Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rašo Nesterović Zoran Janković Matevž Zupančič Jani Möderndorfer

Torek, 18. 3. 2014, 18.40

8 let

Se Rašo Nesterović res vključuje v Union Olimpijo? Prednosti in zadržki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V preteklih dneh se je pojavilo precej govoric, da v Union Olimpijo prihaja Rašo Nesterović. Razmišljali smo, kaj bi prihod enega najboljših slovenskih košarkarjev pomenil za klub.

Rašo Nesterović je v zadnjem času v medijih izrazil željo, da vstopi v Union Olimpijo. V klubu je na začetku košarkarske kariere tudi že igral, a ga kaj kmalu zapustil in izjemno kariero zgradil v tujini, kjer je osvojil tudi naslov evropskega klubskega prvaka in prvaka lige NBA.

Podpira ga župan?

Če bi Nesterović postal del kluba ali celo njegov predsednik, bi moral imeti tudi potrebno finančno zaledje. In kdo naj bi mu pri tem projektu stal ob strani? Nesterović trdi, da za njim stoji vlagatelj, ki ostaja neimenovan. Ob strani naj bi mu po poročanju nekaterih medijev stal tudi župan mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, kar je nekoliko kontradiktorno, saj naj bi Nesterović svoj prihod ostro pogojeval z umikom politike iz kluba. Ta pa je v slovenskih klubih prek državnih podjetji tako ali drugače prisotna že od nekdaj in vprašanje je, ali bi klubi zmogli svojo konkurenčnost brez podpore gospodarstva v takšni obliki.

Klubski predsednik je že tretje leto Jani Möderndorfer, ki je to mesto zasedel še kot predstavnik Ljubljane, ki od nekdaj sofinancira ljubljanske športne kolektive, zdaj pa nastopa na burnem poligonu državne politike.

Nesterovića bi sprejeli z odprtimi rokami

Kakšno vlogo bi lahko prevzel Nesterović, ni znano, a sam se vidi kot predsednik kluba, kar pa vendarle morda prinaša številne drugačne odgovornosti, obveznosti in znanja, kot jih ponuja nekdanji vrhunski športnik. Bi Nesterović poprijel za delo športnega direktorja? V klubu bi to možnost verjetno sprejeli z odprtimi rokami, saj so javno zatrdili, da imena in znanja, kot ga ima Nesterović, nikakor ne zavračajo.

Rašo naj bi se po nekaterih informacijah s predsednikom kluba že pogovoril, vendar je za zdaj še prezgodaj za kakšne sklepe, predsednik pa položaja še ne želi javno komentirati. Ob vsem tem je treba vedeti, da za klubom že dobro desetletje stojijo mnogi pokrovitelji in nekateri imajo sklenjene pogodbe tudi za prihodnjo sezono. Klub ima kot vsako društvo svojo piramido odločanja, ki se je pravno mora držati, tako da vse niti tudi niso v rokah predsednika Möderndorferja. Zato o kakšni predaji kluba na hitro ni mogoče razmišljati.

Koliko sredstev lahko zagotavlja?

"Dokler stvari niso bolj formalne narave, jih predsednik poglobljeno ne želi komentirati. Nikogar se ne izključuje iz projekta. Javno jih bo obrazložil, ko se kaj zgodi. Ve se, kateri organi nosijo odločitve v športnih društvih, jasno pa je, da mora biti vsaka odločitev sprejeta v korist kluba," nam je zaupal direktor kluba Matevž Zupančič.

Vprašanje je tudi, ali bi lahko in na kakšen način bi Nesterović za prihodnja leta zagotavljal primeren proračun za popolno delovanje kluba in ali bi bili novi vlagatelji pripravljeni pokriti tudi preostali dolg. Kolikšen vložek bi bil potreben, da bi klub ob tem lahko tudi izboljšal rezultate na lokalni ravni lige ABA in slovenskih domačih tekmovanj? Potrebna finančna injekcija za oboje je velika. Če je odgovor kljub temu pritrdilen, potem bi ga klub in pristaši Olimpije z veseljem sprejeli. Vendarle gre za slovensko športno legendo, ki je slovenski šport ne sme pozabiti. Podoben primer je denimo Matjaž Smodiš, ki se je dokaj hitro dogovoril za sodelovanje s Krko. Smodiš je sprejel vlogo svetovalca in se vključil v strokovno delo, vodilne stolčke pa v klubu še vedno zaseda kapital. Nekaj primerov vključevanja poznamo tudi iz tujine – nekateri so bili uspešni, drugi so se končali slabo.

