Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
4. 6. 2019,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

10

Natisni članek

Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Cedevita Petrol Olimpija Emil Tedeschi

Torek, 4. 6. 2019, 16.00

4 leta, 10 mesecev

Emil Tedeschi, lastnik KK Cedevita

"Izdaja nacionalnega interesa? Smešno!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

10

Emil Tedeschi |  Emil Tedeschi s Cedevito prihaja v Ljubljano. | Foto Vid Ponikvar

Emil Tedeschi s Cedevito prihaja v Ljubljano.

Foto: Vid Ponikvar

"Tega Evropa še ni videla," združitev Petrola Olimpije in Cedevite naznanja Emil Tedeschi, premožni hrvaški podjetnik, lastni Atlantic Groupe ter alfa in omega Cedevite.

Cedevita Olimpija
Sportal Uradno: košarkarska poroka desetletja med Cedevito in Olimpijo

"Kar delamo, ni storil še nihče. V nobenem športu. To pa je povezovanje in združevanje dveh klubov z druge strani meje. To ni prihod novega velikega pokrovitelja v Olimpijo. To ni selitev kapitala iz ene države v drugo. To je enakopravno združevanje dveh košarkarskih klubov, ki imata svoj jaz, svoje strukture, igralce, trenerjem navijače, vodstvo … Združujemo se v eno. To je v športu nekaj novega. V poslovnem svetu pač ne," je po tem, ko je stisnil roko predsedniku Petrola Olimpije Tomažu Berločniku, ki je potrdil, da projekt podpirajo vsi dosedanji pokrovitelji "zmajev" (večina je sicer pogodbeno vezana do leta 2020), dejal Emil Tedeschi. S tem je potrdil selitev domicila Cedevite iz Zagreba v Ljubljano, kjer se bo nato predvidoma na vrhuncu vročega poletja zgodila združitev z Olimpijo. Ta scenarij morata potrditi še skupščini obeh kluba, kjer zapletov ne pričakujejo, potrebna pa bo zelena luč vodstev vseh tekmovanj.

Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Vprašanje tekmovalnih licenc

Novi klub, Cedevita Olimpija Ljubljana, naj bi bil pravni naslednik obeh donedavnnih tekmecev. Na mednarodni športni ravni naj bi prevzel pravice hrvaškega partnerja v tem "zakonu", v Sloveniji, kjer bo doma, pa dosedanjega Petrola Olimpije, saj mu bo pripojen. Nekoliko bolj zapletena je slika na Hrvaškem. Tam je KK Cedevita prav včeraj sprožila postopek za registracijo kluba Cedevita junior. Ta na tekmovalni ravnine ne more biti športni naslednik aktualnega hrvaškega podprvaka. Vseeno pri tem upajo, da bodo odgovorne pri Hrvaški košarkarski zvezi prepričali o tem, da bi članska ekipa Cedevita junior vseeno igrala na najvišji članski ravni. "Bodite pa brez skrbi, vse mlajše kategorije bodo ostale v tekmovanjih. Nemoteno se bo z vsem svojim razmahom nadaljevala tudi Cedevitina šola košarke," vztraja Tedeschi.

Emil Tedeschi | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Ne prihajamo za eno leto"

Čeprav ustanovitelj in lastnik Atlantic Groupe ne skriva, da ni bil zadovoljen s statusom Cedevite v Zagrebu in odnosom do krovne hrvaške zveze, pa kot temeljni motiv za selitev navaja večje možnosti za oblikovanje konkurenčnega kluba v regiji in Evropi. "Pričakujem ovire in tudi napačne interpretacije, a smo na vse pripravljeni," pravi lastnik podjetja s kar šest tisoč zaposlenimi v kar 11 državah. "Prepričan sem, da lahko z združenimi močmi v Stožicah, ki jih imam za enega od najlepših evropskih košarkarskih hramov, konkuriramo najboljšim," pravi in dodaja, da rezultatske eksplozije ne pričakuje v prvem letu. "Brez nerealnih pričakovanj. Ne prihajam za eno leto. To je trajni projekt."  

