Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
16.45

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Zmago Sagadin

Četrtek, 8. 2. 2024, 16.45

2 meseca, 2 tedna

Zmago Sagadin po koncu evropske sezone Cedevite Olimpije

Legendarni Sagadin brez zadržkov: To je sramota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Zmago Sagadin | Zmago Sagadin je potegnil črto pod sezono Cedevite Olimpije v Eurocupu. | Foto www.alesfevzer.com

Zmago Sagadin je potegnil črto pod sezono Cedevite Olimpije v Eurocupu.

Foto: www.alesfevzer.com

"Glavni del sezone je zdaj končan, to je del, ki kaže kakovost kluba. Olimpija je pokazala popolno inferiornost v primerjavi s preostalo košarkarsko Evropo in pokazala, kakšen je realen obraz trenutne slovenske klubske košarke," je črto pod evropsko sezono Cedevite Olimpije za Sportal potegnil nekdanji trener Zmago Sagadin, ki je bil tako kot vselej brez dlake na jeziku.

53 točk. S takšno razliko je Cedevita Olimpija izgubila na svoji zadnji evropski tekmi sezone, potem ko je v Parizu s 66:119 klonila proti ekipi Paris Basketball in se podpisala pod drugi najvišji poraz v zgodovini Eurocupa. Ljubljanska zasedba je v celotni sezoni evropskega pokala na 18 tekmah zmagala le enkrat, niti enkrat v sezoni ji ni uspelo zmagati na domačih tleh. V pisarnah ljubljanskih Stožic bi to sezono verjetno najraje izbrisali iz rezultatov kluba, ki se je iz tekme v tekmo podpisoval pod negativne dosežke in rekorde, ki so pokazali realen odraz stanja klubske košarke ne le v Ljubljani, temveč v celotni državi.

Ob našem klicu je ob omembi besed Evropa in Cedevita Olimpija v istem stavku globoko in razočarano zavzdihnil nekdanji trener zmajev in eden najuspešnejših trenerjev vseh časov Zmago Sagadin, ki ne skriva razočaranja nad trenutnim stanjem v ljubljanskem klubu. "Ta zadnji poraz v Eurocupu je bil pika na i v sramotenju imena in ugleda Olimpije v evropskem prostoru, kar ne prizadene samo kluba, temveč širšo javnost, predvsem nas, ki smo veliko naredili za to, da se je Olimpija pred leti dvignila v evropski klub. Klub, ki ga je včasih spoštovala vsa širša evropska košarkarska javnost. To je sramota. Mislim, da smo v prvi vrsti prizadeti tisti, ki smo temu klubu v preteklosti dali veliko, pa seveda tudi navijači in pristaši kluba, ki so ob tem povsem nemočni," je bil brez dlake na jeziku Sagadin.

Cedevita Olimpija je na 18 tekmah v Eurocupu zmagala le enkrat. | Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija je na 18 tekmah v Eurocupu zmagala le enkrat. Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija

Groteska vseh grotesk

Ne le o rezultatih, o celotnem dogajanju v nekdaj uglednem in prestižnem klubu bi v tej sezoni lahko napisali grotesko z več nadaljevanji. Zagotovo med temi izstopa dejstvo, da se je klub pred sezono odpovedal Zoranu Dragiću in Alenu Omiću, a sta se oba med sezono vrnila. O (ne)delu prejšnjega trenerja Simoneja Pianigianija, njegovih vselej ponavljajočih se izgovorih na novinarskih konferencah ob porazu za porazom in njegovem (pre)dolgem staležu na klopi Olimpije smo v tej sezoni pisali že neštetokrat, prav tako se upravi kluba niti približno ni posrečila selekcija tujih košarkarjev, za katere je pogosto videti, da jim je veliko bolj kot za ekipo mar za polnjenje osebne statistike. Za nameček je slovenski prvak pred dnevi ostal še brez Karla Matkovića, ki se je podal čez lužo in je bil v tej sezoni ena redkih svetlih točk ekipe.

"Vse to dogajanje je huda napaka ali pa neznanje vodstva kluba. Zdaj so na tak način izgubili še Karla Matkovića. A ne glede na to, Cedevita Olimpija je slabo igrala tudi s Karlom, tudi z njim je zabeležila katastrofalne poraze, tako da je že vstop v sezono pokazal, da Cedevita Olimpija vsaj s klubi, ki imajo evropsko veljavo, ni primerljiva in ni dovolj kakovostna. Težko je razumeti, da je nekdaj tak velikan zdaj najslabša ekipa drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja," je prepričan Sagadin.

Po Zoranu Dragiću se je v klub vrnil še Alen Omić, čeprav se je Cedevita Olimpija poleti odpovedala obema. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po Zoranu Dragiću se je v klub vrnil še Alen Omić, čeprav se je Cedevita Olimpija poleti odpovedala obema. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Naravnost smešno mi je, na kakšen način se je Olimpija odkrižala Omića in Dragića. S košarkarjema, s katerima so sami podpisali fiksno večletno pogodbo, so to potem skušali negirati. To so res neumne poteze. Da sploh ne govorimo o posojah košarkarjev, ker vse skupaj nima ne repa ne glave. Olimpija je postala tujska legija, s katero se javnost sploh ob takšnih rezultatih ne more poistovetiti," je še dodal nekdanji trener.

Martić v vlogi dežurnega gasilca, kaj pa Ilievski?

