"Če je v nahrbtniku prostor za liter žganice, se bo našel tudi prostor za smeti, kajne?" #foto

V slovenskih gorah je bilo pretekli konec tedna izjemno veliko obiskovalcev. Planinske koče v visokogorju so pokale po šivih, posledice obiska pa so danes vidne tudi v gorah smeti, ki jih nekateri nemarno puščajo vsevprek. Pod posteljami in klopmi, v sanitarijah, pred kočo ... Na težavo so opozorili tudi v Triglavskem domu na Kredarici in Domu Valentina Staniča pod Triglavom.

Nekateri planinci kljub opozorilom odpadke še vedno puščajo v planinskih kočah, namesto da bi jih odnesli v dolino. Oskrbnika dveh priljubljenih koč pod Triglavom opažata, da pri nemarnem ravnanju s smetmi vodijo Slovenci, medtem ko so planinci iz tujine precej bolj ozaveščeni.

1 / 3

Nekateri planinci kljub opozorilom odpadke še vedno puščajo v planinskih kočah, namesto da bi jih odnesli v dolino. Oskrbnika dveh priljubljenih koč pod Triglavom opažata, da pri nemarnem ravnanju s smetmi vodijo Slovenci, medtem ko so planinci iz tujine precej bolj ozaveščeni.

2 / 3

3 / 3

Na težavo malomarnega ravnanja z odpadki so najprej opozorili v Domu Valentina Staniča pod Triglavom, kjer so imeli ta konec tedna zasedene vse postelje. "Da ne bomo objavljali samo lepih razgledov in dobre hrane ... Smeti!" so zapisali na Facebooku in zraven prilepili fotografijo iz umivalnice, polne odpadkov.

Dom Valentina Staniča pod Triglav oskrbujejo s helikopterjem, ta pa v dolino odpelje tudi smeti. Vsak kilogram je treba plačati. Dom Valentina Staniča pod Triglav oskrbujejo s helikopterjem, ta pa v dolino odpelje tudi smeti. Vsak kilogram je treba plačati. Foto: Facebook

"Tole je še razmeroma lepo urejena umivalnica po polnem koncu tedna pri nas. Koši za smeti v umivalnici in na stranišču postanejo odlagališče vseh mogočih odpadkov. Smeti po sobah, smeti v jedilnici, smeti pred hišo. Poleg tega, da nam pospravljanje vzame veliko časa, je treba smeti iz koče peljati nazaj v dolino, kar tudi stane.

Žalostno, da smo grozni okoljevarstveniki, bio, eko in še marsikaj naravnani, po drugi strani pa nam je težko pospraviti za seboj bananine olupke, robčke, plastenke. Če lahko s seboj v hribe prinesemo liter žganice, se bo pa našel tudi prostor za naše smeti, kajne," so se spraševali na družbenem omrežju.

Vsako leto je slabše

"Težko verjamemo, da se to dogaja in da je vsako leto hujše," je opozorila oskrbnica Alenka Klinar. "Na več koncih v domu imamo opozorila, naj gostje svoje smeti odnesejo v dolino, pa ne pomaga kaj dosti," je povedala ob našem klicu. "Ljudje smeti puščajo vsepovsod. Zadnjič je nekdo bananin olupek kratkomalo odvrgel na tla sredi hodnika. Meni so to res ne zdi logično."

Opaža, da so pri smeteh precej bolj malomarni Slovenci, saj je bil julij, ko so večji del strukture gostov pomenili tujci, snažnejši. "Težko razumem, kako lahko nekdo reče, da v nahrbtniku nima dovolj prostora, ko pa ima prav gotovo na poti v dolino bolj prazen nahrbtnik, kot ga je imel navzgor. Če poješ sendvič, ti ostane samo vrečka in te res ne bi smelo biti težko nesti v dolino."

"Če imate prostor za žganico, potem se bo našel tudi prostor za smeti," so med drugim zapisali na Facebooku.

Svojim obiskovalcem rade volje ponudjo vrečke za smeti, če jih povprašate zanje, embalažo jedi, ki jih kupite v domu, pa vzamejo in sami oziroma s pomočjo helikopterske posadke Flycoma - ta oskrbuje dom, storitev ji plačajo po kilogramu tovora - prepeljejo v dolino.

