Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 10. 2015,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marko Milić Zmago Sagadin Dušan Hauptman Rašo Nesterović Olimpija NBA

Sreda, 14. 10. 2015, 15.31

8 let

Marko Milić potegnil črto in zaprl vrata

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eden najbolj priljubljenih slovenskih športnikov Marko Milić je tudi uradno končal košarkarsko kariero. Sagadin, Hauptman in Nesterović so spregovorili o njegovi karieri in osebnosti.

Na Sportalu smo že v ponedeljek pisali, da je Marko Milić prenehal z resnim igranjem košarke. Pri 38-ih letih je prišel čas za nove izzive. Profesionalna košarkarska kariera je trajala kar 24 let, zadnjo tekmo pa je igral junija v finalu prvenstva Perzijskega zaliva.

"Ker se mi brada trese kot star hladilnik, rajši neham"

"Po več kot dvajsetletni profesionalni karieri je čas, da izstopim iz igre. Moja kariera je bila neverjetna, pa ne le zaradi doseženih lovorik, statistik in pogodb, temveč predvsem zaradi ljudi, ki sem jih spoznal po klubih in mestih na vseh celinah, na katerih sem igral. Resnično so me obogatili kot človeka in kadar se jih spomnim, mi je toplo pri srcu. Čeprav se poslavljam od resnega igranja košarke, verjamem, da bom v kakšni drugi vlogi našel tako veselje in strast znotraj najlepše igre," je ob uradnem slovesu dejal Milić.

Nato se je dotaknil tistih, ki so mu na športni poti stali ob strani: "Rad bi se zahvalil vsem soigralcem, trenerjem, navijačem in medijem, s katerimi smo dobro sodelovali in v velikih primerih postali prijatelji. Zahvaljujem se mami in sestri za podporo na začetku in moji Vesni za pomoč v karieri, za katero lahko rečem, da je bila najina skupna, saj sva celo preživela skupaj. Ker se mi brada trese kot star hladilnik rajši neham, preden me preplavijo emocije. Ajd, se vidimo!"

Vse skupaj pa se je zanj profesionalno začelo leta 1991 v Kranju ...

Sagadin: Milko je bil izjemen talent in odličen košarkar. On je markantna osebnost.

Na njegovi športni poti je imel veliko vlogo Zmago Sagadin. Iz kranjskega Triglava je pripotoval v Ljubljano leta 1994 in se tri leta pozneje veselil velikega uspeha v zeleno-belem dresu. Sredi Rima je pomagal Olimpiji, da je prišla do izvrstnega tretjega mesta v evroligi.

"Milko je bil izjemen talent in odličen košarkar. On je markantna osebnost. V užitek mi je bilo delati z njim. Mislim, da bi lahko naredil še več, če ne bi šel v ligo NBA prehitro. Njegova želja je bila, da gre po najkrajši poti čez lužo in potem se je njegova kariera drugače obrnila, kot sem jaz načrtoval. V celoti gledano je imel bleščečo kariero in mu lahko le čestitam. Pri Olimpiji je sodeloval pri vrhunskih rezultatih. V Evropi je bil del velikanov, odšel je v ligo NBA in pustil pečat v reprezentanci. Na pokošarkarski poti mu želim vse najboljše. Verjamem, da lahko s svojo energijo in šarmom prinese našemu športu veliko," je Sagadin spregovoril o Miliću.

Z Nesterovićem cimra, soigralca, zdaj bosta sodelovala tudi na KZS

Na začetku njegove športne poti je imel pri takratni Smelt Olimpiji soigralca v izkušenemu Dušanu Hauptmanu, ki se mladega Milića spominja kot navihanega igralca: "Kar nekaj let sva igrala skupaj. Pri njemu se je videlo, da je imel zelo rad košarko. Zaljubljen je v ta šport. Vedno se je rad malce norčeval in na ta način kompenziral napore, ki so v vrhunskem športu. Košarko je jemal kot zabavo in velikokrat je tako tudi deloval. V spominu ga imam kot pozitivnega športnika, ki je na treningih in tekmah delal maksimalno zavzeto. Kariero je podaljšal do 38. leta, kar je tako kot jaz. Zanimivo … (smeh, op. p.). Tovrstni športniki, kot je Marko, morajo ostati v športu, ker ima ogromno pozitivne energije, zlasti da se vpelje mlade v košarko."

Prav posebno vez pa je imel Milić na svoji poti z Rašom Nesterovićem. Kadarkoli si bil v njuni bližini, so pokale šale. Večkrat sta drug drugega potisnila tudi v neprijeten položaj: "Marko je bil moj cimer in soigralec. Skupaj sva preživela dosti dobrih in slabih trenutkov. Počaščen sem, da sem bil del njegove kariere in da sva igrala skupaj. Prvič sva se srečala v mlajši reprezentanci, nato sva bila skupaj pri Olimpiji in še v članski izbrani vrsti. Že kot igralec je bil spoštovan, kot oseba je pa še boljši. Veliko sva se šalila, o anekdotah pa raje ne bi, ker to ni za javnost. (smeh, op. p.)"

Vse poti pa peljejo v to smer, da bosta sodelovala tudi v poslovnem svetu. Rašo je na Košarkarski zvezi Slovenije generalni sekretar, Milić pa je tik pred tem, da prevzame vodenje celotnega pogona mlajših reprezentanc.

Ne spreglejte