Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
17. 10. 2013,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Club Brugge

Četrtek, 17. 10. 2013, 14.51

8 let

Afera na vidiku: dogovorjena zmaga Bruggea nad Mariborom?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Se spominjate nevsakdanjega poraza Maribora v ligi Europa, ko je leta 2011 v Ljudskem vrtu v zadnjih 20 minutah zapravil prednost treh golov in izgubil s 3:4? Je bil izid nameščen? Nemci pravijo ...

Dokumentarna oddaja na nemški televizijski postaji ARD z udarnim naslovom V prijemu stavničarske mafije je vrgla močno senco dvoma o poštenosti rezultata na dvoboju skupinskega dela lige Europa med Mariborom in belgijskim predstavnikom Club Brugge. Gostje so bili leta 2011 na robu poloma, saj so še v 73. minuti zaostajali z 0:3, nato pa je belgijski klub z redko videnim preobratom prišel do polnega izkupička, osvojil vse točke, tudi finančno nagrado, ki jo Evropska nogometna zveza (UEFA) podeljuje zmagovalcem. Maribor se je obrisal pod nosom, čeprav si je na krilih dvakratnega strelca Daliborja Volaša priigral imenitno prednost.

Belgijsko javnost so obtožbe pretresle. Nekdanji uslužbenec Uefe Rudolf Stinner, ki je bil pri krovni zvezi zadolžen za boj proti korupciji v nogometu, meni, da preobrat Bruggea v Ljudskem vrtu ni bil naključen, temveč posledica dogovorjenega izida. ''Večer pred tekmo me je vir z Balkana opozoril, naj bom pozoren na dvoboj v Mariboru,'' je povedal v dokumentarni oddaji. ''Bilo je tako, kot mi je omenil vir. Ob koncu dvoboja so stave na zmago gostov ponorele, zmagala pa je res ekipa, ki je večji del srečanja zaostajala,'' je pojasnil Stinner.

Club Brugge zavrača obtožbe. ''To je bil izjemen preobrat. Pač, igrali smo zelo dobro v zadnjih 25 minutah. Zmagali smo tako, da smo prelili mnogo krvi, znoja in solza,'' pojasnjujejo pri belgijskem klubu, danes so javnost obvestili, da se bo z morebitnimi obtožbami ukvarjala njegova pravna služba. UEFA naj bi že opravil nekaj preiskav, med drugim tudi z nekaterimi slovenskimi nogometaši, a dokazov o nečednih dejavnostih na omenjenem srečanju ni našla.

Na obtožbe se je odzval tudi Nemec Christoph Daum, takratni trener belgijskega moštva, ki je poskrbelo za nenavaden preobrat. Dejal je, da se srečanj s takšnim potekom dogodkov ne bi smelo neposredno povezovati s kriminalnimi dejavnostmi. Mnenja je, da je Club Brugge prišel do zmage po zaslugi napadalnega pristopa, saj se je odločil za tvegano igro s tremi napadalci, Mariborčani pa so v zadnjih minutah močno pritiskali in puščali pred svojimi vrati veliko praznega prostora.

O stavniški aferi, ki je močno odjeknila zlasti v Belgiji, niso ostali ravnodušni tudi v vodstvu mariborskega kluba. V sporočilu za javnost so poudarili, da se z nesmiselnimi, neutemeljenimi obtožbami ne ukvarjajo. Mariborčani se pripravljajo na nadaljevanje sezone. Naslednji četrtek se bodo odpravili ravno v Brugge, kjer si bodo imeli s predstavniki tamkajšnjega kluba veliko za povedati. Predvsem pravni službi obeh klubov.

Ne spreglejte