Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2015,
11.04

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

neurje planinska koča pohodništvo

Četrtek, 9. 7. 2015, 11.04

7 let, 10 mesecev

Kako je sinoči treskalo in bobnelo v slovenskih hribih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Neurje, ki se razbesni v gorah, je še nekaj stopenj intenzivnejše kot v dolini oziroma vsaj zdi se tako. Preverili smo, kaj se je včeraj dogajalo v slovenskih gorah.

Neurje, ki se je včeraj, tako kot so napovedovali meteorologi, razbesnelo nad Slovenijo, je svoj davek terjalo tudi v slovenskih gorah. K sreči le v obliki zaskrbljenosti in gmotni škodi, ne z življenji.

Oskrbniku planinske koče je toča poškodovala avto

Oskrbniku planinskega Doma dr. Klementa Juga v Lepeni Simonu Kotniku je na primer toča poškodovala avto, čeprav ga je predhodno zaščitil z odejo. "Včeraj je bilo pri nas zelo hudo. Padala je toča, velika kot malo večji orehi, ropotalo je tako, da se med seboj nismo prav nič slišali," je povedal Kotnik, eden od trojice – v domu sta bila še kuhar in pomočnica –, ki je neurje preživela na višini 700 metrov nad Lepeno. Kot je še povedal, so strele švigale sem ter tja, da je bilo veselje – dobesedno je streljalo po nebu, je dejal, a je koča ravno toliko skrita, da je pred strelami varna.

Kotnik je celotno dogajanje posnel z mobilnim telefonom, posnetek pa nam bo, ko pride v dolino, skušal posredovati za objavo na našem portalu.

"S strelo je kot z loterijo"

"Živahno" je bilo tudi na Kranjski koči na Ledinah, kjer je neurje svoj davek terjalo že 23. junija letos, ko je strela udarila v spodnji del tovorne žičnice in zanetila požar. Žičnica je takrat pogorela, koča pa je k sreči ostala nepoškodovana. Tokrat tako hudo ni bilo, je bilo pa precej glasno, je povedal Franc Beguš, oskrbnik koče, ki je znana po tem, da v planinski sezoni organizira koncerte klasične glasbe. "Padala je toča, nato še sodra, okrog 21. ure je bilo najglasneje. Pri nas je kot neki amfiteater in odmevi so neverjetno glasni," je opisal Beguš.

In čeprav je nekatere ljudi neurja v gorah še posebej strah, je bilo Begušu včeraj, kot se je izrazil, lepo. "V nekaj sekundah se vsujejo slapovi, kar je res neverjetno in lepo videti," je priznal in hkrati ovrgel namige o strahu pred strelo, ki je enkrat že udarila v njihovi neposredni bližini.

"Mislim, da se udar strele v naši bližini ne bo več zgodil. To je tako kot z loterijo. Tudi sam ne zadenem na loteriji, pa kar redno igram," se je nasmehnil Beguš.

Ne spreglejte