Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
31. 8. 2014,
7.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Zdovc Goran Dragić Goran Dragić Mehika ZDA Avstralija Slovenija

Nedelja, 31. 8. 2014, 7.07

8 let

Jure Zdovc: Zmage so njihove, porazi moji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po uvodni zmagi na svetovnem prvenstvu je bil slovenski selektor Jure Zdovc zadovoljen s predstavo svojih košarkarjev. Pravi, da bodo za ekipo naslednji dnevi najbolj pomembni.

"Fantje so igrali na visoki ravni. Tudi ko so padli, so se pobrali. Že zjutraj sem čutil iskrice v očeh. Stopili so skupaj. Vedno pravim, da zmage pripadajo košarkarjem, porazi pa nam, trenerjem," se je Jure Zdovc dotaknil predstave svojih izbrancev proti Avstraliji, ki je padla z 80:90.

Na uvodu svetovnega prvenstva selektor ni imel težav pri angažiranju kapetana Gorana Dragića v polni meri, kot je bilo to zaradi navodil klubskega delodajalca Phoenix Suns v navadi v pripravljalnem obdobju. Gogi je bil tudi najboljši mož na parketu Arene Gran Canaria in s potezami spravljal Avstralce, ki so ga velikokrat podvajali, v obup.

Ti so se sicer približali na točko zaostanka pri 50:51, a je nato Slovenija kaj kmalu pobegnila in po košu Gogija – dosegel 21 točk – vodila že z 78:62. "Ob polčasu sem rekel fantom, da ne smemo pasti. Avstralci so šli na odmor v naletu, kar je lahko ključno. Potem je imel še Gogi težave z osebnimi napakami, vendar so fantje pokazali pravi obraz. Stopili so skupaj in niso popuščali, ko nam je šlo za nohte," pravi Zdovc, ki je v rotacijo vključil tudi Jako Blažiča – v pripravah je imel težave –, ta pa je odigral najboljšo tekmo v letošnjem poletju: "Vedel sem, da lahko prebije prvo linijo, in to pri počasnejših centrih pride do izraza. Dobro je odigral."

"Zanesljivo bomo igrali proti ZDA. Tak imam občutek."

Po zmagi nad Avstralijo bo ključno, da se slovenski košarkarji danes proti Mehičanom, ki so na uvodu izgubili z Litvo s 74:87, ne bodo uspavali, saj so ti izjemno neugoden nasprotnik in znajo ležernost kaznovati: "Najbolj se bojim naslednjih treh tekem (ob Mehiki še Južna Koreja in Angola, op. p.). Igralci v takšnih primerih podzavestno mislijo, da jih bo kdo drug nadomestil. Ampak to je v podzavesti. Sem le igral košarko in vem, kako je to. Morali bomo odigrati boljšo obrambo. Te tekme bomo dobivali z obrambo."

Z uspehom na uvodu prvenstva si je Slovenija odprla vrata za pričakovan preboj v osmino finala, a so pred njo še štirje testi. Zdovc pa že zdaj čuti, kdo bo Sloveniji stal nasproti v izločilnih bojih: "Zanesljivo bomo igrali proti ZDA. Imam tak občutek," je dejal in na vprašanje, v kateri fazi tekmovanja, odgovoril: "Upam, da v polfinalu." (smeh, op. p.)

A lepo po vrsti. Najprej bo treba preskočiti Mehiko na čelu s kakovostnim centrom Gustavom Ayunom, branilci, ki znajo zadeti za tri točke, zelo pomembno pa bo spet dobro skakati v obrambi.

Ne spreglejte