Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
9.44

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Vsebino omogoča Intersport

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Peter Kastelic

Natisni članek

advertorial Intersport Naredi nekaj zase

Petek, 20. 5. 2016, 9.44

1 mesec, 4 tedne

Z novo opremo proti novemu kolesarskemu izzivu

Vsebino omogoča Intersport

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Peter Kastelic

Advertorial Intersport Andrej in Matjaž Budin | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Naš nagrajenec Andrej Djordjevič je v Intersportu prevzel novo treking kolo, s katerim že nabira kilometre pred novim kolesarskim izzivom. Pri izbiri mu je pomagal tudi diplomirani trener kolesarstva in osebni trener Matjaž Budin.

Naš nagrajenec Andrej in osebni trener Matjaž Budin, s katerim se bosta pred nastopom na kolesarskem rekreativnem maratonu Junaki vinogradov, ki bo potekal 4. junija, odpravila tudi na skupen trening po eni izmed slovenskih kolesarskih poti, sta se skupaj odpravila v športno trgovino Intersport, kjer sta preverila kolesarsko ponudbo.

Že ob prvem srečanju sta se takoj zaklepetala, pogovor pa je potekal pretežno o kolesarstvu. Andrej je imel kot rekreativni navdušenec kar nekaj vprašanj za izkušenega trenerja, ki se s kolesarstvom ukvarja že od 13. leta. Takrat se je tekmovalno začel ukvarjati s cestnim kolesarstvom, nekaj let pozneje pa je presedlal na gorsko kolo, s katerim je tekmovalno aktiven še danes. Leta 2012 in 2013 je osvojil naslov državnega članskega prvaka. V času študija na Fakulteti za šport je pridobil veliko znanja tudi na drugih športnih področjih, postal pa je tudi fitnes inštruktor, tako da bo Andreju lahko predal cel spekter koristnih informacij.

 

Kako izbrati primerno kolo?

"Letos sem pozno začel kolesarsko sezono, tako da imam manj prevoženih kilometrov kot običajno, a ko sem najbolj priden, kolesarim tri- do štirikrat tedensko in skupaj prevozim približno 100 kilometrov," nam je zaupal Andrej, ki je rekreativni kolesar in je potreboval temu primerno novo kolo, saj je njegovo dozdajšnje staro že 16 let. Prišel je čas za izbiro.

Matjaž Budin je diplomirani trener kolesarstva in inštruktor fitnesa. | Foto: Peter Kastelic Matjaž Budin je diplomirani trener kolesarstva in inštruktor fitnesa. Foto: Peter Kastelic

Preden izberemo novo kolo je pomembno vedeti, kakšno velikost okvirja kolesa je za nas najprimernejša in za kakšen način vožnje kolo izbiramo. "Če obožujemo vožnjo po cesti, po asfaltu, potem je najprimernejša izbira cestno kolo, a se moramo zavedati, da ni najbolj udobno za vožnjo. Gre bolj kot ne za tekmovalna kolesa. Če kolesarimo po neurejenem terenu, gozdnih poteh in hribih potem je najboljša izbira gorsko kolo, če pa smo nekje vmes in radi kolesarimo po cesti, hkrati pa zavijemo tudi na peščene poti, potem je treking kolo najboljša izbira," je možnosti predstavil Matjaž.

Brez čelade se ne usedi na kolo

Najbolj pomemben del kolesarske opreme je čelada. "Brez nje ne bi smeli iti na kolo," opozarja tudi 30-letni trener iz Vrtojbe. Njena uporaba je smiselna tudi na krajših razdaljah, na poti v šolo, službo ali trgovino. Zmotno je mišljenje, da čelado nosijo le "pravi" kolesarji. Čelada ti lahko reši življenje. Naj bo udobna in naj se prilega tvoji glavi. Na njej je dovolj zračnih odprtin, da ti ne bo vroče tudi v toplejših dneh.

Čelada vam lahko reši življenje, zato jo na kolesu ne pozabite nadeti na glavo. | Foto: Peter Kastelic Čelada vam lahko reši življenje, zato jo na kolesu ne pozabite nadeti na glavo. Foto: Peter Kastelic

"Kolesarska očala omogočajo zaščito pred mrčesom, vetrom in sončnimi žarki. Priporočljive so tudi kolesarske rokavice, ki omogočajo boljši oprijem krmila, če pademo, pa nam obvarujejo dlani. Podloga na kolesarskih hlačah omogoča udobnejšo vožnjo in preprečuje žulje, kolesarska majica pa daje občutek suhosti tudi, ko smo preznojeni," dodaja Matjaž.

Kolesarski dres vam vzbuja boljši občutek suhosti med vožnjo. | Foto: Peter Kastelic Kolesarski dres vam vzbuja boljši občutek suhosti med vožnjo. Foto: Peter Kastelic

Andrej je poleg novega kolesa Nakamura Platinum 60 prejel tudi vse omenjene kolesarske artikle. Popolno opremljen je pripravljen na izziv, ki ga čaka prvi konec tedna v juniju. Prvič se bo namreč podal na kolesarsko prireditev. Čaka ga maraton Junaki vinogradov, ki poteka od Ljubljane do Dobrovega, proga pa je dolga 108 kilometrov. "Zdaj pa vam verjamem, da je nagrada res moja," se je ob slovesu pošalil Andrej in se z novim kolesom odpravil proti domu: "Že ta teden ga bom pošteno preizkusil."

Andrej je Intersport zapustil z novim kolesom, čelado, rokavičkami in kolesarskim dresom. | Foto: Peter Kastelic Andrej je Intersport zapustil z novim kolesom, čelado, rokavičkami in kolesarskim dresom. Foto: Peter Kastelic

 

 

Ne spreglejte