Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Detroit Pistons Beno Udrih NBA

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 12.10

6 let, 6 mesecev

Udrih se spogleduje s trenerskim poklicem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Slovenski rekorder po številu sezon v severnoameriški poklicni ligi NBA Beno Udrih dokazuje, da je še vedno kos igralskemu izzivu v ZDA, a obenem že namiguje, da bi se rad v najmočnejši ligi razvijal tudi kot trener.

Beno Udrih je z Detroitom trenutno pod pragom končnice. | Foto: Getty Images Beno Udrih je z Detroitom trenutno pod pragom končnice. Foto: Getty Images

Detroit, ki si še skuša zagotoviti preboj med osmerico vzhodne konference in s tem zagotoviti mesto v končnici, je že sedmi ameriški delodajalec nekdanjega slovenskega reprezentanta Bena Udriha. V moštvu, ki ga vodi trener Stan Van Gundy, 34-letni Savinjčan spretno izkorišča odmerjene minute (13,9 minute na tekmo) in v povprečju dosega 6,7 točke.

Že pred časom se je sprijaznil z novo vlogo, ki je manj središčna. V Van Gundyjevih očeh je adut s klopi, ki lahko nosilcu nameni nekaj minut oddiha in ob tem potegne kakšno pomembno potezo ter poživi igro, obenem pa je v garderobi in na treningih mentor mlajšemu delu ekipe.

Dovolj pove že ton glasu

V pogovoru za spletno stran kluba sta tako trener kot tudi Udrih nakazala, da utegne biti tovrsten koncept celo zametek nove trenerske kariere. Van Gundy sicer poudarja, da je Beno še vedno zelo koristen pod koši, a dodaja, da mu je že ob prvem srečanju razkril svoje trenerske ambicije.

"Je zelo, zelo pameten košarkar," Slovenca v ekipi hvali trener nekdanjega prvaka, ki je na njegovo trenersko žilico postal pozoren tudi ob ekipnih videoanalizah. Beno ga je takrat navdušil z vmesnimi opazkami, ki kažejo na globinsko dojemanje košarkarskih faz. Prepričal ga je tudi s komunikacijo.

V Detroitu je njegov soigralec tudi nekdanji član Olimpije Aron Baynes | Foto: Reuters V Detroitu je njegov soigralec tudi nekdanji član Olimpije Aron Baynes Foto: Reuters

"Zna spoštovati vse," pravi 57-letni trener in dodaja: "Ključ se skriva v obvladovanju glasu. S tem dosežeš, da te tudi drugi spoštujejo. Ne govori vzvišeno. Ne govori kot trener, ki bi bil boljši od preostalih. Našel je pravo pot in pozitivno vpliva na preostale, predvsem na mlajše igralce. "

Ni še rekel zadnje besede 

Čeprav se v vlogi igralca počuti še nadvse sveže, pa tudi Udrih ne skriva dolgoročnih trenerskih ambicij. Prav zaradi tega je vesel, da je v Detroitu naletel na Van Gundyja, ki ga označuje za pravega mentorja. "Dolgo sem že v ligi NBA, zato opazujem trenerje. Všeč mi je Stanov način dela," razmišlja Udrih, ki bo čez tri mesece dopolnil 35 let in se tedaj nemara dogovoril še za kakšno sezono v ligi NBA.

Zdaj je v teku že njegova dvanajsta sezona v ligi, v katero je vstopil leta 2004, ko je po evropski karieri okrepil San Antonio Spurs. S teksaškim moštvom je bil tudi dvakrat prvak lige, v nadaljevanju kariere pa so bili njegovi delodajalci še Sacramento Kings, Milwaukee Bucks, Orlando Magic, New York Knicks, Memphis Grizzlies, Miami Heat in od oktobra Detroit Pistons.

Ne spreglejte