Triglavski dom na Kredarici je ta konec tedna pokal po šivih. Triglavski dom na Kredarici je ta konec tedna pokal po šivih.

V Triglavskem domu na Kredarici so letos postavili tri smetnjake, a nekateri smeti še vedno odlagajo zunaj teh površin. V Triglavskem domu na Kredarici so letos postavili tri smetnjake, a nekateri smeti še vedno odlagajo zunaj teh površin.

"Katastrofa" tudi na Kredarici

S podobno težavo se spopadajo tudi v najbolj obiskani koči slovenskega visokogorja, Triglavskem domu na Kredarici, kjer so ta konec tedna dosegli rekord sezone kar zadeva obisk. "Ne, da smo ta problem samo opazili, že dva dni se jezimo zaradi tega. Katastrofa!" je bil zgrožen oskrbnik doma Herman Uranič."V domu smo letos postavili koše za smeti (za pločevinke, papir in plastiko, vzamejo tudi biološke odpadke), pepelnike, pa jih ljudje še vedno puščajo vsepovsod. Steklenice puščajo na stranišču, pod klopmi in mizami. Konzerve ležijo vsepovsod, enako velja za organske odpadke," je opisal stanje v domu. "Danes sem pobral že dve vreči cigaretnih ogorkov," je izpostavil.

Smeti ležijo vsepovsod ... Smeti ležijo vsepovsod ...

Smeti Kredarica

Slovenci se očitno preveč sprostijo

Podobno kot Klinarjeva tudi sam opaža, da s smetmi bolj malomarno ravnajo Slovenci. "Ne vem, očitno jim je vseeno in se preveč sprostijo. Tako kot kuža, ki ga odpelješ na sprehod in se ponečedi, a ne pospravi za sabo, pa to mi storimo namesto njih. Mislim, da pri tem slovenskih planincev ne bomo spremenili," je potarnal.

Povsem druga zgodba so tuji planinci, ugotavlja. "Tujci smeti za seboj pospravijo, kot jih tudi naši planinci najverjetneje pospravijo v tujini. Verjetno čutimo spoštovanje, če smo nekje na obisku, bolj smo previdni. Pri nas pa smo očitno tako sproščeni."

Omenil je še, da so ob največji gneči namenoma zaklenili tri stranišča in pustili odprti zgolj dve. "Zato, da ljudje hodijo drug za drugim v WC in jim je nerodno za seboj pustiti umazaijo," je povedal in priznal, da se zaveda, da so sanitarije velika težava Triglavskega doma, ki je lani praznoval 120-letnico obstoja. "Če ne bo šlo drugače, bo uporaba sanitarij, ko jih bomo obnovili, postala plačljiva," je napovedal.

Kako v gorah ravnate z odpadki?

 • Vedno in brez izjeme jih odnesem v dolino. 82,38%
 • Vržem jih v koš za smeti oz. odložim v za to določene površine. 2,17%
 • Pustim jih nekje v koči, saj je nahrbtnik dovolj težak že sam po sebi. 1,99%
 • Ne hodim v gore, zato teh težav nimam. 13,46%

Sorodne vsebine

Komentarji

16
 • MarkJurko / 28.08.2017. ob 21:38

  Ne pišejo o planincih ampak obiskovalcih gora. Planinci so primerno vzgojeni in pospravijo za seboj. Ko pa pogledamo zakaj so tožili 4 učiteljice (ker so otroci za kazen morali delati počepe), nam v bodočnosti kaže še slabše. Tako kot zaščiteni kriminalci, tako so nevzgojeni in nekaznovani smetarji. In takim paconom bi morali prepovedati obiskovati gore in koče.

 • svojeglavc / 28.08.2017. ob 21:54

  To je množični turizem, ki nima prav veliko skupnega z planinarjenjem temveč z osvojitvami trofej. Ljudje nasedajo zgodbicam, da moraš obiskati Triglav, če hočeš biti pravi Slovenec. A je tako, da pravi Slovenci pospravljamo nesnago za trendovskimi spakami.

 • mare1962 / 29.08.2017. ob 07:01

  Kadilci so največji smetarji, zanje je normalno, da odvržejo cigaretni ogorek kjerkoli.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano