Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Albanija Armenija

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 9.58

8 let

Albanci na EP 2016 brez goljufije: Armenci so le izdali domovino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik Nogometne zveze Armenije Ruben Hajrapetjan zatrjuje, da kvalifikacijske tekme za EP 2016 z Albanijo nikoli ni označil za prodano. Opozoril je na napačno interpretacijo njegovih besed.

Ko je Albanija 11. oktobra na zadnjem srečanju skupinskega dela kvalifikacij za EP 2016 v gosteh pomendrala Armenijo s 3:0, je na lestvici prehitela Dansko in si kot drugouvrščena reprezentanca v svoji skupini zagotovila neposredno udeležbo na Euru. Dosegla je zgodovinski uspeh, ki so ga skušale očrniti govorice o tem, da je bila tekma v Erevanu prodana in da so si Albanci zlata vredne točke priigrali s pomočjo podkupnine.

O tem so poročali nekateri srbski mediji, nato pa je afero dodatno pogrel predsednik Nogometne zveze Armenije Ruben Hajrapetjan, ki se je kritično lotil nastopov članske izbrane vrste.

Svet so preplavile novice, v katerih se je pisalo o tem, kako je Albanija preslepila nogometni svet. Najglasnejši so bili na Danskem, saj so začutili priložnost, da bi se na zeleni mizi še lahko uvrstili na tekmovanje. Čakali so odziv Evropske nogometne zveze (Uefa), ki pa po zadnjem pojasnilu predsednika armenske krovne zveze niti ne bo potreben, saj naj bi nepotrebno afero zakuhala napačna interpretacija njegovih besed.

Nogometaši zanikali, da bi prodali tekmo ali izdali domovino

Ko se je Hajrapetjan pogovarjal z domačimi novinarji, ni nikoli izrecno trdil, da bi bila tekma med Armenijo in Albanijo nameščena. Zgroženo je le ugotavljal, da so nekateri nogometaši z nerazumljivo slabimi nastopi izdali domovino.

"Nikoli nisem dejal, da je bila tekma prodana. Rekel sem le, da je bila storjena izdaja. Če igralci pred prijateljsko tekmo s Francijo izrazijo željo, da ne bi nastopili, potem je to izdaja. In to tri ure pred začetkom srečanja," je po poročanju armenskega nogometnega portala Football365 dejal armenski funkcionar.

Najboljši člani izbrane vrste so na zvezo naslovili pismo s pomenljivo vsebino. V njej javnost obveščajo, da ni bilo nikakršne izdaje. Med podpisanimi so bili tudi igralci Borussie Dortmund (Henrikh Mhitarjan) ter moskovskega Spartaka (Jura Movsisjan in Aras Özbiliz). Pojasnjujejo, da nikoli niso zavrnili nastopa za reprezentanco, razen v primeru višje sile, pogojene z zdravstvenimi težavami. "Govorice o tem, kaj se je dogajalo na tekmi z Albanijo, so povsem napačne," se glasi del njihovega sporočila.

Albanija komaj čaka 12. december

Armenska saga se bo predvidoma nadaljevala prihodnji mesec. Takrat namerava Hayrapetjan povabiti igralce na sestanek, na katerem bi lahko zgladili nesporazume in drugačne poglede na razloge, zakaj Armenija v zadnjem času ne dosega zadovoljivih rezultatov.

Če so besede predsednika iskrene, si lahko oddahnejo privrženci Albanije. V deželi dvoglavega orla že raste pozitivna napetost pred novim letošnjim vrhuncem, saj se bo kroglica z imenom Albanije prvič pojavila na žrebu skupinskega dela velikega tekmovanja.

Ples kroglic se nezadržno bliža, spektakularna prireditev bo potekala v soboto, 12. decembra, v Franciji. Žal med 24 udeleženkami prvenstva ni Slovenije, ki je v kvalifikacijski skupini zaostala za stoodstotno Anglijo in Švico, v dodatnih kvalifikacijah pa jo je s skupnim rezultatom 3:1 odpravila Ukrajina.

Ne spreglejte