Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

7

Natisni članek

Peter Vilfan Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2017

Četrtek, 14. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Intervju s Petrom Vilfanom

"Preprosto je čas, da vzamemo medaljo in jo pripeljemo domov"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

7

Peter Vilfan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Če bodo z nami tekli po igrišču gor in dol, bodo nastradali," pred polfinalnim obračunom evropskega prvenstva med Slovenijo in Španijo razmišlja legenda slovenske in jugoslovanske košarke Peter Vilfan, ki je verjame, da je letos prišel čas za slovensko košarkarsko medaljo.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto: Peter Vilfan je zelo vpet v dogajanje EuroBasketa, saj v vlogi komentatorja na komercialni televiziji spremlja, kako slovenski košarkarji odločno stopajo proti tako želeni medalji. Sam zelo dobro ve, kako jo je osvojiti. Leta 1978 je bil svetovni prvak, tri leta pozneje evropski podprvak, srebrno medaljo si je okoli vratu nadel na svetovnem prvenstvu v Kolumbiji leta 1982, bronasto pa na evropskem prvenstvu leta 1979 v Italiji. Za Jugoslavijo je zaigral na 121 tekmah, v čast pa mu je, da je bil po osamosvojitvi Slovenije prvi kapetan slovenske reprezentance.


"Grški novinar s televizije mi je dejal, da vsi govorijo o Kristapsu Porzingisu, ampak je star 22 let. Luka je šele 18. In Luka ga je pospravil. Pustimo, da je dal Porzingis 34 točk, ampak je Luka izsilil, da je Latvijec nad njim delal prekrške." | Foto: Vid Ponikvar "Grški novinar s televizije mi je dejal, da vsi govorijo o Kristapsu Porzingisu, ampak je star 22 let. Luka je šele 18. In Luka ga je pospravil. Pustimo, da je dal Porzingis 34 točk, ampak je Luka izsilil, da je Latvijec nad njim delal prekrške." Foto: Vid Ponikvar Kako ste doživeli veliko zmago Slovenije v četrtfinalu proti Latviji?
Zame je bil to eden od najbolj čustvenih prenosov v karieri. Sicer jih je bilo že nekaj. To je posebna zgodba. Ko lahko doživiš uspeh s slovensko reprezentanco, je drugače kot s klubom. Od prve minute sem verjel. Tudi ko smo v drugi popustili, sem bil prepričan, da se lahko vrnemo. Da imamo dovolj srca, poguma, kar krasi vrhunske ekipe.

Kaj vam kot legendi slovenske košarke pomeni ta preboj med najboljše štiri ekipe v Evropi?
25 let si že želim medaljo za Slovenijo. Jaz sem jih osvajal za Jugoslavijo na evropskih in svetovnih prvenstvih. A Slovenija je še nima. Zato pa ima rokometaše in odbojkarje, to je treba ponavljati, ki imajo medalje. Košarka je slovenski šport in medalje še ni. Preprosto je čas, da jo vzamemo in pripeljemo domov.

V čem vidite kakovost slovenske reprezentance, da bi tokrat res prišla do medalje, ki se je leta 2009 na Poljskem za las izmuznila?
Takrat so bile objektivne okoliščine. Matjaž Smodiš ni igral, Goran Dragić je bil poškodovan v ključnih tekmah. Selektor Jure Zdovc, na žalost, ni imel vseh adutov. Če bi imel ta dva, bi verjetno Slovenija že takrat osvojila medaljo. Ampak letošnja ekipa ima nekaj, kar prejšnje niso imele. Fantje imajo takšno silno željo po uspehu, kot je ni imela nobena prejšnja. V preteklih letih smo imeli po imenih večje reprezentance, a imamo zdaj pravega vodjo.

Goran Dragić je prvi pravi vodja slovenske reprezentance v njeni zgodovini. Takšnega Gorana bi potrebovali že prej. Tudi on je moral priti do svojega 31. leta, da je ugotovil, kaj pomeni doseči rezultat s Slovenijo. Igralce je vzel pod svoje okrilje. Skrbi za njih. V tem trenutku je ena od najbolj simpatičnih oseb v slovenskem športu. Daje izjave, šali se, hkrati pa trenira na polno. Lahko bi si želeli, da bi imeli v Sloveniji več takšnih športnikov.

