Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
21.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nizozemska Slovenija

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 21.01

8 let

Vsi bi bili navdušeni, če bi besede Nizozemca o bratih Dragić postale resnične

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljši posameznik v vrstah Nizozemske, ta bo danes stala nasproti Sloveniji, je Charlon Kloof, ki verjame, da lahko s soigralci na letošnjem EuroBasketu še komu zagreni življenje.

Prvi dan tekmovanja je Nizozemska presenetila Gruzijo in dala vsem ekipam v skupini C vedeti, da je ne sme nihče podcenjevati. Makedonci so se na njen hiter način igre dobro odzvali in ji zadali prvi poraz.

Danes ob 15. uri jim bodo nasproti stali Slovenci, o katerih ima Charlon Kloof dobro mnenje: "Slovenija ima zelo dobre strelce. Njihova glavna značilnost je disciplina. Taktične zamisli zelo dobro izvedejo. Podobno kot proti vsakemu nasprotniku bo tudi proti Sloveniji pomembno, da bomo izgubili čim manj žog. Proti Makedoncem smo jih imeli v prvem polčasu kar osem. Naša naloga je, da v obrambi igramo dobro."

Ni hotel postati Ruud Gullit, Frank Rijkaar …

Kloof je najnevarnejši mož pri Nizozemcih. Na prvih dveh tekmah je v povprečju dosegel 15,5 točke štiri skoke in 2,5 podaje.

Rodil se je v Surinamu, kjer je prvi šport nogomet. Korenine iz te države imajo tudi nekdanji nizozemski vrhunski igralci Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Jimmy Floyd Hasselbaink … A ni hotel postati nogometaš: "Rojen in vzgojen sem bil v Surinamu. Do 18. leta sem tam živel. Ko sem bil star osem let, sem začel igrati košarko. Ukvarjal sem se tudi z nogometom, vendar nisem bil nikoli v kakšnem klubu. Košarka je moj šport."

Košarka v tej državi ni razvita, prav tako tudi ne na Nizozemskem, a upa, da bo to evropsko prvenstvo dalo dodaten zagon za dvig priljubljenosti. Da je v deželi tulipanov vzbudilo nekaj zanimanja, pove podatek, da reprezentanco v Zagrebu spremlja lepo število navijačev. "V Surinamu košarka raste, a je država zelo majhna. Standardi niso takšni kot v Evropi. Tudi na Nizozemskem se košarka šele dviguje. Obstaja razlog, da so nekatere reprezentance tako visoko, ker je košarka v teh državah zelo pomembna. Naša naloga je, da jo promoviramo."

Poznal je le brata Dragić

Zanj velja, da je na parketu izjemno hiter ter prodoren, tekmecu pa s tem povzroča obilico težav. In kakšna je skrivnost Nizozemcev, da na tem prvenstvu delujejo dobro? "Vsi držimo skupaj. Zavedamo se, da bo ekipa premagala posameznike, zato moramo držati skupaj," odgovarja Kloof, ki ne čuti nobenega pritiska: "Kot košarkar sanjaš o takšnih tekmah, da imaš nasproti najboljše igralce. Navdušeni smo in še bomo zmagali. Ko si na parketu, je vseeno, kdo je nasproti, ali prihajaš iz lige NBA ali iz kakšne druge lige. Pomembno je le to, da nasprotnika premagaš."

Slovenske košarke ne pozna najbolje, a jo bo lahko spoznal danes. Omenil je le Gorana in Zorana Dragića: "Spremljam brata Dragić. Videl sem ju igrati. Ne vem, ali je bilo to na olimpijskih igrah ali ne. Mislim, da je bilo na olimpijskih, vendar nisem prepričan. Sem ju pa videl, kako igrata."

Vsi bi bili navdušeni, če bi Nizozemca besede o bratih Dragić postale resnične. Naslednje olimpijske bodo že čez leto dni v Braziliji. V letošnji reprezentančni akciji je aktiven le Zoran, ki bo na EuroBasketu poskušal skupaj s soigralci priigrati kvalifikacije za Rio 2016. Glavni cilj je tako četrtfinale.

Ne spreglejte