S Pipanom že iščejo okrepitve, Filipovski največji upnik

Klub po drugi strani s trenerjem Alešem Pipanom, ki je sicer sklenil sodelovanje le za eno sezono, že pogleduje v prihodnjo sezono. Pogovori naj bi potekali tudi že z morebitnimi novimi okrepitvami, gradi se nujno okostje ekipe, za kaj več pa je še prezgodaj, saj še ni jasno, v katerih tekmovanjih bo klub nastopal in kako daleč bodo poleti lahko finančno segli. Veliko je odvisno tudi od odločitve glede morebitne prodaje nekaterih igralcev in vključitve nekaterih klubskih mladincev v članski pogon. Prav tako v klubu ne skrivajo, da bo glede na trenuten finančni položaj v Sloveniji, športu na sploh in v klubu morda treba ekipo in delovanje kluba še poceniti, sploh ker klubu preti še nekaj upnikov, med katerimi je največji nekdanji trener Sašo Filipovski.

Vprašanje pa je, kakšne namene bi ob morebitnem sodelovanju z zdajšnjim vodstvom imel Nesterović, ki je ob tem še vedno na visoki funkciji znotraj Košarkarske zveze Slovenije.

Dolg znižan, a še obstaja

Olimpija se je pred nekaj sezonami bojevala za obstoj, dolg je znašal nekaj več kot štiri milijone evrov, vendar je bil v zadnjem obdobju in po objavi po lanski skupščini dodobra znižan na dober milijon in pol neporavnanih obveznosti, kar je po eni strani velik dosežek, po drugi pa še vedno skrb vzbujajoče stanje. Klub ima s podporo sponzorjev in okolja zagotovljen obstoj, glede rezultatskih apetitov pa je še vedno na razpotju, ko sanacija ne gre z roko v roki z vseeno želenim in nujnim rezultatom na domačem parketu.

S povabilom v Evropo?

Pri Olimpiji se poraja tudi vprašanje, ali bo v prihodnji sezoni spet lahko igrala v evropskih pokalih. Prek lige ABA se ji namreč ni uspelo prebiti v Eurocup, vprašanje je, ali bi to lahko drugič zapored storila s povabilom Uleba. Vendar najbrž le pod pogojem, da bo vodstvo tekmovanja zadržalo sistem tekmovanja z 48 klubi.

Olimpija je v tej sezoni precej presenetila z igrami v evropskem pokalu, kar bi tudi lahko pozitivno vplivalo na pridobljeno povabilo, a Uleb bo znova želel čiste račune in klub brez Fibinih blokad registracij. Denimo legendarna Cibona je v evropskih tekmovanjih zabeležila kar 30 zaporednih porazov in kljub temu ostala na Ulebovem zemljevidu tudi s pomočjo povabil.

Dogovor s Predinom

Na to naj ne bi vplival tudi nedopustni prestopek, ki ga je storil Zoran Predin, ko je po tekmi udaril sodnika. Po nekaterih vesteh naj bi se slovenski glasbenik s klubom že dogovarjal, kako naj bi poravnal kazensko globo, klub pa še čaka na odgovor disciplinskega razsodišča na pritožbo, v kateri je klub zaprosil za omilitev kazni. Zmajem namreč grozijo tri tekme pred praznimi tribunami, če bodo nastopali na pokalu Uleb.

Če bo Nesterović predstavil vizijo in dober projekt, bo vidno vlogo v Olimpiji verjetno dobil, klub pa z njim v svojih vrstah veliko ime evropske košarke. A kot kaže, bo na odločitve treba še malo počakati.

Ne spreglejte