Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
4. 7. 2015,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mario Hezonja Orlando Magic

Sobota, 4. 7. 2015, 12.48

8 let

Hrvaški biser je že pri 17 letih razmišljal o NBA, a ga je oče miril

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Orlando Magic so na letošnjem izboru lige NBA izbrali enega največjih evropskih talentov Maria Hezonjo, ki se je prvič predstavil ameriški javnosti. Ne skrbi ga novo okolje.

Prihod Maria Hezonje v Orlando je bilo zanj šele drugo potovanje v Ameriko. Pred tem je bil še v Charolttu, kjer je sodeloval na tekmi Jordan Brand Classic.

"Mislim, da je tukaj povsem drug svet, vse je pozitivno. Hitro se bom navadil," je na predstavitvi pri Orlandu dejal 20-letnik, ki je bil na letošnjem naboru lige NBA izbran kot peti in bil tako drugi najvišje uvrščeni Evropejec na letošnjem naboru. Pred njim je bil le Kristaps Porziņģis, ki ga je izbral New York.

Orlando je hitro po izboru tudi sprostil igralni položaj, kjer igra Hezonja, saj niso izkoristili člena v pogodbi, ki bi Benu Gordonu omogočil enoletno podaljšanje. Ta je tako postal prost igralec.

Že pri 11 je igral s člani

Hezonja je v zadnji sezoni dobil nekoliko večjo priložnost pri Barceloni in pokazal delček svojega talenta, zaveda pa se, da je pred njim še dolga pot.

"Že zelo zgodaj sem začel igrati s člani. Trener me je že v Dubrovniku pri 11, 12 letih dal igrati s člani, isto je bilo potem v Zagrebu in nato še v Barceloni. O ligi NBA sem razmišljal že pri 18 letih, vendar me je oče ustavil in dejal, da moram biti najprej glavni v svoji sobi, nato v hiši in tako dalje. Nato lahko počasi postaneš glavni tudi v ligi NBA. Oče je bil odličen vaterpolist in naučil me je športnih vrednot," je o svojih začetkih dejal Hezonja.

Mladi Hrvat, ki je že igral na lanskem svetovnem prvenstvu v članski reprezentanci, do zdaj ni veliko spremljal najmočnejše lige na svetu, saj so tekme v Evropi na sporedu zelo pozno, a vse atraktivne poteze največjih zvezdnikov si je seveda ogledal. Zdaj, ko je od Fibe dobil tudi vse potrebne dokumente, pa bo Hezonja lahko zaigral tudi na poletni ligi NBA.

Pomemben dogovor Orlanda

Vodstvo Orlanda je bilo uspešno tudi pri prepričevanju Tobiasa Harrisa, verjetno enega najbolj talentiranih prostih krilnih igralcev, ki je imel kar nekaj snubcev. V štirih letih bo 22-letnik bogatejši za 64 milijonov dolarjev (57,5 milijona evrov).

Nov dogovor so dosegli tudi pri Sacramentu in New Yorku. Kings so ulovili organizatorja igre Rajona Ronda, ki je podpisal enoletno pogodbo, vredno deset milijonov dolarjev (devet milijonov evrov), in italijanskega branilca Marca Bellinelija (tri leta, 19 milijonov dolarjev oz. 17 milijonov evrov), ki je do zdaj igral za San Antonio. New York je v moštvo dodal tudi nekdanjega člana Sacramenta, drugi nabor leta 2011 Derricka Williamsa (dve leti, deset milijonov dolarjev oz. devet milijonov evrov).

Prvi mož New Yorka Phil Jackson je razrešili uganko tudi na položaju centra. Po tem, ko se je njihova prva tarča DeAndre Jordan dogovoril z Dallasom, so se odločili za načrt B in z Robinom Lopezom sklenili štiriletno in 54 milijonov dolarjev (48,5 milijona evrov) vredno pogodbo, ob tem pa so prepričali tudi Arrona Afflala (dve leti, 16 milijonov dolarjev oz. 14 milijonov evrov).

Največji poraženci za zdaj Los Angeles Lakers

V dogovarjanje v ligi NBA so z velikimi željami vstopili pri Los Angeles Lakers, ki pa doživljajo sama razočaranja. Do zdaj ne le, da so jim ušli vsi "veliki" igralci, ulovili niso niti enega košarkarja. Edini še prosti zvezdnik, ki se je že sestal z Jezerniki, je LaMarcus Aldridge, tudi on pa se za zdaj najbolj nagiba k odhodu k San Antoniu ali Phoenixu, v ozadju pa čaka še Miami.

Z dvema visokima igralcema sta se dogovorila tudi New Orleans in Milwaukee. Pelikani so po novi pogodbi z Anthonyjem Davisom, ki je postal najbolje plačani igralec lige NBA, visoki dvojček utrdili še z dogovorom z Omerjem Ašikom (štiri leta, 60 milijonov dolarjev oz. 54 milijonov evrov), Milwaukee pa je ujel Grega Monroa iz Detroita za tri sezone in 50 milijonov dolarjev (45 milijonov evrov).

Ne spreglejte