Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
7. 9. 2016,
22.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

Slovenija Ukrajina kvalifikacije EuroBasket 2017 Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 7. 9. 2016, 22.38

6 let, 7 mesecev

Po zmagi Slovenije nad Ukrajino s 84:77

Slovenija letela na krilih Zorana Dragića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Slovenija, Ukrajina, košarka | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenija se v sklopu kvalifikacij za EuroBasket 2017 veseli nove zmage in je po treh tekmah še neporažena. Z veliko pomočjo Zorana Dragića, tekmo je končal pri 28 točkah, je s 84:77 padla Ukrajina. Razlika bi bila lahko še večja, a so si slovenski košarkarji ob koncu privoščili padec in niso odigrali, kot si je zamislil selektor Igor Kokoškov.

Navijači v Zlatorogu so pozdravili dvoboj dveh reprezentanc, ki sta bili pred sredino tekmo še neporaženi. Sloveniji pripada vloga favorita kvalifikacijske skupine E, ki jo je kaj kmalu začela upravičevati.

Izbranci Igorja Kokoškova so v slogu prejšnjih tekem začeli tudi tokrat. Ukrajincem so dali vedeti, da bodo s težavo prihajali do odprtih metov, dobro pa so zaustavljali visoke košarkarje, od koder sta sicer bila najbolj nevarna Kiril Fesenko in Vjačeslav Kravcov.

Kako na EuroBasket 2017?

Slovenija po 12 letih znova igra v kvalifikacijah za veliko tekmovanje. V boju za nastop na EP 2017 bo odigrala šest tekem, na evropsko prvenstvo pa se bodo ob prvouvrščeni reprezentanci iz vsake skupine uvrstile še štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Kapetan naše izbrane vrste Goran Dragić je po petih minutah zahteval menjavo, ko je Slovenija vodila z 11:9, nato pa je na sceno stopil njegov brat Zoran. S prodori in hitrostjo je ponagajal obrambi Ukrajine, ki ni našla pravega odgovora, kako ga zaustaviti.

 

 

"Dajmo Slovenci!" odmeva v celjskem Zlatorogu. #Slovenia #Ukraine #EuroBasket2017 #qualification

A video posted by Jaka Lopatič (@jakalopatic) on

Do konca prve četrtine (23:15) je dosegel sedem točk, najvišji naskok pa je bil pri 22:13, ko je prav tako s prodorom zadel Jaka Klobučar.

Zoran Dragić se ni zaustavljal

Goran Dragić tekmo končal pri šestih točkah, enajstih podajah in sedmih izgubljenih žogah. | Foto: Grega Valančič / Sportida Goran Dragić tekmo končal pri šestih točkah, enajstih podajah in sedmih izgubljenih žogah. Foto: Grega Valančič / Sportida Ukrajinci so se zatekli k agresivnemu pokrivanju že na polovici Slovenije, za kratek hip ponagajali in se približali na 21:25, ko je po Zlatorogu spet poletel Zoki. Sredi druge četrtine je bil pri 12 točkah, Slovenija pa je po košu Gašperja Vidmarja vodila že z visokimi 13 točkami (36:23).

A kaj ko so se v naši igri prikradle napake in košarkarji v modro-rumeni opravi so s štirimi zaporednimi protinapadi in zaradi slabega vračanja zeleno-belih kar naenkrat spet prišli na vsega pet točk zaostanka (31:36). V obrambi so poskusili še s cono, a jo je v hipu s trojko in že 17. točko razbil kdo drug kot Zoran.

Piko na i prvega polčasa pa je postavil njegov brat, ki je v prejšnjem napadu izgubil žogo, nato pa v zadnji sekundi prvega polčasa zadel trojko za 48:39 in dvignil na noge slovenske navijače, ki so vneto navijali za svoje ljubljence.

Od +18 v hipu do +7

Premierno je v dresu članske slovenske reprezentance zaigral mladi Vlatko Čančar, ki je na  parketu prebil 1:18. | Foto: Grega Valančič / Sportida Premierno je v dresu članske slovenske reprezentance zaigral mladi Vlatko Čančar, ki je na parketu prebil 1:18. Foto: Grega Valančič / Sportida Član Miami Heat je dobro razigraval soigralce in po treh njegovih novih odličnih podajah (skupno 11) je Slovenija pobegnila na 57:43, najvišji naskok pa sta v tretji četrtini zrežirala Zoki in Klobučar. Po njunih novih skupnih enajstih  točkah, prvi je bil že pri 24, drugi pri desetih točkah, so navijači pozdravili prednost 18 točk (68:50 in pri 70:52).

Zaradi odličnega napada so se v domačem taboru lahko nadejali ugodnega izkupička na tem dvoboju.

Slaba plat slovenske reprezentance je bilo izvajanje prostih metov, saj so jih metali vsega polovično uspešno (15/30). Če bi zadeli vsaj polovico zgrešenih, bi na koncu slavili prepričljivo zmago, tako pa so ob koncu popustili in tekmo dobili z vsega +7 (84:77).

"V vsako tekmo grem stoodstotno, kar dobim od tekme, vzamem. To je bil moj dan, a tudi od vseh, ker smo zmagali. Morda smo nekoliko razočarani, ker smo zmagali le za sedem točk, a imamo zdaj v žepu tri zmage," je z 28 točkami dejal junak tekme in nato nadaljeval: "Lahko smo veseli, da smo zmagali. Začeli smo tako, kot smo si želeli. Škoda padca, a na srečo ni bil prehud in smo lahko veseli."

"Z zmago smo lahko zadovoljni, ne pa z načinom, kako smo do nje prišli"

Selektor Igor Kokoškov ni zadovoljen s padci. Zlasti ga je razjezil tisti ob koncu tekme. | Foto: Grega Valančič / Sportida Selektor Igor Kokoškov ni zadovoljen s padci. Zlasti ga je razjezil tisti ob koncu tekme. Foto: Grega Valančič / Sportida Selektor, ki je v prvi četrtini mlademu Vlatku Čančarju omogočil članski reprezentančni krst, je po koncu opozoril na nihanja, ki jih je še vedno preveč, kakor tudi izgubljenih žog (16, od tega jih je Goran Dragić izgubil sedem).

"Zmage smo lahko veseli, a smo v določenih trenutkih delali osnovne napake. Škoda … V igri moramo delovati bolj odgovorno. Ne samo da igramo močno košarko, ampak moramo biti tudi pametni. Morali bi narediti večjo razliko. Na koncu smo bili utrujeni in popustili. Z zmago smo lahko zadovoljni, ne pa z načinom, kako smo do nje prišli. Konec tekme bi moral biti drugačen."

Slovenija je po novi zmagi sama na vrhu skupine E in se pridno približuje zadanemu cilju, ki je končno prvo mesto in uvrstitev na EuroBasket 2017. Naslednji obračun bo odigrala v soboto na Kosovu, prihodnjo sredo v Stožicah proti Bolgariji, za konec pa bo prihodnjo soboto sledil še obračun z Ukrajinci.

Ne spreglejte