O izdaji nacionalnega interesa

"Lahko se smejete, toda nogometna kluba Manchester in Real imata več navijačev v tujini kot doma. Šport je presegel lokalne okvire," pravi 52-letni poslovnež, ki se bo v Sloveniji soočal z vprašanji hrvaškega prevzema, na Hrvaškem pa s selitvijo k sosedom ter ukradenim jadranskim statusom. "Tukaj sta doma tradicija in zanimanje za košarko. Slovenija je evropski prvak. Povezovanje klubov je tako zelo logično in vznemirljivo, da so kritike o izdaji nacionalnega interesa smešne," odgovarja in dodaja: "Tu smo zaradi ljudi, ki nimajo ozkoglednih pogledov na meje, ki ne merijo narodnosti in ki želijo izjemen rezultat zabave, veselja in tolerance. Tu smo zaradi tistih, ki želijo zmage in so obenem veliki v porazu."

Emil Tedeschi | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Kot Krešimir Čosić"

Ob koncu svojega prvega javnega nastopa v Ljubljani, ki so se ga, po skupnem prihodu s klubskim avtobusom udeležili tudi številnih hrvaški novinarji, je mojster retorike Emil Tedeschi iz rokava stresel še košarkarsko prigodo iz leta 1976 ter poskušal potegniti vzporednico z današnjim stiskom rok s Tomažem Berločnikom. "Največji košarkar vseh časov s teh prostorov in oče sodobne košarke Krešimir Čosić je bil tistega leta istočasno trener in igralec tedanje Brest Olimpije, obenem pa je igral še v Zadru. Olimpija je premikala termine tekem, da bi se Čosić lahko vozil v Dalmacijo. Takrat je bila to avantgarda. Danes avantgardo delamo mi."

Kdo se ženi?

Ko se je leta 1991 v Zagrebu rodil KK Botinec (pozneje Hiron), se je tedanja Smelt Olimpija znašla na prav posebni prelomnici. Po 45 letih delovanja, v katerih je bila s šestimi naslovi državnega prvaka eden od vidnejših in najbolj tradicionalnih klubov na področju tedanje Jugoslavije. Z osamosvojitvijo Slovenije je ljubljanski klub republiški primat pretvoril v državnega in postavil temelje za evropsko uveljavitev. Leta 1994 je bila Olimpija zmagovalec evropskega pokala, tri leta pozneje tretji klub evrolige, predvsem pa s tivolsko trdnjavo evropski hit.

cedevita navijačice | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zagrebški Hiron se je medtem (2002) prebil v prvo hrvaško ligo (mimogrede, prav takrat so "zmaji" osvojili prvo ligo ABA), se leto zatem prvič preizkusil v Evropi, leta 2005 pa je postal KK Cedevita. Medtem ko se je Olimpija z nekaj svetlimi prebliski začela oddaljevati sprva od širšega evropskega vrha in nato vse bolj tudi od statusa velikana v regiji, pa je šla pot Cedevite strmo navzgor. V zadnjem desetletju je z močnimi denarnimi vložki generalnega pokrovitelja osvojila pet naslovov hrvaškega prvaka, štiri pokalne lovorike in zasedla tretje mesto v EuroCupu 2011.

Mirza Begić | Foto: Sportida Foto: Sportida V zadnjih letih je bila Olimpija večni talec sanacije in klub, ki se je hranil s spomini in lastno zgodovino, Cedevita pa močan igralec na regijskem parketu, a brez končnega uspeha in pravega navijaškega sprejema v hrvaški prestolnici. V sezoni 2018/19 so Ljubljančani izpadli iz lige ABA, Zagrebčani pa znova zaman naskakovali vrh lige ABA in za nameček ostali brez naslova hrvaškega prvaka.

Olimpija: 17 naslovov slovenskega prvaka, 20 slovenskih pokalnih lovorik, osem naslovov jugoslovanskega prvaka, 1 liga ABA, 1 evropski pokal in 3. mesto v evroligi.

Cedevita: 5 naslovov hrvaškega prvaka, 7 pokalnih lovorik, 3. mesto v EuroCupu.

Primorska olimpija
Sportal Hrvati brez Evrope, Slovenci s hrvaško pomočjo

 

Ne spreglejte