Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
21. 2. 2012,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Krka Banvit

Torek, 21. 2. 2012, 21.19

8 let

Tokrat jih prosti meti niso pustili na cedilu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po pravi drami je novomeška Krka na krilih svojega kapetana Jureta Balažiča ugnala Banvit in slavila prvo zmago v drugem delu evropskega pokala.

Če so prosti meti Krko pokopali v finalu slovenskega pokala, so tokrat v ključnih trenutkih zadevali, kar je bilo treba zadeti, prekinili niz evropskih porazov in vsaj še teoretično ostajajo v igri za preboj med najboljših osem. Čeprav se je v delu tekme nakazoval nov črn scenarij, pa je naposled le obveljala dobra uvodna napoved. Kot bi Novomeščane zadnje klofute sprostile in obenem do ustrezne mere razjezile, je Sekuličeva četa tekmo odprla s pravšnjo obrambno zavzetostjo, iz katere je črpala tudi napadalno navdahnjenost. Potem ko so se v prvih treh napadih med strelce vpisali trije različni košarkarji, v četrtem pa je Smiljan Pavič zgrešil skorajda nezgrešljivo, je vajeti igre v svoje roke, kot že tolikokrat doslej, prevzel kapetan Jure Balažič. Nekoliko previsok za nižje igralce in preveč iznajdljiv ter prodoren za višje je do sedme minute vknjižil kar 12 točk, ob tem še marljivo skakal, tako da je Krka tedaj vodila z rezultatom 16:11. Koraka naprej domača četa ni zmogla, saj je začela popuščati obrambna koncentracija, nič kaj dobro pa se ni obneslo niti osveževanje peterke. Trener Aleksander Sekulič je namreč sprejel turški izziv in tudi sam energično pomahoval proti igralcem s klopi. Do devete minute jih je v ogenj poslal kar deset. Obsedel je le izkušeni Simon Petrov.

Bolj plodno je bilo kadrovanje Eneja Orhuna. Obrestovalo se mu je predvsem angažiranje branilca Cliffa Hammondsa, ki je denimo na prvi tekmi proti Dolenjcem dosegel vsega pet točk. Tokrat je svojo sedmo vknjižil že po nekaj minutah in še pred koncem prve četrtine izenačil na 19:19. V 13. minuti je po košu Serkana Erdogana Banvit celo prvič vodil (23:21). Kmalu zatem je bila po košu Bojana Krivca tehnica znova na strani Krke (24:23), sledile pa so turške minute z delnim rezultatom 2:8. Novomeščani so v tem obdobju gostom delo olajševali z nepovezano igro v napadu in številnimi izgubljenimi žogami. Do odhoda na glavni odmor so jih zapravili kar 10. Vseeno so se znova po zaslugi Balažiča in Zorana Dragića še pravočasno vrnili v igro. Kapetan je s svojo 17 točko malo pred iztekom druge četrtine svoji ekipi znova priigral vodstvo (42:40).

Precej slabši obraz so Novomeščani nato pokazali v tretjem delu tekme, v katerem so po košu Lalića v 22. minuti še vodili s 44:42, nato pa po izenačenju 46:46 povsem popustili. Oranžno-bela četa iz Turčije je stavila predvsem na fizično moč pod košem in zgledno sodelovanje z zunanjo linijo, tako da je bil že po nekaj minutah na semaforju rezultat 49:57. Čeprav so bili tedaj slovenski prvaki ob zgrešenih metih na trenutke že deležni zasmehovanja s tribun, trener Sekulić pa nekaj ''lekcij'' nesojenih trenerjev, igra ni dokončno razpadla. Pod vodstvom Mateja Rojca se je Krka na prehodu iz tretje v zadnjo četrtino podala v vnovičen lov, ki je dodobra zmedel goste. V 34. minuti je prav Rojc s svojo šesto točko Novomeščane znova popeljal v vodstvo (63:61).

Kot bi čutil, katere može mora za odločilne trenutke poslati v ogenj, je Sekulić s klopi dvignil Nissima, Balažiča in Laliča. Odgovorili so mu z odgovorno igro in vodstvom 67:62. A le-to Banvita še ni prisililo v predajo. Vrnili so se še v pravem trenutku, da so poskrbeli za stresno končnico, v kateri so ščepec dramatičnosti dodali tudi Dolenjci. Sprva z nešportno osebno napako Dragića, nato z nespametno osebno napako Lučića. Še dobro minuto pred koncem je bil rezultat 70:70, nato pa je imela Krka po hladnokrvno zadetih prostih metih Balažiča zmago že skorajda v rokah (74:71). Do konca je bilo namreč še manj kot deset sekund. Gostje niso prišli do prave priložnosti za tri točke, a kaj ko je robustnega Williamsa z blago osebno napako zaustavil Lučić in mu tako po zanesljivem košu namenil še dodaten prosti met. Američan ga ni izkoristil, zato pa sta bila na drugi strani ob taktičnih osebnih napakah bolj zbrana Nissim in Hamid, tako da je zmaga ostala na Dolenjskem.

Ne spreglejte