Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 16.44

8 let

Pešić vendarle trener Crvene zvezde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji selektor košarkarske reprezentance Jugoslavije Svetislav Pešić je postal novi trener beograjske Crvene zvezde.

Vodstvo Crvene zvezde je s srbskim strokovnjakom podpisalo enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto. Negotovost o njegovem prihodu se je vlekla že nekaj tednov, danes pa je postalo jasno, da je Svetislav Pešić postal največja okrepitev Crvene zvezde pred začetkom nove sezone.

Vsak trener si želi njegove statistike

Trenersko kariero je Pešić pričel leta 1982 v Bosni, kjer je zdržal štiri leta. V tem času je osvojil prvenstvo Jugoslavije, in sicer leta 1983. Uspešen je bil tudi v jugoslovanskem pokalu leta 1984. Naslednja tri leta je nadaljeval z delom v reprezentanci Jugoslavije, v kateri so mu zaupali mlade košarkarje. S kadeti je leta 1985 osvojil kadetsko evropsko prvenstvo, enak podvig mu je uspel z mladinsko izbrano vrsto leta 1986. Leto dni kasneje pa je stopil še korak dlje, ko je popeljal mladinsko reprezentanco do zlate medalje na svetovnem prvenstvu v Bormiju.

Dirigentsko palico nad člansko reprezentanco je prevzel leta 1987, ko so ga medse privabili Nemci. Zaupanje se jim je poplačalo šest let kasneje, ko je z Nemčijo osvojil evropsko prvenstvo.

Po reprezentančni epizodi je ostal v Nemčiji in deloval pri Albi vse do leta 2000, nakar je sledila vrnitev na Balkan. Leta 2001 je postal selektor članske izbrane vrste Jugoslavije in jo popeljal do evropskega (2001 - Turčija) in svetovnega vrha (2002 - Indianapolis). Vmes je vodil tudi nemški Köln.

Izjemni mednarodni uspehi so Pešića pripeljali do slovite Barcelone, s katero je osvojil vse, kar se osvojiti da – evroligo (leta 2003, ko je imel v ekipi Dejana Bodirogo, Šarunasa Jasikevičiusa, Gregorja Fučko, Juana Carlosa Navarra, …), državno prvenstvo ter španski pokal. Zaradi nesoglasij z vodstvom kluba je zapustil katalonsko prestolnico ter odšel k rimski Lottomatici. Sledili sta še kratki epizodi pri Gironi in Dinamu iz Moskve.

Sedaj se ponovno vrača v rodno domovino - uradno je postal trener Crvene zvezde, s katero bo imel tako kot v vseh dosedanjih klubih kot tudi reprezentancah velike načrte.

Ne spreglejte