SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger
MARKANTNE TOČKE, POVEZANE S SLOVENSKIMI GORAMI (4.)

Spektakularno okno, kjer je tudi hudič imel prste vmes

1,74

termometer

Prestreljeniško okno |  | Foto: Jošt Gantar/arhiv Turizem Dolina Soče
Foto: Jošt Gantar/arhiv Turizem Dolina Soče

Tokratni markantni simbol, povezan s slovenskimi hribi, smo poiskali na zahodu Slovenije, natančneje na Kaninu, kjer najdete spektakularno naravno okno, Prestreljeniško okno, ki ponuja izjemen razgled na širni alpski svet. 

Prestreljeniško okno se nahaja na Kaninu, na slovensko-italijanski meji, na nadmorski višini 2.390 metrov.

Geologi pravijo, da je okno nastalo s preperevanjem skalnega oboka v gori Prestreljenik (2.499 m), legenda pa ponuja drugačno, precej pestrejšo razlago, ki je, kot se za legende spodobi, zavita v precejšnjo tančico skrivnosti.

Prestreljeniško okno | Foto: Jošt Gantar/arhiv Turizem Dolina Soče Foto: Jošt Gantar/arhiv Turizem Dolina Soče

Legenda govori o Sveti Mariji in Hudiču, ki sta se pred mnogimi leti odpravljala proti Sveti gori. Stavila sta, kdo od njiju bo prej dosegel cilj. A glej ga zlomka, Hudiča je na Kaninu ustavila impozantna stena Prestreljenika. Ni mu preostalo drugega, kot da silovito trešči vanjo in v steni naredi ogromno luknjo. Ko se je prebil skoznjo, je pot nadaljeval čez Stol, Mijo in Matajur. Ko je prispel na cilj, je bila Marija že zdavnaj tam.

Po klasični planinski poti ali ferati

Pohodniki si Prestreljeniško okno lahko ogledajo z označene planinske poti ali pa izberejo razburljivejšo različico, plezanje po prvi družinski ferati v Sloveniji.

Prestreljeniško okno | Foto: Jošt Gantar/arhiv Turizem Dolina Soče Foto: Jošt Gantar/arhiv Turizem Dolina Soče

Via Ferrata na Kaninu je dobro varovana in lahke težavnostne stopnje, pri samostojni uporabi sta obvezno predznanje in ustrezna varovalna oprema, ki si jo lahko izposodite v restavraciji, piše na spletni strani Kanin.si. Dogovorite se lahko tudi za organiziran voden ogled za najavljene skupine. Plezalna pot je primerna za otroke, starejše od deset let.

Kanin boste najhitreje dosegli s krožno-kabinsko žičnico, ki vas pripelje do D postaje. Po nekaj sto metrih planinske poti, ki vodi na Visoki Kanin, se nad Velikim grabnom držite desne. Do okna vas čaka približno 40 minut hoje.

Prestreljeniško okno | Foto: Urša Drofenik/arhiv Turizem Dolina Soče Foto: Urša Drofenik/arhiv Turizem Dolina Soče

Če nameravate Prestreljeniško okno obiskati po ferati, pri sedežnici Sedlo zavijte na desno ali pa se dogovorite za prevoz s sedežnico, kar vam bo prihranilo nekaj grizenja kolen.

Krožno-kabinska žičnica v poletni sezoni začne obratovati ob osmi uri (zadnja gondola za Kanin odpelje ob 14.30), zadnja pa se v dolino zapelje ob 16. uri. Plačilo prevoza lahko poravnate tudi s turističnmi boni. Priporočljivo je le, da s seboj prinesete kopijo osebnega dokumenta.

Fotogenično Prestreljeniško okno kraljuje tudi na Instagramu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna-Maria (@pepperann294)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KITI S. (@kityyaya)

Preberite še:

Matkov škaf Sportal Osupljiv snežni krater v nedrju Kamniško-Savinjskih Alp Otl Sportal Kraško okno, ki ponuja "hudičev" razgled in polni splet klin dolina Vrat Sportal Ste vedeli: v Sloveniji imamo največji plezalni klin na svetu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin