Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2012,
11.56

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 10. 1. 2012, 11.56

5 let, 6 mesecev

Pijte tudi, ko niste aktivni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Pomena pitja tekočine se zavedajo že mnogi, a na žalost večina poseže po gaziranih pijačah in pijačah, ki vsebujejo enostaven sladkor, kar pa ni kakovosten vnos tekočine v telo!

V nadaljevanju preberite razmišljanje osebnega trenerja Gašperja Predaniča o pomembnosti pitja vode. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je naše telo sestavljeno iz več kot 60 odstotkov vode. Voda se dejansko nahaja v vsaki naši celici in ima neznansko velik vpliv za normalno funkcioniranje organizma. Brez hrane je mogoče preživeti veliko več časa kot brez vode! Pa poglejmo, zakaj je to tako? Omenil sem, da se v telesu nahaja več kot 60 odstotkov vode. Ko se človek stara, se njegov organizem postopoma dehidrira in ima na ta način v telesu samo še 50 odstotkov vode. Kot zanimivost naj povem, da telo dojenčka vsebuje največ vode, in sicer okoli 70 odstotkov. Voda v telesu je pomembna za delovanje vseh bioloških procesov, ki omogočajo življenje. Nahaja se v krvni plazmi, v celicah in v medceličnem prostoru. Zato spadata voda in kakovostna hidriranost med najpomembnejše (beri osnove) funkcije za normalno delovanje telesa. Z namenom sem v oklepaju napisal (beri osnovne), to pa zaradi tega, ker bi voda oz. bolje rečeno pitje vode res moralo biti pri vsakem posamezniku na prvem mestu glede osnovnih potreb telesa. Vendar to žal ne drži!

Voda je hranilo in v njej so raztopljene nujno potrebne mineralne snovi Koliko vode pa v povprečju potrebuje človek? Številka se giblje med 2 do 2,5 litra dnevnega vnosa. Ob večji fizični ali športni aktivnosti pa seveda še veliko več. Vodo pa ves čas izločamo iz organizma na več načinov, in sicer iz ledvic – uriniranje, črevesja – blato, kože – znojenje ter pljuč – dihanje. Če seštejemo vse omenjene "izločevalce" vode, lahko hitro ugotovimo, da mora biti voda tako rekoč vedno pri roki!

Voda tudi, ko nismo aktivni Če se najprej obrnem na vnašanje vode v času, ko nismo telesno oz. športno aktivni. Čez dan zaužijemo vrsto različne hrane in različne napitke. Na žalost pa večina poseže po gaziranih pijačah in pijačah, ki vsebujejo enostaven sladkor. To pa žal ni kakovosten vnos tekočine v telo! Poglejmo primer: posameznik, ki dnevno poleg glavnih obrokov (zajtrk, kosilo in večerja) zaužije še nekaj sezonskega sadja, bo bolje poskrbel za vnos kakovostne oblike tekočine (vode) v telo kot oseba, ki namesto sadja je razne hitre prigrizke, sladke ali gazirane pijače, kave ipd.

Premalo vode škodi Kot zanimivost (za nekatere) in dejstvo (za druge) naj omenim, da se že pri dvoodstotni izgubi vode iz telesa začnejo dogajati velike spremembe v telesu. Vse od zmanjšanje zmožnosti mišljenja, mišičnih krčev, zmanjšanje psihofizičnih aktivnosti in še bi lahko naštevali. Da ne govorimo o tem, kaj vse se dogaja, če pride pri športni aktivnosti do pomanjkanja vode oziroma t. i. dehidracije. Omenjena dva odstotka za športnika pomenita tudi do 20 odstotkov slabši športni rezultat. Slabši rezultat vsekakor pride na račun slabših telesnih zmožnosti kot tudi povečane možnosti nastanka mišičnih krčev!

Ne spreglejte