Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
10. 7. 2014,
9.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Union Olimpija Matevž Zupančič dolg Sašo Filipovski Zoran Predin Koper

Četrtek, 10. 7. 2014, 9.45

7 let, 12 mesecev

Olimpija dobila povabilo za EuroCup, sama pa je v velikem finančnem boju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovensko zastopstvo v evropskih košarkarskih pokalih bo v prihodnji sezoni mizerno. Nastop si je s povabilom zagotovila le Union Olimpija, ki pa jo čaka veliko dela, da bo lahko živela zdravo.

Na dokončni odgovor, ali bo Union Olimpija nastopila v EuroCupu, smo morali počakati do skupščine ECA (Euroleague Commercial Asset), na kateri so nato vendarle potrdili vsa moštva, ki so bila že načrtovana za drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje.

A se zdaj za Ljubljančane prava zgodba šele začenja. Največjo težavo bo za začetek predstavljala pristojbina v višini 22 tisoč evrov, ki jo morajo plačati klubi za nastop v prvem delu tega tekmovanja. V primeru napredovanja kot lani bodo morali iz blagajne vzeti dodatnih 13.500 evrov. Če tem zneskom dodamo še stroške sodnikov, kazni in potovanj, lahko izračunamo, da sezona v EuroCupu Olimpijo stane med sto tisoč in 150 tisoč evri.

Najprej rešiti dolg do Filipovskega

Ravno zadnja številka pa povzroča nič kaj prijeten spanec vodilnim v klubu. Takšen znesek morajo namreč pri Olimpiji plačati trenerju Sašu Filipovskemu, saj je tako razsodilo arbitražno košarkarsko razsodišče. In to je za ustroj, ki bo za igralce v novi sezoni namenil okoli 700 tisoč evrov (predlani je bil proračun za moštvo dober milijon, lani recimo slab milijon evrov), težko breme. Največjo težavo vidijo v tem, ker v poletnem času denarnega toka ni, pred vrati pa so tudi volitve.

"En del smo Filipovskemu že dali, precej dolga pa še ostaja. Odplačujemo ga počasi. Za nas je to velik udarec. Imamo tudi odprte določene zadeve do dobaviteljev, ki jih moramo redno plačevati. Tri leta smo jih ažurno, zdaj je pri njih nastal dolg. Dolg Filipovskega moramo pokriti v dveh mesecih. Ekipa bo približno 25 odstotkov cenejša kot lani. V EuroCup smo šli, ker tako želijo tudi sponzorji, mesto, župan … Upamo, da nam bo zdaj okolica pomagala, ker je to tekmovanje drago. Zdaj vse stoji zaradi volitev. Pa ne zato, ker je naš predsednik politik, ampak ker državna in zasebna podjetja čakajo, kaj se bo zgodilo. Vsi so v krizi in so posledično previdni. Sponzorji so in pomagajo, a je težko. Dolg 5,5 milijona evrov nam je uspelo znižati na dva milijona. Od tega zneska bomo še eno leto plačevali posojilo," poudarja direktor kluba Matevž Zupančič.

Zaradi dolgov ne morejo biti razsipni

Glavni trener zeleno-belih Aleš Pipan pričakuje, da bo v moštvu pozdravil še dva ali tri igralce, bodo pa videli, kaj se bo zgodilo z Alenom Omićem, če bo dobil ponudbo kakšnega tujega kluba.

"V tem primeru bi potrebovali dva centra, iščemo pa še košarkarja na mestu krilnega centra z metom. Bomo poceni, mlada, slovenska ekipa. Fantje bodo na parketu borbeni. Tako mora biti v teh časih. Nad nami je dolg do Filipovskega, ki ga moramo poravnati, zato ne moremo biti razsipni. Dolg kluba se je toliko znižal, da bi ga bilo nesmotrno spet povečati s tveganji. Pred nami bo kmalu obdobje sklepanja novih pogodb s sponzorji. Za razliko od preteklosti je zdaj vse transparentno in se ve, kaj in kako. Revizija je zunanja in nič se ne da skriti. Lahko pa pogledamo drugod po Evropi in vidimo, da veliko klubov propada, mi pa se še držimo in Evropa nam zaupa," pravi Zupančič.

Zaradi Predina v Koper?

V zraku pa je tudi začetek sezone v EuroCupu, saj zaradi boksarskega incidenta Zorana Predina še ni dokončno znano, kakšna bo kazen za Ljubljančane. Odgovorni v tekmovanju jo želijo znižati, vendar je niso mogli, ker so bili ukleščeni v stara pravila. Zdaj so začela veljati nova. "Realno je, da bomo eno tekmo igrali brez navijačev. Kazni ne morejo povsem ukiniti. Morda pa nam bodo dali na razpolago, da tri tekme odigramo v kakšni drugi dvorani. Koper je ena od možnosti, ker je blizu letališče in tudi nastanitve so primerne. Ko bomo dobili kazen, se bomo pogovorili in se odločili," je dejal direktor kluba, ki dodaja, da so se s Predinom načeloma dogovorili o poravnavi 25 tisoč evrov. Večji del naj bi padel nanj, nekaj pa na varnostno službo, tako da Olimpija pri tej farsi ne bi imela stroškov.

Priprave se bodo začele 11. avgusta v Ljubljani, včeraj pa jim je v Novo mesto "pobegnil" Nebojša Joksimović, ki mu niso mogli obljubiti takšne plačne discipline, kot jo imajo pri Krki: "Vse smo se dogovorili prijateljsko. Nismo mogli sprejeti finančnih pogojev, ker mu nismo mogli zagotoviti vsega. Finančno ne stojimo dobro, zato ne moremo podpisovati pogodb, za katerimi bi težko stali." Dejstvo je, da je pred Olimpijo izjemno težka in naporna sezona, v kateri se bo morala krčevito boriti na parketu, saj igralski kader po kakovosti ne dosega tistih najboljših klubov v regionalni ligi ABA in EuroCupu. Zelo pomemben pa bo kajpak boj zunaj njega, saj se vse začne in konča pri denarju, ki pa ga ni veliko.

Ne spreglejte