Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
22. 11. 2015,
11.59

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Andraž Šporar NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 22. 11. 2015, 11.59

7 let, 11 mesecev

Andraž Šporar ni v življenju dosegel še ničesar. Mar res?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometaše Maribora je od uresničitve velikega cilja na derbiju v Stožicah delilo le še nekaj minut, nato pa je stvari v svoje roke prevzel kapetan Olimpije Andraž Šporar. Igra v življenjski formi.

Kako dober napadalec bi lahko postal Andraž Šporar, so opozarjala že prejšnja vodstva Olimpije. Povezovala so ga s člansko reprezentanco, čeprav bo konec februarja 2016 dopolnil šele 22 let. Nekdanji predsednik Olimpije Izet Rastoder je šel celo tako daleč, da je bil prepričan, da bi prodaja prvega strelca denarnico Šporarjevega snubca osiromašila za vsaj nekaj milijonov evrov.

Nogometna Slovenija je dvomila, saj je mladi napadalec v prejšnjih sezonah nihal v formi. Od časa do časa je prikazoval odlične predstave in nase opozarjal s prekrasnimi zadetki. Še pomnite atraktiven volej na nepozabnem derbiju v Mariboru, ko je bilo 3:3? Šporar je zablestel, a le na kratek čas, navijači so pogrešali stalnost forme.

V tej sezoni se je odločil, da svoje znanje, povezano s talentom in trdim delom, ponudi v vsem razkošju. Na roko mu je šlo tudi zdravje. V prejšnjih sezonah ga je puščalo na cedilu v najbolj občutljivih obdobjih, zlasti med pripravljalnimi obdobji na prvenstvo, kar se je pozneje izkazalo za prevelik udarec.

V sezoni 2015/16 pa mu gre vse kot po maslu. Zadeva na polno. V 16 nastopih je dosegel že 17 zadetkov, kar je izjemno povprečje, ki ponavadi krasi statistiko največjih mojstrov Lionela Messija ali pa Cristiana Ronalda. Zadetke dosega tudi v dresu mlade izbrane vrste, tako da je za njim sanjski teden.

Zadetke dosega kot za stavo tudi na večjih tekmah

Da je dozorel in skočil na višjo kakovostno raven, dokazuje tudi s tem, da ne dosega zadetkov le na manjših tekmah, ampak je strelske naprave naravnal tudi na obračunih, ki predstavljajo nekaj več.

"Ko so se zadrli vsi navijači, se mi je zdelo, da je v Stožicah 50 tisoč gledalcev. Fantastično. Končno, bi lahko tudi rekel," ni skrival navdušenja nad kuliso, ki je spremljala sobotno poslastico prvenstva.

Na največjem nogometnem objektu na sončni strani Alp se je kljub slabemu vremenu zbralo več kot 13 tisoč gledalcev, kar je podatek za vsakršno pohvalo.

Očaral je tudi trenerja Maribora

Sobotni derbi med Olimpijo in Mariborom je zagotovo tekma dozdajšnjega dela sezone. Ljubitelji nogometa so imeli kaj videti, igralci večnih tekmecev so upravičili pričakovanja polnih stoženskih tribun, junak dvoboja pa je postal Šporar. Če bi se dvoboj končal le nekaj minut prej, bi bil to nekdo iz mariborskih vrst, tako pa je mladi kapetan zmajev zasenčil vse.

Dvakrat je nevarno ustrelil proti vratom Jasmina Handanovića, dvakrat je bil nekdanji reprezentančni vratar premagan. Silovita in natančna strela prvega strelca 1. SNL nista bila naključna, ampak logična posledica izvrstne forme, s katero nakazuje, da je počasi že prerasel konkurenco v Prvi ligi Telekom Slovenije. Očaral je tudi trenerja Maribora Krunoslava Jurčića, ki je brez obotavljanja priznal, da si zasluži vpoklic v člansko izbrano vrsto.

"Zakaj sem tako napredoval? Milijon razlogov je. Doping zagotovo ni eden izmed njih," se je nasmejal nad našo šaljivo opazko, ko je ponudil skop odgovor o tem, zakaj v tej sezoni trese mreže kot za stavo. Na zadnjih treh prvenstvenih srečanjih je dosegel kar osem zadetkov.

