Šov in rekord Dončića, ki pa je doživel prvi reprezentančni poraz

V pravi EuroBasket poslastici je Hrvaška prva v sklopu priprav na evropsko prvenstvo porazila Slovenijo (81:85). V naši izbrani vrsti je bil spet izvrsten Luka Dončić, ki se je tokrat zaustavil pri zanj rekordnih 27 točkah, osmih skokih in petih podajah, a je bil po tekmi slabše volje, saj ga zanimajo le zmage.

Luka Dončić je bil spet razpoložen za igro, vendar je kljub njegovim 27 točkam Slovenija proti Hrvaški izgubila.

1 / 4

Luka Dončić je bil spet razpoložen za igro, vendar je kljub njegovim 27 točkam Slovenija proti Hrvaški izgubila. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

2 / 4

Edo Murić je bil z 20 točkami drugi najboljši strelec. Foto: Grega Valančič/Sportida

3 / 4

Dvojec Bogdanović - Šarić je Sloveniji dosegel 48 točk. Foto: Vid Ponikvar

4 / 4

Dario Šarić je bil ob koncu nerešljiva uganka za slovensko obrambo. Foto: Reuters

Polna dvorana v Opatiji je spremljala napet obračun med gostitelji Hrvati in Slovenci. Luka Dončić je bil prvi, ki je zatresel hrvaško mrežico, v nadaljevanju pa je bil nerešljiva uganka, potem ko je dosegel rekordnih 27 točk (na zadnji tekmi proti Češki se je zaustavil pri številki 20) v dresu slovenske reprezentance – trojke je metal 6/8, poleg tega pa v statistiko vpisal še osem skokov in pet podaj.

Izbranci Igorja Kokoškova so nadzirali potek dogodkov, v prvem polčasu vseskozi vodili, a povsem ob koncu odprli pot Hrvatom do prvega naskoka pri 46:45.

Kot je bilo pričakovati, so vse stavili na dvojec Bojan Bogdanović - Dario Šarić, ki sta dosegla po 25 oziroma 23 točk. Naši sosedje so igrali tekmo brez pravega organizatorja igre, saj je Roko Leni Ukić zaradi poškodbe manjkal, Marko Popović pa je igral le 12 minut.

Randolph na tekmo prišel praktično z letala, zato ni igral

Dvojec Bogdanović - Šarić je Sloveniji dosegel 48 točk. Dvojec Bogdanović - Šarić je Sloveniji dosegel 48 točk. Foto: Vid Ponikvar "Ekipa Hrvaške je ena najboljših v Evropi. Šarić in Bogdanović sta super igralca. Odlično igrata tudi v ligi NBA. V sebi imata veliko znanja," je povedal Dončić, ki je sicer dobro pokrival Bogdanovića, a se je razigral, ko so ga pokrivali drugi: "Bojan je super igralec. Ima zlato roko. Dober dvoboj je bil, od katerega se lahko veliko naučim."

A so tudi v slovenski reprezentanci manjkali košarkarji. Anthony Randolph je prišel dobesedno na tekmo, potem ko se je vrnil iz ZDA, kjer se je poročil, mladi Vlatko Čančar pa se še zdravi po poškodbi gležnja.

Če so imeli Slovenci v prvem delu najvišjo prednost devetih točk, sta bili ekipi v drugem zelo izenačeni. Ključni trenutek se je zgodil pri 76:76, ko so sodniki krivično piskali osebno napako Klemnu Prepeliču v obrambi, čeprav se je Bogdanović zaletel vanj. Nato je dobil še tehnično napako, ki je vidno razdražila slovenske košarkarje.

"Ni pomembno, kaj dosežem, če izgubimo"

Edo Murić je bil z 20 točkami drugi najboljši strelec. Edo Murić je bil z 20 točkami drugi najboljši strelec. Foto: Grega Valančič/Sportida Hrvati so pobegnili na 83:78, ko je Dončić s šesto trojko vzbudil upanje (81:83), a našim košarkarjem ni uspelo izsiliti podaljška, potem ko so nespretno poskušali žogo povsem ob koncu spraviti v hrvaški koš.

Čeprav je imel Dončić najboljšo predstavo v slovenskem dresu, pa je bil po tekmi razumljivo slabe volje. "Ni pomembno, kaj dosežem, če izgubimo. Iz poraza se moramo naučiti. Če izgubimo, ni nikoli dobra tekma, ne glede na to, koliko točk dosežem," je dejal slovenski košarkarski čudežni deček, ki je dvoboj končal s petimi osebnimi napakami.

Hrvaška je tako prva Sloveniji zadala poraz v pripravljalnem obdobju, sama pa nadaljuje zbiranje skalpov, potem ko je sredi tedna premagala že Francijo in Litvo.

"Nismo šele danes spoznali Dončića"

Dario Šarić je bil ob koncu nerešljiva uganka za slovensko obrambo. Dario Šarić je bil ob koncu nerešljiva uganka za slovensko obrambo. Foto: Reuters "Ko igrate proti ekipi, kot je Slovenija, ki ima vrhunske igralce na zunanjih položajih, moraš biti pristop na začetku prvega in drugega polčasa enak. Energija mora biti prava. Mi smo bili na začetku premehki. Pozna se, da smo deset dni v zaostanku s pripravami za Slovenci. Ko smo našli peterko in začeli igrati s pravo energijo, je prišel tudi rezultat. Poznalo se nam je, da nam je manjkal prvi organizator igre, in to proti mega Sloveniji, ki ima odlično zunanjo linijo. Nismo šele danes spoznali Dončića, vsi vemo, kdo je Dragić, potem je tudi odličen strelec Prepelič … Ker smo igrali brez organizatorja igre, nam ta zmaga pomeni še več," je bil vesel selektor Hrvaške Aco Petrović.

Slovenija se bo v nedeljo ob 18. uri v Opatiji pomerila še z Ukrajino, ki jo v ponedeljek čaka še dvoboj s Hrvaško.

Hrvaška : Slovenija 85:81 (67:63, 46:45, 19:25)

Športna dvorana Marino Cvetković, gledalcev 3000, sodniki: Dožai, Vovk, Vulić (vsi Hrvaška).

Hrvaška: Krušlin 2, Popović 2 (2:2), Simon 8, Šarić 25 (6:8), Žorić 11 (1:1), Planinić 8 (2:2), Ramljak 4, Bender 2, Bogdanović 23 (4:4).

Slovenija: Dragić 8 (2:2), Prepelič 12 (3:4), Murić 20 (4:4), Blažič 2 (2:2), Vidmar 6 (2:8), Zagorac 3 (0:2), Dimec 3 (3:4), Dončić 27 (1:4).

Prosti meti: Hrvaška 15:17, Slovenija 17:30.
Met za dve točki: Hrvaška 26:43, Slovenija 14:30.
Met za tri točke: Hrvaška 6:18 (Bogdanović 3, Simon 2, Šarić), Slovenija 12:30 (Dončić 6, Prepelič 3, Murić 2, Zagorac).
Skoki: Hrvaška 35 (27 + 8), Slovenija 34 (22 + 12).
Osebne napake: Hrvaška 27, Slovenija 24.
Pet osebnih: Popović (31.), Bender (32.).

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano