Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
14.35

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

KK Ilirija kk Rogaška ECE Triglav Šentjur Šenčur Gorenjska gradbena družba Hopsi Polzela KK Krka Novo mesto Kansai Helios Domžale Liga Nova KBM

Torek, 3. 10. 2023, 14.35

6 mesecev, 3 tedne

liga nova kbm, 1. krog

Krka, Helios in Ilirija ligo odprli z visokimi zmagami, Rogaški odvzeta točka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Gašper Okorn KK Krka ABA 2 | Gašper Okorn se je s Krko veselil izjemno visoke uvodne zmage nad Šentjurjem. | Foto Grega Valančič/Sportida

Gašper Okorn se je s Krko veselil izjemno visoke uvodne zmage nad Šentjurjem.

Foto: Grega Valančič/Sportida

S tekmo med Krko in Šentjurjem se je začela nova sezone državnega prvenstva v košarki. Novomeščani so se poigrali s tekmecem in ga premagali s kar 56 točkami razlike. V petek zvečer je igral Kansai Helios Domžale in s 100:81 premagal Hopse s Polzele. Prvo sobotno tekmo so dobili košarkarji Ilirije, ki so premagali Rogaško s 96:74, ECE Triglav Kranj pa je na drugi GGD Šenčur premagal s 76:64. Za konec kroga pa je LTH Castings ugnal Podčetrtek (99:95).

Cedevita Olimpija
Sportal Cedevita Olimpija v vitrine pospravila novo lovoriko

Krka in Helios ligo odprla z visokima zmagama

Uvodna tekma v domači ligaški sezoni 2023/24 se je končala z zanesljivim zmagoslavjem Novomeščanov. Zasedba iz dolenjske prestolnice je bila v vseh košarkarskih elementih za razred boljša od Šentjurja. Izbranci domačega trenerja Gašperja Okorna so si že v uvodni četrtini priigrali prednost 18 točk, ob koncu polčasa pa je narasla na +35.

Domači košarkarji so v drugi polovici tekme lahko zaigrali povsem sproščeno, hkrati pa so privarčevali veliko moči za uvodno tekmo regionalne lige Aba proti moštvu FMP, ki bo prvega oktobra v Beogradu. Okorn je priložnost ponudil devetim svojim varovancem, minutažo pa je najbolje izkoristil krilni center Jairus Hamilton, ki je dosegel 21 točk. V gostujoči ekipi je bil najbolj učinkovit Luka Lapornik s 17 točkami.

Superpokal: Cedevita Olimpija - Kansai Helios | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Tekma na Polzeli je postregla z napetim prvim delom, ko so gostitelji vseskozi lovili tesno prednost Domžal. Gosti so zadevali predvsem z razdalje, tik pred odmorom pa so si priigrali nato tudi 10 točk naskoka, a je domačim s trojko vrnil upanje Jordan Amaru Skipper-Brown. V drugem delu pa so Domžalčani zaigrali še bolj zavzeto in prednost je bila skoraj vseskozi dvomestna, slabih pet minut pred koncem pa znašala 20 točk (72:92).

Blaž Mahkovic in Perttu Blomgren sta bila s 27 oziroma 22 točkami najboljša pri gostih, pri domačih pa sta Skipper-Brown in Matic Grušovnik dosegla 21 oziroma 20 točk.

Ilirija v drugem polčasu nadigrala Rogaško

Ilirija je odpravila košarkarje Rogaške za kar 22 točk. | Foto: Aleš Fevžer Ilirija je odpravila košarkarje Rogaške za kar 22 točk. Foto: Aleš Fevžer

Košarkarji Ilirije so zanesljivo prišli do uvodne zmage v novi sezoni lige Nova KBM. Podobno kot na prvih dveh tekmah prvega kroga so tudi Ljubljančani prepričljivo premagali zasedbo Rogaške s 96:74. Izbranci Stipeta Modrića so vprašanje zmagovalca rešili v tretji četrtini, ki so jo odprli z delnim izidom 12:2 in si do 25. minute priigrali 16 točk naskoka. V zadnjem delu so prednost povišali na 25 točk.

