Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
9. 12. 2015,
21.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Union Olimpija Bilbao Baskets

Sreda, 9. 12. 2015, 21.15

8 let

Olimpija z neslavnim rekordom zapravila prvo priložnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav so se košarkarjem Olimpije že v sredo odpirala vrata drugega dela EuroCupa, so s slabšo predstavo priznali premoč favoriziranemu moštvu Bilbao Basket. O napredovanju bo odločal zadnji krog.

Z zmago proti favoriziranemu španskemu moštvu bi si košarkarji Uniona Olimpija že v sredo zagotovili preboj v drugi del EuroCupa. Sprva jih ni prav nič motilo, ker so imeli gostje v svojih vrstah novinca Mirzo Begića, saj je pričakovano tekmo začel na klopi.

Domači so bili v uvodnih desetih minutah napadalno učinkoviti, prav tako je delovala obramba. V deveti minuti so vodili s 17:11. Takrat je na parket stopil 216 centometrov visoki Begić. Nemudoma je pokazal svojo znanje pod obročem in mlademu Vasiliju Vučetiću odčital lekcijo. Z domačimi se je poigraval in v zelo kratkem času dosegel devet točk.

A mu je sprva na drugi strani s trojkami še pariral Luka Rupnik, ki je zadel tri trojke zapored za vodstvo Olimpije s 27:11. Takrat pa je zbranost izbrancev Gašperja Potočnika povsem popustila. V drugi četrtini so dobesedno polagali žoge tekmecem v roke. Izgubili so kar deset žog. Zaradi nespametnih napak so gostje prišli do igre, ki je značilna za Špance.

Toliko izgubljenih žog …

V dobrih petih minutah so dosegli toliko točk kot prej v celotni prvi četrtini in vodili s 37:31, najvišji naskok pa imeli prav ob odhodu na 15-minutni premor, ko je bilo na semaforju dvorane v Stožicah zapisano 48:37 za Bilbao, pri katerem je bil napadalno zelo razpoložen Dairis Bertans – v prvih dvajsetih minutah je dosegel 14, na koncu pa se je pohvalil s 26 točkami.

V Stožicah se je tokrat zbralo lepo število navijačev, po podatkih organizatorja tekme naj bi jih bilo približno 4-800, ti pa so bili pri zaostanku s 46:51 v pričakovanju, da bo Olimpija ujela priključek in se vključila v boj za zmag. A so na žalost sledile nove nespametne poteze v napadu, število izgubljenih žog pa se je povzpelo že na krepkih 17.

Rekord popravili s 24 na 26

Igra se je povsem ustavila, v napadu ni bilo pravih rešitev, prav tako obramba ni bila več na pravi ravni. Baski so šest minut pred koncem z novo trojko Bertansa pobegnili za 15 točk (69:54), najvišji naskok pa imeli pri 76:54, medtem ko je bil končni rezultat 84:63.

Košarkarji Olimpije so na tej tekmi postavili neslaven rekord. Do zdaj so v EuroCupu izgubili največ 24 žog v enem obračunu. To se je zgodilo v drugem delu krstne sezone proti Banvitu, proti Bilbau pa so to številko povečali na velikih 26.

Očitno so se domači igralci, čeprav so dobili navodila, premalo zavedali, da je vsaka točka pomembna, saj bo v zadnjem krogu morda prav razlika v doseženih koših odločilna v boju za napredovanje, če se bo Olimpija znašla poravnana s francoskim Nanterrom. Jasno pa je, da bi Ljubljančani z zmago na gostovanju proti Oldenburgu Klemna Prepeliča razrešili prav vse dvome.

Ne spreglejte