nekaj dni pred iztekom prestopnega roka kot pika na i dopolnil še nepredvidljivi Mario Balotelli.

Angleška premierliga je tako poskrbela za glavnino dogajanja v prestopnem poletnem roku, španska velikana pa sta vseeno nosilca najvišjih prestopov. S tem sta ohranila prevlado pri zbiranju zvezdnikov najvišjega kova, kar pa še ne pomeni, da bosta tudi najboljša v svoji državi.

Svoje načrte in cilje ima tudi Atletico Madrid, ki se ponavadi izogiba naložbam z visokimi številkami, v tej sezoni pa je s ponosom napolnil tudi slovenska srca, saj je iz Benfice za 16 milijonov evrov pripeljal Jana Oblaka. S tem je Škofjeločan poskrbel za slovenski rekord ter postal najdražji vratar v španskem prvenstvu vseh časov! Tako je eden izmed junakov poletnega prestopnega roka postal tudi Slovenec, ki se podaja na zahtevno pot, da si čim prej zagotovi mesto v začetni enajsterici španskega prvaka.

Ne spreglejte