Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
19. 1. 2016,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Igor Kokoškov

Torek, 19. 1. 2016, 13.37

8 let

Za novega selektorja Slovenije smo Slovenci fenomen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za nekatere je novi selektor Igor Kokoškov manjša neznanka, vendar je v dolgoletni trenerski karieri prestopil že veliko ovir. O naših košarkarjih je vedno govoril z izbranimi besedami.

V ponedeljek so s Košarkarske zveze Slovenije tudi uradno sporočili, da bo novi selektor naše izbrane vrste srbski košarkarski strokovnjak Igor Kokoškov, ki kljub 44 letom spada med izkušene trenerje.

V mladih letih je veljal za nadarjenega košarkarja, vendar je imel nesrečo, bil osem mesecev v bolnišnici, nato pa košarkarske superge obesil na klin. Leta 1992 se je pri 21 letih že začela njegova trenerska pot. Postal je najmlajši trener, ki je vodil člansko moštvo – pri 24 letih je namreč že bil na čelu košarkarskega kluba Beograd.

Kot prvi evropski trener je bil z 28 leti član strokovnega štaba ekipe NCAA Misuri. Leta 2000 je postal prvi neameriški trener, ki je deloval kot pomočnik trenerja pri NBA-moštvu Los Angeles Clippers.

Ne bo pa prvi tuji trener na klopi slovenske reprezentance, saj je na evropskih prvenstvih v letih 2011 in 2013 našo izbrano vrsto vodil Božidar Maljković.

V karieri je že delal s slovenskimi košarkarji. Velikokrat ga je omenjal Goran Dragić, s katerim sta uspešno sodelovala pri Phoenix Suns, v ligi NBA je s Primožem Brezcem delal pri Detroit Pistons, s tem klubom je Kokoškov leta 2004 postal prvak lige NBA, ko je bil glavni trener Larry Brown.

V NBA spoznaval Slovence

V zadnjem intervjuju za Sportal je dejal, da je njegov dober prijatelj Rašo Nesterović (generalni sekretar KZS), zato njegovo imenovanje za selektorja slovenske reprezentance ne čudi, sploh če vemo, da je v dobrih odnosih z našim najboljšim košarkarjem Dragićem.

"Z vsemi Slovenci sem se v času delovanja v ligi NBA videl in spoznal. Zaradi družinskih vezi razumljivo poznam tudi Zorana Dragića," je pred lanskim evropskim prvenstvom dejal Kokoškov, ki je sedem let vodil gruzijsko reprezentanco in jo leta 2011 med drugim premierno pripeljal na evropsko prvenstvo.

Slovenske košarkarje, proti katerim je v vlogi gruzijskega selektorja večkrat stal in bil vedno poražen, zelo ceni: "Fenomen! Ko ameriškemu trenerju rečeš, da ima Slovenija le dva milijona prebivalcev, so šokirani. Zanje je to nepojmljivo. New York ima na primer 20 milijonov ljudi in ima večji bazen. Slovenija je s tako majhno bazo zares fenomen, saj je na evropskih in svetovnih prvenstvih vedno med najboljšimi. Imate tradicijo in talent. Poglejte, imate tudi nadarjenega Luko Dončića, ki igra za Real Madrid. Res ste fenomen, da iz tako majhne lige prihajajo takšni košarkarji. Imate neverjetno produkcijo košarkarjev za takšen trg. Američani tega ne morejo razumeti."

Zdaj je slovenski košarkarski bazen postal njegov. V petek bo že izvedel, katere reprezentance bodo v kvalifikacijah stale nasproti naši izbrani vrsti, ki si bo prihodnje poletje utirala pot do EuroBasketa 2017, ki ga bodo gostile Turčija, Finska, Izrael in Romunija.

Ne spreglejte