S težkim položajem v klubu se trenutno spopada tudi glavni trener zmajev Zoran Martić, ki je v klub po odhodu Pianigianija prišel kot dežurni gasilec, razen prebliska proti Crveni zvezdi pa klub do rezultatskega zasuka v tem času ni prišel. "Moram povedati, da iskreno težko poslušam obtožbe na račun športnega direktorja Ilievskega, ker vsi, ki malce poznamo ozadje, vemo, da on ni v klub pripeljal nikogar razen Zorana Martića. Ilievski je v klub prišel po tem, ko je bila letošnja ekipa že sestavljena in odločena, prav tako je bil takrat že pripeljan trener Pianigiani. Tu je Vlado zadnji krivec za nastal položaj. V Pianigianija po takšnih rezultatih ni bilo več zaupanja, prav tako je nemogoč način, na katerega so si s samimi tujci in veteranskimi košarkarji zastavili triletni projekt kluba. A nekdo je vse to potrdil in to je uprava kluba. Tudi Pianigiani pri potopu Olimpije zame ni nič kriv, kriv je tisti, ki ga je v klub pripeljal," je prepričan Sagadin.

Ta se je povsem postavil na stran svojega nekdanjega varovanca in trenutnega športnega direktorja kluba. "Kot sem rekel, zame tu Ilievski ne nosi krivde, še manj Tedeschi, ki je v prvi vrsti stabiliziral klub in ga rešil pred propadom ter poskrbel za zdrave finančne temelje. Krivec je uprava, menedžment, ki upravlja s klubom in tega ne zna. V mojih časih se je točno vedelo, kdo skrbi za kakšno stvar. Sami smo skrbeli za produkcijo igralcev, medtem ko je klub finančno, organizacijsko zaostajal. Danes je slika ravno obratna, ko so rezultati, obiskanost tekem in zanimanje na smešno nizki ravni," je svoje opažanje še strnil Sagadin.

"Klub bi moral že začeti pripravljati in iskati ekipo za naslednjo sezono," je prepričan Sagadin. | Foto: Saša Pahič Szabo/www.alesfevzer.com "Klub bi moral že začeti pripravljati in iskati ekipo za naslednjo sezono," je prepričan Sagadin. Foto: Saša Pahič Szabo/www.alesfevzer.com

Reševanje sezone na regionalni fronti

V Ljubljani se bodo zdaj po koncu evropske sezone osredotočili na ligo ABA in državno prvenstvo, s katerim bodo poskušali ublažiti katastrofalen del sezone. "Glavni del sezone je zdaj končan, to je del, ki kaže kakovost kluba. Olimpija je pokazala popolno inferiornost v primerjavi s preostalo košarkarsko Evropo in pokazala, kakšen je realen obraz trenutne slovenske klubske košarke. Z ligo ABA in potem domačim prvenstvom bodo v Ljubljani spet na nekakšen način poskušali skriti luknje, ki so nastale do zdaj, kar pa je zame samo metanje peska v oči in bežanje pred realnim stanjem. Vsi vemo, da slovenska liga gledalcev ne zanima. V ligi ABA pa realno že vsi vemo, da bi bilo vse prej kot finale Crvena zvezda – Partizan veliko presenečenje. Tu sta še Budućnost in pod pogojem Olimpija, preostali klubi v regionalnem tekmovanju pa nimajo teže v evropski košarki. Če bo zdaj Olimpija tretja ali peta, morda šesta v ligi ABA, to ne zanima res nikogar," je bil neposreden Sagadin.

In kako naprej? " Verjamem, da ima uprava kluba dobre namene in si želi dvigniti klub na višjo raven, a preprosto za to nimajo kakovosti in znanja. Vsi si želimo in si tudi zaslužimo, da bi imela Ljubljana znova klub na najvišji ravni, a iz sezone v sezono je težje. Uprava kluba že zamuja, saj klub nujno potrebuje nov začetek. Klub bi moral že začeti pripravljati in iskati ekipo za naslednjo sezono, selekcija je res pomembna, poleti se drugače znova obeta razpad ekipe in menjava trenerja, večina ekipe bo znova odšla. In če potem na trenerski stolček dobiš še trenerja, kot je Pianigiani, ki začne priprave namesto 1. avgusta 23. avgusta, potem je jasno, kje je klub trenutno. Sploh v času priprav, ko je vsak dan zelo dragocen in se na takšen način ne da narediti ničesar. Povsem razumem beg mladih košarkarjev v tujino, ker tu ne vidijo možnosti za svoj razvoj in napredek v košarkarskem smislu. Upam, da se najde skupina ljudi, ki bo znala selekcionirati in se vrniti tudi k produkciji igralcev. Na takšen način se da ustvariti tudi tržno nišo, ki je potem zanimiva za Evropo in konkurenco," je še sklenil Sagadin.

Preberite še:

ABA liga: Cedevita Olimpija - Partizan Alen Omić
Sportal Uradno: Cedevita Olimpija okrepljena pod košem
EuroCup: Paris Basketball - Cedevita Olimpija
Sportal Za konec klavrne evropske sezone še popoln polom, preplah pri Blažiču
Alen Omić
Sportal Poleti so se mu odpovedali, zdaj znova odpira vrata Stožic
Krka SC Derby
Sportal Cedevita Olimpija mukoma do zmage, visok poraz Krke
Ne spreglejte