Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
15. 11. 2012,
22.29

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poročilo

Četrtek, 15. 11. 2012, 22.29

8 let, 1 mesec

Olimpija na krilih Blažiča do drugega italijanskega skalpa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zmagi v prvem krogu evrolige je Olimpija še drugič v tej sezoni premagala Cantu. Tvorec velike zmage je bil Jaka Blažič, ki je ob koncu prevzel odgovornost nase, tekmecu pa natresel kar 30 točk.

Kot ekspresni vlak so košarkarji Uniona Olimpije na krilih Arona Baynesa krenili v dvoboj s Cantujem. Po njegovi četrti točki je bilo 6:0. Enemu najboljših centrov v letošnji evroligi se je v napadu priključil razpoloženi Jaka Blažič in skupaj sta peljala voz Olimpije v prvi četrtini. Dosegla sta dosegla 15 točk, "zeleno-beli" pa so zaostajali s petimi točkami (17:22).

Italijani so do te prednosti prišli po nešportni osebni napaki Dominica Watersa pri rezultatu 15:15. Nasploh so se sodniki prehitro odločali za tovrstne prekrške. V drugi četrtini jo je dobil tudi Jan Močnik. A ti nista zamajali "zmajev", ki so v nadaljevanju zaigrali v obrambi bistveno bolj čvrsto in tako tudi prepričljivo dobili skok (18:10). Bistvo v Olimpijinem preobratu pa se skriva v izgubljenih žogah. V prvi četrtini so jih izbranci Saša Filipovskega tekmecu namenili sicer kar pet, v drugi pa vsega eno. In pri tako mladi zasedbi je ključno, če želi računati na uspeh v elitni evroligi, da po nepotrebnem ne zapravlja žog.

Razpoloženima Baynesu (9 točk) in Blažiču (13) se je v napadu priključil še mladi Klemen Prepelič. Na parketu je izpolnjeval navodila trenerja. Ta od njega zahteva, da se poleg projektilov od daleč odloči tudi za prodore. Tako je prišel do dveh podaj, Olimpija pa po odlični igri do izenačenja pri 29:29. Ravno po osmi točki Prepeliča so se domači košarkarjem v modrih dresih oddaljili na štiri točke (40:36), medtem ko so polčas zaključili pri rezultatu 42:39. Požrtvovalna igra, ki je bila vidna v prvem polčasu, bi si zaslužila večjo podporo s tribun. V Stožicah se je zbralo vsega 4200 gledalcev, za nameček pa se je najbolj slišalo 80 organiziranih navijačev Cantuja.

Da se v evroligi ne sme popuščati, so se košarkarji slovenskega evroligaša kaj kmalu prepričali. Cantu je v vsega štirih minutah in pol dosegel 13 točk, od tega tri trojke. Kljub nekoliko slabšemu in manj učinkovitem napadu je Olimpija držala stik z Italijani. Škoda, da je bil povsem nerazpoložen Finec Teemu Rannikko, ki do začetka zadnje četrtine kljub odprtim metom ni bil učinkovit. Vsi njegovi štirje poskusi so bili nenatančni – od tega tri trojke. So pa bili izza črte 6,75 m izjemno učinkoviti Italijani. Nekdanji "zmaj" Manučar Markoišvili jih je tako kot Blažič dosegel do tega trenutka tri, Italijani pa so jih pri vodstvu z 62:59 v 30. minuti metali neverjetnih 8:13.

A se niso zaustavili. Po vnovični trojki izkušenega Mazzarina je Cantu povedel z najvišjo prednostjo šestih točk (67:61). K sreči je veliko želje in odločnosti kazal Blažič, ki je bil nerešljiva uganka za nasprotno moštvo. Vseh devet točk Olimpije na začetku zadnje četrtine je dosegel slovenski reprezentant in pri svoji 27 točki v 34. minuti poravnal rezultat na 68:68, potem ko je bilo že nekako videti, da so vajeti v svoje roke vzeli gostje z Apeninskega otoka.

Trojke pa so v pravem času postale orožje tudi Olimpije. V ključnih trenutkih je dve zapored zadel Dylan Page za 79:75 in 1:58 do konca dvignil občinstvo na noge, ki je vendarle začelo bučno navijati za Olimpijo. Zaključek tekme so tako spremljali stoje in najprej videli koš Brooksa, ki je 1:27 pred koncem znižal na 77:79, njegov soigralec Aradori pa 37 sekund do izteka izenačil na 79:79. Pri Olimpiji je odgovornost na svoja pleča prevzel najbolj razpoloženi Blažič, ki je s prodorom izkoristil dva prosta meta in ju v slogu najbolj izkušenih tudi zadel (30 točk). Italijani so imeli 20 sekund za zadnji napad, a ga niso izkoristili in košarkarji Olimpije so se zasluženo veselili druge zmage v tej sezoni evrolige.

Ne spreglejte