Tekma Ilirija : Rogaška registrirana z 20:0

Komisar državnega košarkarskega tekmovanja je tekmo prvega kroga lige Nova KBM med Ilirijo in Rogaško registriral z izidom 20:0 in odvzel točko Rogaški. Slednja je kršila pravila tekmovanja, je Košarkarska zveza Slovenije (KZS) v ponedeljek zvečer sporočila na svoji spletni strani.

Na tekmi je za ekipo Rogaške nastopil Val Luka Jugovac, ki v prvem krogu ni imel pravice nastopa. Tekma je bila po uradni dolžnosti registrirana z rezultatom 20:0 v korist Ilirije. Rogaška je tako ostala brez točke, potem ko je dvoboj 30. septembra izgubila s 74:96.

Rogaška Drobnjak | Foto: Aleš Fevžer Foto: Aleš Fevžer

"Jugovac je sicer bil na seznamu igralcev s podeljeno pravico nastopa, ki ga je zveza posredovala košarkarskemu klubu Rogaška. Odstopanja pred začetkom tekme ni opazil niti delegirani tehnični komisar tekme Tone Polak. V nasprotnem primeru bi bil (lahko) del ekipe sicer poškodovani Staš Sivka, ki je tekmo kot 'uradna oseba' spremljal s klopi," je Rogaška zapisala v današnji izjavi za javnost.

Na zapis Rogaške se je odzvala tudi KZS, ki je na spletni strani zapisala, da je odgovornost za nastop igralcev na posamezni tekmi povsem na strani kluba in da je "nekorektno razloge iskati pri drugih osebah, kot v določenem primeru tehničnem komisarju".

"Če igralec prestopi po koncu prestopnega roka, kar je bil primer v tej zadevi, in pred začetkom tekmovanja, v prvem krogu nima pravice nastopa. Registracijski pravilnik se v tem delu ni spreminjal že več let in klubi v večini ta določila poznajo. Poleg tega, da je to določilo jasno zapisano v pravilniku, pa je v konkretni zadevi potrebno omeniti še, da je igralec v klub prestopil 19. septembra," je zapisala krovna zveza.

"KK Rogaška je bila po elektronski pošti ob potrditvi prestopa obveščena z besedami, 'da igralec nima pravice nastopa v 1. krogu DP'. Poleg tega pa je KK Rogaška 28. septembra po elektronski pošti prejela tudi odločbo registracijske komisije, iz katere je prav tako jasno razvidno, da igralec v prvem krogu nima pravice nastopa," so še dodali.

Ob tem so poudarili, da so vse odločbe registracijske komisije javno objavljene na njihovi spletni strani in dostopne vsem. "Sklicevanje in prevračanje krivde na katere koli druge uradne osebe tekme je tako najmanj nekorektno, izključno odgovornost pa za nastalo zadevo nosi klub," so še zapisali.

Naslednjo tekmo lige Nova KBM bo Rogaška odigrala v soboto proti LTH Castingsu, Ilirija pa isti dan v gosteh proti GGD Šenčurju.

Košarkarji LTH Castings pa so v uvodnem krogu premagali Terme Olimia. Vodili so od prve do zadnje minute ter bili zbrani tudi v zaključku tekme, ko so se gostje približali na koš zaostanka. Pri Ločanih je imelo pet igralcev dvomestno število točk - največ sta jih dosegla Kendall Robinson (20 točk, met 7:11, 6 skokov) in Matej Rojc (17 točk), v vrstah Podčetrtka pa sta izstopala Jure Pelko (29 točk, trojke 7:10) in Simo Atanacković (17 točk, trojke 3:7).

Deset moštev tekmuje po enakem sistemu kot v pretekli sezoni. Po trikrožnem sistemu bo odigralo 27 tekem, v četrtfinalu pa se bo v ligo Nova KBM vključila Cedevita Olimpija, ki je v minuli sezoni osvojila vse tri domače lovorike, novo pa je v ponedeljek začela z zmago v slovenskem superpokalu proti Kansai Heliosu.

Liga Nova KBM, 1. krog

Sreda, 27. september:

Petek, 29. september:

Sobota, 30. september:

Ponedeljek, 2. oktober:

Ne spreglejte