"Goran Dragić je prvi pravi vodja slovenske reprezentance v njeni zgodovini." | Foto: Vid Ponikvar "Goran Dragić je prvi pravi vodja slovenske reprezentance v njeni zgodovini." Foto: Vid Ponikvar Potem lahko rečemo, da košarkarji v tej reprezentanci "imajo jajca"?
Ne le, da jih imajo, ampak so ta tako velika kot nojeva. Doživeti na tekmi četrtfinala takšno prvo četrtino, ko ti vse gre, nato hladen tuš do konca prvega polčasa in zaostajati, se spet vrniti z izjemnim preobratom, doživeti spet nov udarec in zdržati, je podatek, da jih ima ekipa res na pravem mestu.

Kako doživljate Luko Dončića na prvenstvu in kako ste ga videli na tekmi proti Latviji, proti kateri je dosegel kar 27 točk?
Luka je svetovno čudo. Grški novinar s televizije mi je dejal, da vsi govorijo o Kristapsu Porzingisu, ampak je star 22 let. Luka je šele 18. In Luka ga je pospravil. Pustimo, da je dosegel Porzingis 34 točk, ampak je Luka izsilil, da je Latvijec nad njim delal prekrške. Luka je prvi skakalec moštva. Sploh si ne moremo predstavljati, kakšna kariera je pred njim. Seveda, v življenju ne gre vse idealno, vendar pri njem ni videti, da bi se pojavila kakšna ovira.

"Ne le, da jih imajo, ta so tako velika kot nojevo." | Foto: Vid Ponikvar "Ne le, da jih imajo, ta so tako velika kot nojevo." Foto: Vid Ponikvar Poznali ste vse legende jugoslovanske košarke. Kam bi lahko umestili Luko?
Takrat je bilo res nekaj svetovnih asov. Težko je primerjati različne generacije. Igral sem z eno od najboljših vseh časov v Evropi. To so bili Slavnić, Kićanović, Dalipagić, Delibašić, Ćošić. Potem sem dve leti igral z Draženom Petrovićem. Kaj boljšega si sploh ne moreš predstavljati. Luka Dončić je zdaj reinkarnacija vseh njih. Takega v Evropi že vrsto let ni bilo. Povedal bi, da se spet vrača prava košarka. Tisto šahiranje mi ni všeč. Košarka na 50-60 točk mi ni nikdar ni bila pogodu. To, kar sta pokazali Slovenija in Latvija v četrtfinalu, je bila najboljša predstava na prvenstvu.

Kako pa gledate sodnike, ki zaradi spora med Fibo in evroligo niso prvokategorniki? Sloveniji so v četrtfinalu na primer sodili Argentinec, Portoričan in Italijan ...
To je katastrofa. Med tekmo tega nisem želel govoriti. Ob koncu sem dejal, da je sramota za Fibo. Da pripelješ na prvenstvo drugo-, tretjerazredne sodnike in se popolnoma izgubijo … V prvem delu evropskega prvenstva je nekdo rekel, da sodniki niso naredili prevelike škode. In zdaj moramo biti s tem zadovoljni? Katastrofa. Sodniki so tu, da svoje delo vrhunsko opravijo. Upam, da na tekmi v polfinalu ne bo slabega sojenja.

"Po tekmi z Latvijo sploh ne vidim meje za to reprezentanco." | Foto: Vid Ponikvar "Po tekmi z Latvijo sploh ne vidim meje za to reprezentanco." Foto: Vid Ponikvar Iz španskega tabora je bilo mogoče slišati, da nad njihovimi košarkarji ne dosojajo veliko prekrškov …
Mislim, da v četrtfinalu španske tekme sodniki niso bili tako slabi. Niso tako sodili proti Špancem, kot so želeli prikazati med tekmo. Seveda je Pau Gasol velika zvezda, vendar velik del tekme hodi sem ter tja. Če ne da koša, pogleda sodnika in misli, da mu morajo dosoditi prekršek. Seveda je to določen pritisk. Prepričan sem, da bodo do tekme s Slovenijo še bolj pritiskali. Boste videli na tekmi, od prve minute bodo na nogah. Upam, da sodniki ne bodo podlegli. Pravi ne bi. Ti pa to niso.

Kakšne možnosti pripisujete Sloveniji na tekmi proti Španiji?
Po tej tekmi sploh ne vidim meje za to reprezentanco. Govorili smo, da je Porzingisa težko zaustaviti. Mi imamo Gašperja Vidmarja, ki igra najboljše evropsko prvenstvo do zdaj. Brata Gasol, ki igrata skupaj, sta si včasih v napoto. Sploh se ne bojim. Sergio Rodriguez je ključni igralec. Ricky Rubio me ne skrbi, tudi tisti mladi košarkarji ne, pa čeprav so dobri. Če bodo z nami tekli po igrišču gor in dol, bodo nastradali.

Ne spreglejte