Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
4. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić NBA Luka Dončić Luka Dončić Melania Trump Miami Heat

Torek, 4. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Goran Dragić: Imam najlepšo službo na svetu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

"Z Miamijem želim v končnico, nato pa s Slovenijo do dobrega rezultata na EuroBasketu 2017," s Floride sporoča slovenski zvezdnik v ligi NBA Goran Dragić, ki se je razgovoril tudi o prstanu, prvi dami iz Sevnice, Luki Dončiću, družini in skorajšnjem slovesu od izbrane vrste.

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

S povprečjem dobrih 20 točk in slabih šestih asistenc na tekmo 30-letni Ljubljančan iz Kosez končuje najboljšo individualno sezono v osemletni karieri v severnoameriški poklicni ligi NBA. A osebna statistika mu bo v slabo tolažbo, če moštva Miami Heat ne bo popeljal v končnico. Še višje cilje pa ima 191 centimetrov visoki branilec, ki je v ZDA igral še za Phoenix in Houston, za preostala tri leta do izteka petletne pogodbe, ki mu bo navrgla 77 milijonov evrov. "Želim se boriti za vrh," pravi Gogi, čigar poletno sodelovanje na evropskem prvenstvu ni vprašljivo. Ponavlja pa, da bo to najverjetneje tudi njegov labodji spev v slovenskem dresu.  


Kdaj se vračate v Ljubljano?
Hm, ne vem. Po končnici lige NBA.

Anže Kopitar se bo v domovino vrnil predčasno. Vam kajpak ni do predčasnega konca sezone. Se pritisk preboja v končnico zdaj v Miamiju čuti na vsakem koraku?
Se, vsekakor se čuti. Zavedamo se, da je pomembna vsaka tekma. Do konca sezone jih bomo odigrali še pet. A na takšen način, torej pod takšnim pritiskom, igramo že zadnji mesec dni. Verjamem, da nam bo uspelo. Vidim namreč, da si prav vsak igralec želi tega preboja.

A med vsemi temi igralci vloga vodje ekipe pripada prav vam. Ste tisti, od katerega se pričakuje, da bo potegnil voz. Kako pa ta pritisk vpliva na vas?
Odlično se počutim. Zavedam sem svoje vloge. Vem, da sem jaz tisti, ki mora potegniti voz. Od te vloge ne bežim. Sem dovolj samozavesten in tako kljubujem pritisku. Slednji je sestavni del športa, Verjamem, da ga že dobro obvladam. Delam, kar pač delam vse življenje.  

Gogi v sezoni 2016/17 navdušuje z vrhunskimi predstavami, s katerimi je v zadnjih tednih predramil tudi soigralce. | Foto: Getty Images Gogi v sezoni 2016/17 navdušuje z vrhunskimi predstavami, s katerimi je v zadnjih tednih predramil tudi soigralce. Foto: Getty Images

Kako pa se vloga vodje pozna pri statusu pri sodnikih. Je kriterij kaj drugačen kot pri Goranu Dragiću kot novincu v ligi?
Na tej ravni se prav veliko ni spremenilo, kar potrjuje zanimiv statistični podatek. Ta pravi, da sem po številu prodorov med branilci na drugem mestu, medtem ko pa me ni niti med petnajsterico najbolj pogostih izvajalcev prostih metov. Kriterij se torej ni spremenil. Morda tudi zaradi priponke Evropejca. Morda nam sodijo drugače.

Pri teh prodorih pa ste prejeli nemalo udarcev. Tudi sicer vas kontaktna igra drago stane. Zlomljen zob, počena arkada, poškodovan nos, udarec v oko …
To je sestavni del moje igre. Letos sem na srečo dobil le udarec pod oko. Naj tako ostane.

Kaj pa vaše telo? Dopolnili ste 30 let. Čutite, da za regeneracijo potrebujete več časa?
Še vedno igram kot 22-letni mladenič. Takšen je pač moj slog košarke. Po tekmi pa … Zjutraj težje vstajam. A se ne predajam, čeprav prihajajo mlajši in hitrejši igralci, s katerimi se je težko kosati! Priznam pa, da veliko bolj pazim na prehrano. Pozoren sem tudi na raztezanje. Večkrat se predam tudi maserskim rokam. Poskušam ohranjati vitalnost.

Kaj pa vloga zvezdnika v očeh trenerja, soigralcev, navijačev ali novinarjev?
Ne razmišljam o vlogi zvezdnika. Imam pa najboljšo službo na svetu. Delam, kar želim, in v tem uživam. V lastnih okvirih želim biti najboljši igralec. Mediji in trener me res vidijo v vlogi vodje ekipe. Menim, da sem izpolnil, kar sem moral. Zapisi v medijih niso več tako pomembni. Pomembne so zmage in to, da se uvrstimo v končnico.

