Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
4. 8. 2016,
14.53

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Sašo Filipovski Igor Kokoškov Partizan Edo Murić

Četrtek, 4. 8. 2016, 14.53

2 leti, 8 mesecev

Edo Murić

Na vsak način želi pomagati reprezentanci, tudi če mora zato sedeti na klopi

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Edo Murić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Podobno kot Goran Dragić se po letu premora v košarkarsko reprezentanco vrača Edo Murić, ki je poleti našel tudi nov klub. "Igral bom kjerkoli, samo da bom pomagal ekipi. Na položaju krila, krilnega centra ali pa da bom sedel na klopi," Murić zaupa novemu selektorju Igorju Kokoškovu.

Edo Murić je moral lansko reprezentančno akcijo, ko je Slovenija igrala na evropskem prvenstvu, izpustiti zaradi poškodbe rame, s katero je imel v zadnjih letih veliko težav.

Ne le reprezentančnega poletja, poškodba rame mu je vzela tudi začetek lanske klubske sezone, po vrnitvi na parket pa je bil eden glavnih nosilcev igre beograjskega Partizana. Tega je po dveh sezonah letos zapustil.

Želi okusiti nekaj novega

"Kot košarkar imaš omejeno kariero, nekje deset, 12 let. Hočem čim več videti in čim več preizkušati. V ligi ABA igram že vse življenje in želel sem si nekaj novega," je Murić razložil, zakaj se je odločil za selitev v Turčijo k Banvitu, ki ga bo v prihodnji sezoni vodil slovenski trener Sašo Filipovski.

"Imel sem nekaj ponudb in Banvit me je najbolj prepričal. Vsako sezono preseneti kakšnega velikana in tudi v prihodnje bomo poskušali mešati štrene največjim," se nadeja čim višje uvrstitve v močnem turškem prvenstvu.


Goran Dragić: Tudi v Miamiju so videli, da je bolje, če sem v reprezentanci 


"HItra igra bo zaščitni znak slovenske igre," pravi Edo Murić (levo v zelenem dresu). | Foto: Vid Ponikvar "HItra igra bo zaščitni znak slovenske igre," pravi Edo Murić (levo v zelenem dresu). Foto: Vid Ponikvar

Zaščitni znak bo hitra igra

Še prej bo pomagal reprezentanci v boju za uvrstitev na evropsko prvenstvo prihodnje leto.

Po Božidarju Maljkoviću in Juretu Zdovcu bo 24-letni košarkar v izbrani vrsti sodeloval še s tretjim selektorjem – Igorjem Kokoškovom.

"Vsak trener ima svoj sistem igre. Imamo zelo malo časa, da se na vse to navadimo. Veliko stari se učimo na novo in včasih se na treningih zaustavi, vendar verjamem, da se bomo hitro ujeli. Samo da dobimo svojo hitrost. Ko mi začnemo teči, nas je težko ustaviti," o zaščitnem znaku slovenske igre pravi Murić.

Statistika Eda Murića v ligi ABA

13 tekem
25,7 minute na tekmo
10,4 točke
4,2 skoka
1,5 podaje

Po dveh sezonah je zapustil beograjski Paritzan. | Foto: Vid Ponikvar Po dveh sezonah je zapustil beograjski Paritzan. Foto: Vid Ponikvar

Če bo treba, bo tudi krilni center

Kokoškov od leta 2000 kot pomočnik trenerja deluje v ligi NBA, ki je znana po hitri igri, podobno pa bo tudi v reprezentanci.

"Sistem mi zelo ugaja. Igra v ligi NBA je hitra in tudi mi na treningih vadimo tako. Veliko je protinapadov. Imamo veliko hitrih igralcev in mislim, da bo tak sistem super za ekipo," je prepričan Murić.

Trenutno je, potem ko se je Kokoškov zahvalil mlademu Luki Kraljeviću, v reprezentanci še 15 košarkarjev, največja praznina pa je na položaju krilnega centra, kjer lahko po potrebi igra tudi Murić.

"Nimamo klasičnega krilnega centra, zato bo sistem nekoliko drugačen. Selektor mi je dejal, naj mu zaupam, in jaz mu zaupam. Igral bom kjerkoli, samo da bom pomagal ekipi. Na položaju krila, krilnega centra ali pa da bom sedel na klopi. To je reprezentanca, treba se je podrejati ekipi. Ta mesec in pol se bom potrudil tudi na položaju krilnega centra, če bo treba, samo da bom pomagal ekipi," ne vidi težav 202 centimetra visoki košarka Banvita, kjer bo združil moči še z enim Slovencem – Gašperjem Vidmarjem.

V prihodnji sezoni bo pri turškem Banvitu združil moči z Gašper Vidmarjem. | Foto: Vid Ponikvar V prihodnji sezoni bo pri turškem Banvitu združil moči z Gašper Vidmarjem. Foto: Vid Ponikvar

Ni lahkega nasprotnika

Slovenija misijo kvalifikacij za evropsko prvenstvo začenja v petek, ko bo odigrala prvo od devetih pripravljalnih tekem. Prvi nasprotnik bo v Celju Portugalska.

"Ni lahkega nasprotnika. Nimajo znanih košarkarjev, vendar če jim pustiš igrati njihovo igro, so lahko nevarni. Moramo podreti njihov sistem igre. Na nobeno moštvo ne bomo gledali zviška. Vsi znajo igrati košarko. Poglejte zunaj na igriščih. Če bomo mi imeli slab dan, smo premagljivi," pred prvim testom razmišlja Murić.

Kvalifikacije se začnejo 31. avgusta

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo Slovenijo čaka šest tekem, za napredovanje pa se bo bojevala s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo.
Ne spreglejte