Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
16. 6. 2015,
12.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jure Zdovc Goran Dragić Goran Dragić Domen Lorbek Edo Murić Miha Zupan Mirza Begić Erazem Lorbek Beno Udrih Aleksej Nikolić Gašper Vidmar

Torek, 16. 6. 2015, 12.49

7 let, 12 mesecev

Jure Zdovc pušča vrata odprta: na Gorana Dragića bo čakal do zadnjega trenutka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slabe tri mesece pred začetkom EuroBasketa je nekako videti, da Goran Dragić ne bo zaigral za našo izbrano vrsto, a ta zgodba še ni povsem končana.

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc ima dodobra spremenjen seznam košarkarjev, na katere bo lahko računal na EuroBasketu. Manjka kar nekaj imen, ki so bila v zadnjih letih nepogrešljiva.

Prvi zvezdnik Goran Dragić zaradi družinskih obveznosti - z ženo pričakujeta drugega otroka – naj ne bi igral na evropskem prvenstvu. S Košarkarske zveze Slovenije so sporočili, da je verjetnost njegovega nastopa majhna, a Zdovc upa, da se bo zgodba morda le srečno razpletla v korist slovenske izbrane vrste.

"Gogija smo čakali. Kazal je interes. Bil sem optimističen. Nekako se je zadnji trenutek odločil, da je družina na prvem mestu. To spoštujem in tako mora biti. So pa stvari še odprte. Niti z ene niti z druge strani nismo zaprli vrat. Smo v navezi in bomo videli. Pripravljeni smo ga čakati povsem do konca, saj je pravi profesionalec in zelo pomemben del naše ekipe. Že zdaj trenira z osebnim trenerjem in bo fizično pripravljen. Pozna moj sistem in jaz njega," o morebitnem nastopu Gogija pravi Zdovc.

"Vedno poudarjam, da ne bom nikogar silil"

Na seznamu ne vidimo niti imen Domen Lorbek ter Edo Murić. Prvi je zavrnil letošnje udejstvovanje, saj bi se rad zaradi težav s poškodbami dobro pripravil na naslednjo sezono, mlajši od bratov Murić pa ima poškodovano ramo. "Domen je reprezentanco odpovedal. Razlog je, da je bil v tej sezoni veliko poškodovan, kar naj bi bila posledica lanskoletnega svetovnega prvenstva. Izrazil je željo, da bi se dobro pripravil na naslednjo sezono. Vedno poudarjam, da ne bom nikogar silil. Moraš imeti željo in voljo. Edo je na žalost poškodovan."

Od staroselcev ni niti Mihe Zupana.

Kandidata, da zapolnita mesto naturaliziranega košarkarja, sta dva. Bryant Dunston je še v fazi pridobivanja državljanstva in bo imel prednost pred Alenom Omićem, ki bi lahko ob črnem scenariju v zgodbi Američana spet oblekel dres z državnim grbom.

"Iskal sem igralca, ki je borec in je atlet. Odločili smo se zanj. Karakterno je Dunston dober in je ekipni igralec. Prepričan sem, da je to prava odločitev. Vendar mora najprej zaigrati, nato pa mora biti še rezultat. Moj cilj je, da osvojim medaljo in zato sem izrazil željo, da bi ga pripeljali. Kar nekaj časa smo bili z njim in njegovim agentom v stiku. Ko sem se z njim dobil, smo mu dali dva dni časa za odločitev in je potrdil," je o Dunstonu spregovoril Zdovc.

Begić me je že dvakrat odbil in nisem upal še tretjič tvegati

Nato je moral na novinarski konferenci odgovoriti na vprašanje, zakaj ni na seznamu Mirze Begića: "Mirza me je že odbil leta 2009. Takrat smo imeli Preldžića, ki potem ni hotel igrati. Tudi lani me je zavrnil. Nisem si upal še tretjič tvegati in bi tako ostal brez naturaliziranega centra. Zato sem se odločil za Omića."

Zaradi težav s poškodbami jasno ni v reprezentanci niti Erazma Lorbka in Bena Udriha, ki je moral na operacijo gležnja: "Bena sem vzel na svoja pleča. Že na začetku sezone sem se z njim pogovarjal. Lani sem dobil informacije, da bi rad igral. Tu sem malce požrl svoj ego in ga poklical nazaj, če je res voljan igrati. Bila sva v stiku. Zgodilo se je, kar smo upali, da se ne bo. Moral je na operacijo, sicer pa sem prepričan, da bi bil zraven."

Slovenska reprezentanca se bo zbrala 18. julija, ne bodo pa prav vsi prisotni na zboru, saj se bo kar nekaj košarkarjev udeležilo poletnega kampa v ligi NBA. Zoran Dragić se bo izbrani vrsti po pravilih lige NBA priključil 1. avgusta. V ZDA bo odpotoval tudi Omić in najverjetneje Gašper Vidmar, ki naj bi imel na mizi celo ponudbo moštva iz lige NBA. Zbor bo prav tako preskočil član reprezentance do 20 let Aleksej Nikolić, ki bo z mlado reprezentanco igral na evropskem prvenstvu, nato pa se bo priključil četi Jureta Zdovca, saj nanj v poletni akciji računa. Bo pa slovenski selektor po končani akciji B-reprezentance v člansko vpoklical vsaj še štiri košarkarje.

Ne spreglejte