Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Union Olimpija Krka

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 10.01

8 let

Za Krko in Olimpijo polfinale živčna vojna, finale oddih

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za razliko od preteklih let bosta slovenska kluba gonilni sili F4 košarkarske lige NLB. Pa bosta Olimpija ter Krka tako udarni, da Slovenijo po devetih letih spet postavita na prestol regionalne lige?

Če bi gledali le individualno kakovost, potem je Union Olimpija v prednosti pred torkovim polfinalnim obračunom s Krko, saj ima praktično na vseh igralnih mestih boljše posameznike. A skupek le teh še ne zagotavlja uspeha. Veliko je namreč odvisno, kako funkcionirajo kot celota. Prav ekipni duh pa je veliko bolj zasidran pri Krki. Njeni košarkarji so v tej sezoni iz tedna v teden presenečali košarkarsko javnost z dobrimi igrami ter uspehi, ki so jih želi. Ti so šokirali tudi Novomeščane, saj si pred sezono ni prav nihče mislil, da bodo prišli najmanj v kvalifikacije za evroligo, zagotovo pa v drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje – Eurocup.

Vsak, ki zna seštevati, lahko vidi, da bi imela Olimpija odprto pot do finala, če bi si sposodila dolenjsko povezanost. Zato bodo izbranci Jureta Zdovca na veliki preizkušnji pred praktično domačim občinstvom v Stožicah. A takšne tekme si želijo – torej tiste prave, ki imajo večji pomen in posledično več adrenalina. Vendar se kapetan Krke Jure Balažič in soigralci ne bodo kar umaknili Olimpiji na poti do finala, saj imajo tudi oni v slovenski prestolnici svoje načrte. Njihov zaščitni znak je trda ter izjemno agresivna igra, ki meji na prekršku. Kako uspešno bodo lahko Dolenjci razvili svojo igro, bo odvisno od sodniškega kriterija. Brez kančka dvoma pa lahko pričakujemo pravo živčno vojno in naelektreno ozračje v Stožicah, ki bodo gostile nov spektakel, kar je za razvoj slovenske košarke le dodatna reklama, sploh če bo dvorana povsem razprodana, kakor obljubljajo organizatorji.

O zmagovalcu slovenskega dvoboja v polfinalu lige NLB bodo odločale malenkosti, kar je že praksa s prejšnjih obračunov teh dveh nasprotnikov v tej sezoni. Košarkarji Krke so nabrušeni in željni, da vrnejo Ljubljančanom udarec za vse tri tekme, na katerih so se po njihovem mnenju izmuznili skozi šivankino uho. Četa Aleksandra Džikića je namreč dvakrat zapravila ogromno prednost, v pokalu celo devetnajst točk, ki jih je imela šest minut pred koncem tekme, nato pa klonila po treh podaljških. V taboru slovenskih prvakov se zavedajo, da se ključ do uspeha skriva v omejitvi učinka organizatorja igre Olimpije Vlada Ilievskega. V tej sezoni smo bili namreč velikokrat priča, da je slovenski evroligaš zmagoval takrat, ko je bil makedonski košarkar s slovenskim potnim listom na visoki ravni. Vendar je treba ob tem poudariti, da praktično ne mine teden, ko ne bi Ilievskega pestile poškodbe, ki so posledica prevelike obremenitve. Ima namreč daleč največjo minutažo pri Olimpiji.

Skratka, obeta se nam prava poslastica, medtem ko bo drugi polfinalni obračun med Partizanom ter Budućnostjo v senci slovenskega dvoboja. Bilo bi veliko presenečenje, če bi Črnogorci na predzadnji stopnički zaustavili aktualne prvake ter vladarje jadranskega prostora zadnjih štirih let. Najlepši možen zaključek F4 pa bi vsekakor bil, če bi v četrtek Krka ali Union Olimpija stopila na najvišjo stopničko regionalnega tekmovanja, kar se ni zgodilo vse od krstne sezone 2001/2002, v kateri je Olimpija priigrala Sloveniji edino lovoriko.

Ne spreglejte