Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

številke dresi reprezentanca Michael Jordan

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 14.51

8 let

Zakaj Michael Jordan ni mogel imeti številke 23, Alen Omić pa jo bo lahko?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Verjetno ste se nekateri v zadnjih letih spraševali, zakaj košarkarji v reprezentancah ne morejo imeti takšnih številk, kot jih imajo v klubskem okolju. Pri Fibi so le stopili iz svojih okvirjev.

Če bi ljubitelje košarke vprašali, katera je najbolj znana košarkarska številka na svetu, bi v večini izpostavili 23. Odgovor je preprost, saj je bila zaščitni znak legendarnega Michaela Jordana.

Sicer je bil sprva privržen številki 45, ki jo je prav tako nosil v ligi NBA, potem ko se je v košarko vrnil z bejzbolske avanture. Mnogi se verjetno ne spominjate, da je eno tekmo igral tudi s številko 12, saj so mu leta 1990 pred tekmo z Orlando Magic ukradli njegov dres z znamenito 23-ico.

In zakaj pri njem številka 23? Izbral jo je, ker je bila že njegovemu starejšemu bratu všeč številka 45, zato on ni imel iste. Ker je polovica 22,5, se je odločil za 23 in ta je postala njegov zaščitni znak.

A je ni mogel nositi na reprezentančnem dresu. Na tekmovanjih pod okriljem mednarodne košarkarske organizacije Fibe je namreč do 1. oktobra 2014 veljalo pravilo, da morajo košarkarji nositi številke od 4 do 15. In v ameriški reprezentanci je Jordana krasila števila 9.

Lahko bodo nosili številke od 0 do 99

Letos bodo imeli slovenski članski reprezentanti na EuroBasketu premierno možnost, da bodo na dresu nosili številko, ki jim je najljubša. Izbirajo lahko številke od 0 do 99. Tudi v naši izbrani vrsti pa imamo igralca, ki mu je 23 pri srcu in jo bo na evropskem prvenstvu nosil.

Center Alen Omić jo je imel na hrbtu že pri Olimpiji, ima jo tudi v reprezentanci. "Številka 23 mi je všeč. Imel jo je tudi zame najboljši košarkar na svetu Michael Jordan. Ko sem prišel v Olimpijo, sem sicer želel imeti številko 10, a jo je izbral Sasu Salin, jaz pa sem se nato odločil za 23," je pred časom za Sportal dejal Omić in takrat dodal, da si pred tekmami vzame počitek ravno 23 minut.

Nekaterim košarkarjem je zelo pomembno, kakšno številko nosijo na dresu, saj so na tak ali drugačen način povezani z njo, hkrati pa tudi psihološko pozitivno vpliva na njih.

Pripravite se, letos boste na evropskem košarkarskem prvenstvu lahko videli raznorazne številke – torej nič več striktna pravila od 4 do 15. Slovenski košarkarji bodo imeli spodnje, a bo moral Jure Zdovc še enega igralca črtati s seznama, saj število članov še ni skrčenih na 12, kolikor jih bo lahko nastopilo.

Ne spreglejte