Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
15. 1. 2014,
20.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Zdovc selektor

Sreda, 15. 1. 2014, 20.06

8 let

Jure Zdovc: Ekipa je sposobna iti do samega vrha

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi slovenski selektor Jure Zdovc se že po naravi spogleduje s tistimi najvišji uvrstitvami. Nič drugače ne bo z reprezentanco. Sistem bo gradil okoli Gorana Dragića kot Francozi okoli Parkerja.

Po Zmagu Sagadinu je Jure Zdovc drugi strokovnjak, ki je znova zasedel selektorsko mesto slovenske košarkarske reprezentance. Prvi je vodil našo izbrano vrsto v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 1992 in nato tri leta pozneje na evropskem prvenstvu v Grčiji, Zdovc pa se v to vlogo podaja po letu 2009.

"Zavedam se, da so pričakovanja velika"

"Počaščen sem in vesel, da sem dobil to priložnost. Zavedam se, da so pričakovanja velika. Mislim, da je reprezentanca od leta 2009, ko sem bil na stolčku, naredila velik korak naprej. Maljković je začel projekt in jaz ga bom nadaljeval. Pomladil je ekipo. Na izvršnem odboru sem rekel, da sem bil eden od prvih, ki ni verjel, da bo po naši dobri generaciji spet prišla nova, ki je sposobna igrati na najvišji ravni in posegati po najvišjih mestih. Ko sem videl, da kakovost je, sem z veseljem sprejel ta izziv," so bile besede Jureta Zdovca ob prvem stiku s slovenskimi novinarji, ki so se, pričakovano, v velikem številu zbrali na novinarski konferenci.

Na žalost se bomo do poletja najverjetneje znova mogli ukvarjati s tem, kdo bo in kdo ne zaigral za slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Španiji. Ta tema vedno buri duhove: "Prehitro je za konkretna imena. V glavi sem premlel vse mogoče kombinacije. Ko daš imena na papir, vidiš, da je košarkarjev preveč, kar je dober znak. To so sladke skrbi. Upam le, da ne bo poškodb. Veseli me, da večina, če ne skoraj vsi kandidati igrajo v močnih klubih, v katerih imajo odlične trenerje. Pričakujem njihov napredek. Za konkretna imena bo potreben čas."

Več denarja kot nekoč in manj kot Maljković

Negotovost ostaja še vedno pri strokovnem štabu. Čeprav je jasno že skoraj vse, bodo na Košarkarski zvezi Slovenije nekoliko še počakali z imeni. Ne bo pa strokovnega štaba sestavljala le slovenska stroka, Zdovc pravi, da bo prostor tudi za tujca.

Ko je zapuščal selektorski stolček leta 2009, Slovenijo je na evropskem prvenstvu na Poljskem popeljal do zgodovinskega četrtega mesta, je dejal, da v takšnih finančnih okvirjih ne more delovati noben selektor. Njegov zdajšnji predhodnik Božidar Maljković je pospravil zajeten kupček denarja, Jure pa bo, kot pravi predsednik KZS Roman Volčič, prejel "več denarja kot nekoč in manj kot Maljković".

"Slovenski košarkarji so v Evropi izredno cenjeni. Mogoče jim včasih manjka nesramnost"

Z Maljkovićem se bo, kot pravi Jure, večkrat slišal, da mu bo srbski strokovnjak posredoval čim več informacij o ekipi in igralcih. Tradicijo ohranjanja stikov bosta torej nadaljevala. Tradicijo dobrih rezultatov pa si želi nadaljevati tudi Zdovc, ki verjame, da ima slovenska reprezentanca možnost osvajanja visokih mest. Pred Poljsko 2009 je na primer napovedal boj za medaljo, tokrat ni želel govoriti o konkretnih ciljih.

"Gorana Dragića vidim v vlogi, kot jo ima Parker v Franciji"

Ali v tej reprezentanci vidi potencial? "Ekipa je sposobna iti do samega vrha. Vse države počasi menjavajo generacije. Slovenski košarkarji so v Evropi izredno cenjeni. Veljajo za pridne, marljive, pametne … Imajo vse lastnosti, ki si jih želijo trenerji. To je že podatek, da imamo kakovost. Ni treba bežati od odgovornosti. Mogoče nam včasih malce manjka te nesramnosti in ponosa. Prepričan sem, da ti fantje to imajo. Na svetovnem prvenstvu sta prvi dve mesti zasedeni za ZDA in Španijo, vse drugo je mogoče. Slovenija ima sposobno ekipo za vrhunske rezultate. V Španijo gremo na vse ali nič, čeprav je težko karkoli napovedovati, saj še ni bilo žreba (3. februar, op. p.) …," odgovarja Zdovc.

Na zadnjem prvenstvu je bil nosilec igre Goran Dragić, tudi Jure pa ne bo pri tem nič spreminjal: "Gorana vidim v vlogi, kot jo ima Parker v Franciji – motor ekipe. Pokazal je, da je vodja in je dorasel tej nalogi. Okoli njega bom gradil ekipo. Ni ga trenerja, ki tega ne bi naredil."

Ne spreglejte