Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
25. 7. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

EuroBasket 2017 Igor Kokoškov Klemen Prepelič

Torek, 25. 7. 2017, 10.45

6 let, 7 mesecev

Klemen Prepelič

"Kolajna? Jaz je nisem napovedal."

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Po kakovostni sezoni v dresu Limogesa in podpisu pogodbe s pariškim Levallois Metropolitans je Klemen Prepelič k reprezentančnim treningom pristopil vidno motiviran ter predvsem samozavesten, vseeno pa ga val optimističnih napovedi ni ponesel.

Klemen Prepelič je za reprezentanco do danes nastopil na 19 uradnih tekmah. | Foto: Sportida Klemen Prepelič je za reprezentanco do danes nastopil na 19 uradnih tekmah. Foto: Sportida

"Imamo močno ekipo," ob pogledu na reprezentančne obraze in v pričakovanju prihoda kapetana Gorana Dragića ocenjuje 24-letni Klemen Prepelič in ob tem izpostavlja tri nosilne stebre prenovljene izbrane vrste pod vodstvom Igorja Kokoškova.

"Anthony Randolph je trenutno najboljši krilni košarkar v evroligi. On je nedvomno dodana vrednost ekipi. V reprezentanci je tudi mladi Luka Dončić, ki lahko pomaga na več položajih. No, tu pa je seveda tudi prekaljeni Goran Dragić, ki bo znal te niti povezati. Pozabiti ne gre niti na nas, staroselce, torej na Jako Blažiča, Eda Muriča, mene in druge. Čakali bomo na priložnost," ocenjuje vselej zgovorni Bistričan.

Postavljanje ciljev prepušča drugim

Ob tem ne skriva, da pogreša znani obraz. Alena Omića. Bosanskega košarkarja s slovenskim potnimi listom, s katerim je prebil veliko skupnih klubskih in reprezentančnih let ter z njim vzpostavil tesen prijateljski odnos. "Z njim sem preživel lep del življenja. A v reprezentanci sem igralec. Jaz ne vlečem potez. On je to korektno sprejel. Verjamem pa, da se njegova zgodba s tem ni končala," pravi Prepelič, ki kljub optimizmu bolj kot o dometu razmišlja o tekmecih.

Ko kdo omeni napad na kolajno, reprezentančni ideal, ki je bil v zadnjega četrt stoletja kot po pravilu nedosegljiv, se zgolj nasmehne. "Jaz medalje ne omenjam. Ne, v tej zgodbi me ni. Sem igralec. Trener Dule Vujošević me je naučil, da je vsaka naslednja tekma najpomembnejša," pravi in dodaja: "Jaz ne bom postavljal ciljev. Tu sem, da jih izpolnjujem."

Levallois Metropolitans bo že njegov osmi klub v karieri. | Foto: Sportida Levallois Metropolitans bo že njegov osmi klub v karieri. Foto: Sportida Hvaležen Vujoševiću

Prav omenjeni trener Limogesa, ki je pečat pustil predvsem kot dolgoletni strokovni vodja beograjskega Partizana, je najzaslužnejši za Prepeličevo povrnjeno samozavest.

"Če izvzamem sezono v dresu Heliosa, kjer sem bil res še zelo mlad, je za menoj najboljša sezona v karieri. Obenem sem delal ob trenerju, ki je verjetno v Evropi ustvaril največ igralcev. To je seveda Dule Vujošević. Že prvi dan mi je dal vedeti, da sem glavni v ekipi. To sem po avanturah v Banvitu in Oldenburgu krvavo potreboval. Tam nisem dajal, kar lahko. Posledično sem s tem okrepil samozavest. Pokazal sem, da znam igrati," pravi Prle.

V pretekli sezoni je svoje točkovno povprečje dvignil na skoraj 16 točk na tekmo, predvsem pa se je v dobrih 30 minutah, kolikor jih je v povprečju preživel na parketu, znova našel in razvil značilen slog igre. Ponudbo Levallois Metropolitans zato jemlje kot priznanje, novo sezono pa kot odskočno desko na še višjo raven.

S kom na EP?

Spomnimo, Slovenci bodo na evropskem prvenstvu (31. 8.–17. 9.) sprva nastopali v skupini A na Finskem. V Helsinkih se bodo pomerili s Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in Francijo. V drugi del, ki bo potekal v Istanbulu v Turčiji, vodi uvrstitev na eno od prvih štirih mest v skupinskem delu. 9. in 10. septembra bodo na sporedu tekme osmine finala, slovenska skupina A pa se bo "križala" s skupino B, v kateri so reprezentance Nemčije, Ukrajine, Litve, Izraela, Italije in Gruzije.
Ne spreglejte