Poleti zanesljivo v slovenskem dresu | Foto: Sportida Poleti zanesljivo v slovenskem dresu Foto: Sportida

Kako zajetne pa so frustracije, ko odigrate dobro tekmo, ekipa pa izgubi? Takšnih tekem je bilo letos kar nekaj …
Te frustracije so velike. To priznam. A letošnja sezona nam je postregla z zanimivim spletom okoliščin. Imeli smo veliko poškodb. Dovolj pove podatek, da je imel prav Miami v letošnji sezoni največ različnih začetnih peterk. Ob tem je težko ustvariti kemijo. Na vsaki tekmi si se moral prilagoditi na novega igralca. A ko nam je zdravje začelo služiti, smo se vrnili na želeno pot in nanizali 13 zaporednih zmag. Ob tem se sprašujem, kje bi bili, če bi bila ekipa zdrava vse od začetka do danes. Po drugi strani pa se zavedam, da je tudi to sestavni del športa. Veliko ekip mora preživeti takšne situacije. Vesel sem, da smo prebrodili najhujšo krizo.

Že v preteklosti ste dajali vedeti, da vas poleg dobrih osebnih predstav zanima predvsem klubski uspeh. Boj za vrh, prstan … Verjamete, da je Miami ta klub, ki bi vam do izteka petletne pogodbe lahko ponudil ustrezno spremljevalno zasedbo za uresničevanje velikih ciljev, ali pa boste prisiljeni srečo iskati drugje?
Stoodstotno sem prepričan, da je prav Miami klub, ki sem ga iskal. O tem pričajo zgodovina in dosežki prvega moža kluba Pata Rileyja. Tu je še trener Erik Spoelstra, ki sem ga kot košarkar že dovolj dobro spoznal. Razmišljata le o nečem. To pa je, da v Miami prineseta šampionski prstan. Že letos poleti nam bo visoka proračunska čepica (salary cap) omogočala nakup enega ali celo dveh zelo kakovostnih igralcev. Riley ima za to zelo dober nos. Z eno potezo zna spremeniti marsikaj. Miami lahko hitro postane kandidat za vrh.

Do konca rednega dela sezone čakajo Miami še Charlotte, Toronto, Cleveland in Washington. | Foto: Getty Images Do konca rednega dela sezone čakajo Miami še Charlotte, Toronto, Cleveland in Washington. Foto: Getty Images

Vas v ZDA ljudje več sprašujejo o Luki Dončiću ali o Melanii Trump?
O gospe Trump zanesljivo. Še posebej aktualna je bila ta tema po predsedniških volitvah. Po Trumpovi izvolitvi je bilo res veliko govora o prvi dami iz Slovenije. Sprva so me o njej spraševali vsi novinarji v Miamiju, nato je bila tema priljubljena tudi v drugih mestih. Spraševali so me, ali jo poznam, od kod prihaja …

Ste jim znali povedati kaj o njej?
Bolj malo. Vem, da je Slovenka. Vem za njeno manekensko kariero v mlajših letih. To pa je tudi vse.

Kaj pa Luka Dončić?
Zanj vlada zanimanje predvsem med evropskimi novinarji, ki delajo v ZDA. Tu mu res napovedujejo odlično uvrstitev na naboru lige NBA 2018. Govori se celo, da bi lahko pristal med prvo trojico.

Letos naj bi prvič zaigrala tudi skupaj v reprezentanci. Je vaše sodelovanje na EuroBasketu 2017 zagotovljeno?
Da. Mislim, da bo to moje zadnje reprezentančno leto. Želim igrati. Nato pa bo zgodba končana.

Se veselite prve skupne akcije z Dončićem?
Da, zelo. A ne le z njim. Veselim se sodelovanja z vsemi igralci. Poskušali bomo do dobrega rezultata, pri čemer pa je jasno, da nam bo Luka prišel zelo prav. Vemo, za kakšnega igralca gre.

Čaka vas tudi košarkarski tabor na Rogli. Bo na svoj račun vendarle prišla tudi družina?
Bo. Kam in za koliko časa bomo odšli na dopust, je stalna tema naših pogovorov. Zanesljivo si bomo vzeli čas. Veselim pa se tudi kampa, ki ste ga omenili. To je zgodba, ki se nadgrajuje iz leta v leto.

V katerem jeziku pa z ženo Majo govorita s sinom in hčerko?
Slovensko, angleško, špansko in srbsko. Vse! Ha, ha …

Ne spreglejte