V obrambi se mečejo po tleh, da lahko trese mreže

"Skrivnost moje forme? Ne vem ... Zasluge ne pripadajo le meni, ampak celotni ekipi. Cela ekipa se bori. V obrambi se mečejo po tleh, da lahko zadenem v polno. Na srečo se je ponovno poklopilo. Ko ekipa igra dobro, je preprosto lažje zadeti. Nemanja (branilec Nemanja Mitrović, op. p.) mi je danes asistiral pri obeh golih. Pri drugem zadetku me je idealno zaposlil. Sam nisem nič v ospredju," se Špoki, kot ga kličejo soigralci in navijači Olimpije, otepa vloge junaka derbija.

Marsikateri nogometaš sanja o tem, da bi podobno kot on odločil tekmo sezone in pokvaril načrte največjemu tekmecu, kapetan Olimpije pa noče poleteli v višave, noče se niti izpostavljati.

"Lepo je, ko doživiš takšen teden (Šporar je zadel v polno tudi na kvalifikacijski tekmi mladih izbranih vrst, ko je zatresel mrežo mladinskih svetovnih prvakov Srbov, op. p.), a bom ostal na realnih tleh. V življenju nisem dosegel še ničesar," ostaja lačen zadetkov in novih zmag, predvsem pa klubskega uspeha Olimpije.

Ve, kako hitro lahko sledi padec, če poletiš previsoko, zato še naprej prisega na krilatico, da lahko zeleno-bele do tako želenega naslova popelje le moštveni duh. Da se je v tej sezoni naselil v slačilnico Olimpije, dokazuje tudi vrnitev po šokantnem začetku derbija. "V prejšnjih letih se nam ne bi uspelo vrniti. To je le še dodatna kakovost naše ekipe, da smo se z 0:2 vrnili na 2:2.''

Nihče ni pričakoval, da bodo tako visoko

Z remijem proti vijolicam bo drzni cilj lažje izvedljiv, saj je Olimpija po 17 nastopih ohranila visoko prednost sedmih točk. "To je velika točka za nas, saj še vedno vodimo za sedem točk. Igrali smo dokaj dobro, sploh v drugem polčasu. Če bomo tako nadaljevali, se ne bojim za nove točke. Ni pa to odločilna točka za odločitev o prvaku. V igri je še toliko točk, da je brezpredmetno govoriti o koncu prvenstva."

Če ne prvak, pa je Olimpija po sladkem remiju, ki ga je z zadetkom v sodnikovem podaljšku zagotovil razigrani igralec s številko 10, zelo blizu naslovu jesenskega prvaka. "Nihče v Ljubljani ni pričakoval, da bomo že prvo sezono pod novim vodstvom prvi na lestvici. Iskreno povedano – tega tudi sam nisem pričakoval. A se ne pritožujem," se je nasmehnil nogometaš, zaradi katerega se je (med drugimi) v Stožicah zbralo kar nekaj oglednikov tujih klubov.

Ko je zaslišal Liverpool, mu je zaigralo srce

Predstavniki Olimpije so zaupali, da so dvoboj v Stožcaih spremljali ogledniki milanskega Interja, Basla, Celtica, Lilla, Stuttgarta, Freiburga, Genka, varšavske Legie in Piasta iz Gliwic, prišli pa naj bi tudi iskalci na talente z Otoka.

Šporar je že od mladih nog velik ljubitelj Liverpoola. Kot najstnik je oboževal predstave Fernanda Torresa v rdečem dresu in se zaljubil v klub, ki prihaja iz mesta Beatlov. "Srce mi je zaigralo, ko sem zasledil, da so me spremljali," se je odzval na nedavne zapise v angleških medijih, da je oko nanj vrgel sloviti Liverpool.

Kmalu bo napočil zimski prestopni rok, Šporar pa se omenja kot najbolj vroče ime, ki ga lahko v tem trenutku ponudi 1. SNL. Je v izvrstni strelski formi, mlad, motiviran, vedno boljši. Se s tem, da bi lahko kmalu zapustil zeleno-bele vrste, kaj obremenjuje?

"Popolnoma nič. Pri Olimpiji uživam, tu mi je krasno. Letos nam gre vse kot po maslu, tako da se mi nikamor ne mudi. Seveda so velike možnosti, da bi ostal. Konkretne ponudbe zame, odkar sem pri Olimpiji, še ni bilo," sporoča najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, ki je pred dobrim letom izkazoval željo, da bi odšel po stopinjah Roberta Berića in se odpravil v Gradec k Sturmu, a se je nato premislil in podaljšal pogodbo z zmaji. To je bila poteza, ki je ljubljanskemu klubu odprla pot do jesenskega naslova.

Ne spreglejte